Az exit pollokhoz képest jobb eredményt ért el a CSU, de ez is 60 éves mélypont

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök (CSU) leadja szavazatát (Fotó: Twitter) Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök (CSU) leadja szavazatát (Fotó: Twitter)

A Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vezette Keresztényszociális Unió (CSU) kapta a legtöbb szavazatot, de elveszítette többségét a Bajorországban vasárnap tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson a hétfő hajnalban közzétett hivatalos előzetes végeredmény szerint. Az exit pollokhoz képest azért jobb eredményt értek el.

Hirdetés

A CSU 37,2 százalékos eredménnyel végzett az élen, a 2013-ban tartott Landtag-választáson még 47,7 százalékot szerzett a párt. A CSU csaknem hetven éve a leggyengébb eredményt érte el. A német tartományt 1962 óta egy ciklus kivételével (2008-2013) egyedül kormányzó párt így várhatóan elveszíti abszolút többségét a müncheni tartományi gyűlésben, és koalícióra kényszerül.

A nap legnagyobb nyertesei a Zöldek, eredményük 17,5 százalék, ők 8,9 százalékot erősödtek öt év alatt. Főleg a nagyvárosokban szerepeltek jól, most először egyéni körzetekben is szereztek mandátumot, a fővárosban, Münchenben a 9 körzet közül 5-ben győztek, és a würzburgi egyéni körzetet is megnyerték.

A harmadik helyet a jobboldali Szabad Választók (Freie Wähler) szerezte meg 11,6 százalékos eredménnyel. Az AfD negyedik, 10,2 százalékkal. És csak most következik az SPD 9,7 százalékkal. A szociáldemokraták a második világháború óta nem szerepeltek ilyen rosszul. Az FDP 5,1 százalékos eredményével éppen hogy csak átlépte a bejutási küszöböt. A Linke pedig 3,1 százalékkal kimaradt.

A részvételi arány 72,4 százalék volt, jelentősen emelkedett az öt évvel ezelőtti 63,6 százalékhoz képest.

Korai lenne még leírni Merkelt – Magyar Hang

Lassan alkalmazkodik, de felveszi a neki dobott kesztyűt a berlini elit.

A tartományi gyűlésnek az eddigi 180 helyett 205 tagja lesz. A CSU frakciójához 85 képviselő tartozik, a Zöldek képviselőcsoportja 38 tagból áll, a Szabad Választóknak 27, az AfD-nek és az SPD-nek egyaránt 22, az FDP-nek 11 mandátum jut.

A 91 egyéni körzetből 85 körzetet a CSU nyert meg.

A Szabad Választók, vagy a Zöldek esélyesek arra, hogy a CDU-val koalícióban irányítsák majd Bajorországot.

Nem egy egyszerű nap

A mai nem egy egyszerű nap a CSU-nak – így értékelte az exit poll eredményeket Markus Söder tartományi miniszterelnök. De a párt megkapta a felhatalmazást a választóktól a kormányzás folytatására. Ezért az eredmény elemzése mellett az a legfontosabb feladat, hogy stabil kormányt alakítsanak. A ZDF-nek nyilatkozva is kiemelte, hogy továbbra is ők a legnagyobb erő, bár az eredményük a korábbi választásokhoz képest rossz. Azt például meg kell vizsgálniuk, hogy miért szerepeltek ilyen rosszul a városokban.

A CSU megkapta a felhatalmazást a bajor választóktól a kormányzás folytatására – jelentette ki Horst Seehofer pártelnök Münchenben. A CSU választási központjában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy pártja nem ért el jó eredményt, és ennek okait fel kell dolgozni, de a következő időszakban „egységesen és teljes erővel” a választóktól kapott felhatalmazás megvalósítására, a kormányalakításra kell összpontosítani.

A berlini szövetségi kormányban a belügyminisztériumot vezető politikus a ZDF országos köztelevíziónak adott nyilatkozatában arról is szólt, hogy „okok egész sora” határozta meg a választási eredményt, amelyek „részben Münchenben, részben Berlinben”, részben pedig a bajor társadalomnak a CSU által nem megfelelően észlelt átalakulásában keresendőek.

Jelezte, hogy nem kíván lemondani pártelnöki tisztségéről. Mint mondta, senki sem vonhatja ki magát a felelősség alól, de „együtt folytattuk a kampányt, együtt határoztuk meg a témáit, és a vitákat is együtt folytattuk, különösen a bevándorlás jogi szabályozásáról” szóló vitát.

Markus Söder a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy valamennyi „polgári párttal” hajlandóak tárgyalni a kormányalakításról. Hozzátette, hogy a CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártot nem sorolja a polgári erők közé és kizárja az együttműködést vele.

Oktatás és lakhatás

„Orbán Viktor az AfD természetes szövetségese“ – mondta az Azonnalinak Gerold Otten, a szélsőjobboldali párt szövetségi parlamenti képviselője. Arra a kérdésre, hogy van-e már kapcsolat a pártok között, azt mondta, hogy hivatalosan még nincs, de informálisakat már kiépítettek. Arra, hogy akár koalícióra is léphetnének a CSU-val, úgy reagált, hogy „a CSU minden fórumon elkerül minket, semmiféle kapcsolatunk nincs“.

Az oktatás és a lakhatás voltak azok a témák, amik a legtöbbeket (több, mint a választók felét) befolyásolyásolták a szavazásban. 49 százalék tartotta fontosnak a környezet- és klímapolitikát. A menekültpolitikáról és migrációról csak 33 százalék mondta azt, hogy nagyon fontos volt neki a választási döntés meghozatalában – írja az Azonnali.

Az eredménynek az országos politikára is komoly hatása lehet, hiszen Angela Merkel pártja (CDU) szoros szövetségben kormányoz a bajor CSU-val. Koalíciós partnerük, az SPD pedig szinte megsemmisítő vereséget szenvedett.

Hirdetés

A CSU szövetségese Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, a Sargentini-jelentést is csak egy képviselőjük szavazta meg az ötből. Igaz ő Manfred Weber néppárti frakcióvezető volt.

Az exit pollok még azt mutatták, hogy a CSU a szavazatok 35,3 százalékát szerezte meg. A második helyen a Zöldek végeztek, az ARD német országos köztelevízió adatai szerint 18,5 százalékkal, a ZDF országos köztelevízió adatai szerint 19 százalékkal. A harmadik a CSU-tól jobbra álló Szabad Választók (Freie Wähler) pártja a ZDF szerint 11,5 százalékos (az ARD-nél 11,6) eredménnyel. A ZDF az AfD-t 10,9, az SPD-t 9,6, az FDP-t 5, a Linkét 3,5 százalékra mérte. Az ARD-nél az AfD 10,9, az SPD 9,9, az FDP 5,1, a Linke 3,5 százalékkal végzett.

A végeredményre kedd környékén lehet számítani. A 180 tagú Landtagot 5 évre választják.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.