A neve legyen Fort Trump!

Trump és Duda a Fehér Házban 2018. szeptember 18-án. (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque) Trump és Duda a Fehér Házban 2018. szeptember 18-án. (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)

Miközben Orbán Viktor a Kremlben, Andrzej Duda a Fehér Házban járt. A lengyel államfő legfőbb célja az volt, hogy elérje országában egy amerikai katonai bázis létrehozását. Mert Varsó számára történelmi okoknál fogva az Egyesült Államok jelenti a biztonság garanciáját. Ezt így gondolták a baloldali kormányok, majd Donald Tusk, valamint Jaroslaw Kaczynski is. S hogy ez mennyire így van, azt jól mutatja, hogy a Belsatnak az amerikai elnök udvariatlanságán a közösségi hálón posztolt fotóval élcelődő tudósítóját – Trump a stratégiai együttműködésről szóló szerződés aláírásakor nem ültette le vendégét – nemzetbiztonsági érdekeket sértő magatartása miatt a csatorna azonnal elbocsátotta.

Hirdetés

Duda Washingtonban biztosra ment. Előbb a világban uralkodó, a hidegháborús időket idéző hangulatra rájátszva hosszasan vázolta vendéglátójának az Európát fenyegető orosz veszélyt. Majd a nyomaték kedvéért kétmilliárd dollárt is felajánlott a bázis létesítésére. Végül a vendéglátója gyengéit ismerve azt javasolta, hogy annak neve legyen Fort Trump. James Mattis védelmi miniszter a bázis kapcsán meglehetősen visszafogottan csak annyit mondott, hogy megvizsgálják a lengyel ajánlatot.

Miért találkozik évente kétszer Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin? – Magyar Hang

A magyar miniszterelnök annak örülne a legjobban, ha nemcsak a Kremlben, hanem a Fehér Házban is fogadnák.

Trumpnak azonban láthatóan tetszett az ötlet. Hiába, nem mindennap neveznek el róla katonai bázist! De a tréfát félretéve, az amerikai elnököt igazán az fogta meg, hogy Varsó állná a számlát. S ez fontos szempont, hiszen Trump folyamatosan azt kéri számon európai szövetségesein, hogy behúzódnak az amerikai katonai védőernyő alá, ám ezért fizetni nem hajlandók. Különösen a német hozzáállás szúrja a Fehér Ház urának a szemét. Aki egyébként ezzel a bázissal hazai ellenfeleinek is megmutathatná, hogy nemcsak gazdasági, de katonai eszközökkel is kész feltartóztatni Oroszországot. Főleg, ha annak árát a lengyelek még ki is fizetik.

A lengyel felvetés azonban inkább jól időzített, valójában a vendéglátónak szóló gesztus, semmint kidolgozott konkrét ajánlat. Ráadásul az európai partnereknek sem igazán tetszik, hogy Varsó az ő fejük felett alkudozik az egész kontinens biztonságát érintő kérdésben a Fehér Házzal. A német elemzők azonnal elvetették az ötletet. Ahogy indokoltak, ez a harciaskodás a katonai jelenlét erősítésére sarkallhatja nyugati határai mentén és Belaruszban Moszkvát. Az sem világos számukra, hogy ez miként hatna Lengyelországnak az EU-n belül védelmi kérdésekben tett vállalásaira. Az európai partnerek attól is tartanak, hogy ez a különutasság még inkább kiélezheti a transzatlanti kapcsolatokban enélkül is növekvő feszültséget. Ez egyébként aggasztja az amerikai védelmi minisztériumot is.

Minél jobban szorongatják, Putyin annál erősebb – Magyar Hang

Az orosz gazdaságnak fájnak a büntetőintézkedések, amelyek valódi céljukat azonban így sem érik el.

Így aztán az amerikai bázis terve akár még a mostani oroszellenes hangulatban is újra a fiókba kerülhet. Ne felejtsük el, Lengyelország ezzel az ötlettel először már ifjabb George Bushnak jött elő, s azóta sem történt semmi. De az is igaz, hogy Varsó jól gondolkozik, hiszen ez az ötlet minden eddiginél jobban illeszkedik a mostani nyugati gondolkodásba. Tehát: most vagy soha!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 21. számában jelent meg, 2018. október 5-én.

Hirdetés

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 21. számban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.