HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Videófelvétel...

Videófelvétel vezethet az eltűnt szaúdi újságíró nyomára

HIRDETÉS

Dzsámál Kassogi október 2-án lépett be Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusának ajtaján, hogy véglegesítse a válását. Azóta nem látták. A török hatóságok szerint meggyilkolták, Szaúd-Arábia viszont ezt tagadja.

HIRDETÉS

A török TRT World csatorna által nyilvánosságra hozott felvételeken – amelyekről szerdán a BBC is beszámolt – látszik, ahogy egy csapat szaúdi férfi lép be Törökország területére, majd a konzulátushoz hajtanak. Később pedig távoznak, és egy szaúdi repülőgépen elhagyják az országot. A férfiak, a török Sabah napilap információi szerint a szaúdi hírszerzés munkatársai lehettek.

Az eset komoly nemzetközi felháborodást váltott ki. A török hatóságok beleálltak az ügybe, és előrebocsátották a nyomozás során a konzulátus átkutatását, amiben egyébként a szaúdiak beleegyeztek. A témáról író kanadai alapítású Vice magazin idézett egy meg nem nevezett török hivatalnokot, aki szerint az egész incidens olyan, mint Quentin Tarantino Ponyvaregény című filmjének egyik jelenete. A török hatóságoknak állítólag van felvétele a gyilkosságról. Ezt nemrég egy kormányközeli török publicista, Kemal Ozturk is megerősítette a Vice szerint.

Múlt héten Mohamed koronaherceg az amerikai Bloomberg gazdasági hírügynökség televíziójának adott nyilatkozatában azt mondta, hogy Kassogi legkésőbb egy órával az érkezése után távozott a követségről. Az Egyesült Államokba delegált szaúdi nagykövet szerint az újságíró haláláról szóló találgatások tévesek. Az ügy megoldásához együttműködést ígértek a török hatóságoknak.

A brit külügyminiszter jelezte, mihamarább válaszokat várnak, és figyelmeztette szaúdi kollégáját, hogy a „barátság a közös értékeken nyugszik.”

HIRDETÉS

Kasoggi török menyasszonya, Hatice Cengiz az amerikai The Washington Post napilapba írt cikkében kérte az Egyesült Államok, és személyesen Donald Trump elnök, valamint felesége, Melania Trump segítségét. Újságírói kérdésre Trump is kijelentette, hogy az ügyben felveszi a kapcsolatot a szaúdi hatóságokkal.

A Mohamed koronaherceg kritikusaként ismert szaúdi újságíró önkéntes száműzetésben élt Amerikában, és eltűnése előtt többször írt publicisztikákat a Washington Postnak. Kasoggit korábban a királyi családhoz közel álló személyként ismerték, ám miután sok barátját letartóztatták, őt magát pedig megfenyegették, távozott az országból.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,109lájkolóTetszik
2,665követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Robban a „cigányplutónium” – Magyar Hang-ajánló

Bogdán László-interjú, a Borkai-botrány háttere, nádirtás és ingatlanbiznisz a Balatonnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Erdogan köszönetet mondott Orbánnak

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Bakuban, ahová mindketten a Türk Tanács soron következő ülésére érkeztek.