Korai lenne még leírni Merkelt

Angela Merkel a CDU központjában 2018. szeptember 24-én (Fotó: Reuters/Hannibal Hanschke) Angela Merkel a CDU központjában 2018. szeptember 24-én (Fotó: Reuters/Hannibal Hanschke)

Botrányok sora tépázza a német kormánykoalíciót. A sajtó már a Merkel-korszak végéről ír. A kancellárt azonban korai lenne még leírni. De mire lehet elég a kiéleződő európai helyzetben a lassú víz partot mos politikája? Ráadásul az október 14-i bajorországi választásnak is komoly hatásai lehetnek. 

Hirdetés

Egy friss felmérés szerint a németek 47 százaléka az előrehozott választások mellett van, s csak 29 százalék gondolja úgy, hogy a jelenlegi nagykoalíció töltse ki 2021-ig az idejét. Az Insa közvélemény-kutatásából az is kiderül, hogy a megkérdezettek 56 százaléka nem bánná, ha távozna a posztjáról Angela Merkel kancellár. A választók elégedetlenségét tükrözi egy másik, az ARD közszolgálati csatorna megrendelésére a pártok népszerűségéről az Infratest dimap által készített felmérés is. Eszerint a jobboldali populista, migránsellenes Alternatíva Németországnak (AfD) egy százalékkal a szociáldemokratákat (SPD) is megelőzve 18 százalékkal már a második legtámogatottabb párt, miközben a CDU–CSU pártszövetség egy most rendezett választáson csak 28 százalékot kapna.

A koalíció környezetében kirobbant botrányok első pillantásra szintén alátámasztják a kormányzó pártokkal szembeni elégedetlenséget. Előbb a német elhárítás vezetőjének a menesztése, majd visszavont felfelé buktatása vágta ki a biztosítékot. Hans-Georg Maassen „bűne” az volt, hogy a nyár végi és szeptember eleji chemnitzi tömegdemonstrációk kapcsán a német sajtó, a kormányszóvivő, sőt Merkel állítása ellenére azt mondta, Chemnitzben a szélsőjobboldali elemek nem folytattak hajtóvadászatot migránsok és baloldaliak ellen. Azzal vádolták, hogy szoros kapcsolatot ápol az AfD-vel, és információkat ad ki a pártnak.

Chemnitz – a nácizás már nem lesz elég – Magyar Hang

Az okokra kellene összpontosítani, nem az egyébként is elfogadhatatlan szélsőjobbos erőszakra.

Leváltását így sokan annak jeleként értelmezték, hogy a berlini nagypolitika eltávolodott a pártok tagságától, a migránskérdés kapcsán pedig a nyilvánvaló dolgokat sem akarja meglátni. S ha ez még nem lett volna elég, az SPD követelésére leváltott Maassent a koalíción belüli érdekeket figyelembe véve előbb belügyi államtitkárrá nevezték ki, majd a tiltakozások hatására mégsem buktatták felfelé, csak főtanácsadó lett a belügyminisztériumnál.

Az ügy jól mutatta a német politika működését és a kihívásait is. Az nem meglepő, hogy a koalíció meglehetősen sérülékeny, és még az ilyen esetek is megrázzák. Már csak azért is, mert a migránsok kérdése nemcsak az elitet, de az egész társadalmat megosztja. Az is látszik, hogy a nagypolitika vészesen eltávolodott a társadalomtól – és mint a Chemnitzben történtek is mutatták, különösen érvényes ez. Bár ebben a kérdésben alaptalannak látszanak a Maassent ért vádak, a titkosszolgálatokat és a rendőrséget is elbizonytalanította a jelenleg mindenekelőtt a migránsok körül kialakult helyzet.

De a problémákat, ha késve és lassan kezelik is, a pártok is érzik. Ebből fakadt a következő, a frakcióvezető választása körül a CDU–CSU közös parlamenti képviselőcsoportjában kirobbant botrány. Az Angela Merkel bizalmasaként számon tartott Volker Kaudernek ugyanis 13 év után távoznia kell a tisztségből, annak ellenére, hogy mind a kancellár, mind pedig Seehofer nyomatékosan kérte a frakciót Kauder támogatására. Az elemzők eredetileg a szavazatok megoszlásából akarták lemérni Merkel tevékenységének megítélését, Kauder leváltására azonban szinte senki sem gondolt. Még akkor sem, ha 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre.

Az utolsó csepp az lehetett a pohárban, hogy Merkel bejelentette, az év végén újra indul a CDU elnöki posztjáért. Ralph Brinkhaus eleve azért indult el, hogy új lendületet adjon a frakciónak, az eredmény azonban a vártnál is nagyobb elégedetlenséget jelez. Még akkor is, ha – mint az új frakcióvezető fogalmazott –, nem a kancellár ellenében akar politizálni. Ez azonban egyértelmű figyelmeztetés Merkelnek.

Megalkották a stratégiát, amivel legyőznék az AfD-t – Magyar Hang

A jobboldali populisták növekvő társadalmi befolyását ellensúlyozná a Németországban formálódó baloldali összefogás.

A sajtó már a Merkel-korszak végéről ír. Joggal merül fel a kérdés, mennyire stabil a nagykoalíció, s tényleg leáldozott-e a kancellár csillaga. Az első felvetés kapcsán erősen valószínűsíthető, hogy a koalíció kitölti a ciklusát. Annak ellenére, hogy főképp a konzervatív kiskoalíción belül feszült a helyzet – továbbá ez a négy év a hol fellángoló, hol pedig lecsendesedő politikai válság jegyében telik. Németország azonban nem a 70-es, 80-as évek Olaszországa, ahol egymás után buktak a kormányok. Az is nagy eséllyel kijelenthető, hogy az AfD egyelőre nem kerül a kormányzás közelébe. A berlini fősodor ugyanis láthatóan nem a radikális populisták integrálásával leírható osztrák utat választotta, hanem a teljes kizárást és a többi erő összefogását jelentő franciát. Merkel tehát nem adja fel, inkább előre menekülve indít harcot kihívói ellen, miközben csendben azért a társadalmat leginkább érintő kérdésekben – mint a migránsokkal szemben hozott intézkedések – magáévá teszi a felvetéseiket.

S ez a választás az európai politikát is jelentős mértékben meghatározza. Részben ezzel magyarázható már az is, ahogy az Európai Néppárt áll a magyar kormányhoz.

Hirdetés

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 21. számában jelent meg, 2018. október 5-én.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 21. számban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.