HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Magyar államp...

Magyar állampolgársága is lehet a Törökországból elengedett amerikai lelkésznek

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Szombaton már a Fehér Házban fogadta Donald Trump elnök a pénteken Törökországból elengedett amerikai lelkészt. Andrew Brunson üdvözlésén jelen volt Mike Pompeo külügyminiszter, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, továbbá kongresszusi politikusok és vallási vezetők. Donald Trump ismét köszönetet mondott Recep Tayyip Erdogan török államfőnek Brunson szabadon bocsátásáért. „Hosszan és keményen tárgyaltunk” a szabadon bocsátás érdekében – szögezte le. Nem kizárt, hogy a kiszabaduláshoz köze lehetett az Orbán–Erdogan-találkozónak is, mert a Magyar Hang információi szerint a férfi bebörtönzése előtt magyar állampolgárságért is folyamodott.

President Trump Welcomes Home Pastor Andrew Brunson

Uploaded by The White House on 2018-10-13.

HIRDETÉS

Az észak-karolinai lelkipásztor felesége, valamint három gyereke (két fiú és egy lány) ugyanis már rendelkeznek magyar állampolgársággal. Norine Brunson dédunokája a Kispesti Baptista Gyülekezet alapítójának, Csopják Attilának – ez volt az egyik legelső magyar nyelvű baptista közösség Magyarországon.

Egy Youtube-on fellehető tavalyi videóban megszólalnak a lelkészcsalád magyar rokonai. Tarnai Endréné tavaly márciusban arról beszélt: Amerikában 78 szenátor és képviselő írt egy levelet a rokona érdekében, amit eljuttattak a Fehér Házba. A törökországi amerikai nagykövet személyesen utazott a nyugat-törökországi Izmirbe, ahol a lelkészt bebörtönözték, de nem álltak vele szóba a helyi hatóságok, még a börtönigazgató sem volt hajlandó találkozni vele. A keresztény lelkészt akkor egy tízszemélyes cellába zárták, ahol tizenkilencen laktak – rajta kívül mindenki szélsőséges muzulmán volt. A feleségével időnként találkozhatott, de csak ablakon keresztül, kizárólag török nyelven beszélgethettek egymással, alkalmanként pár percet. A budapesti gyülekezetben több hónapon keresztül imádkoztak a család szabadulásáért.

HIRDETÉS

András – kereszt

Uploaded by András Kereszt on 2017-03-30.

Az amerikai lelkészt a 2016-os törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vád szerint támogatta az összeesküvés kiterveléséért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok nemzetközi mozgalmát, kurd menekülteket segített, illetve kémkedett az Egyesült Államok javára. Brunson tagadta az ellene felhozott vádakat.

A család gyerekei Amerikában voltak a letartóztatáskor. 19 éves lányuk Észak-Karolinában jár iskolába – egy tévéinterjúban a Fox News csatornán arról beszélt több mint egy éve, hogy szeretne Trump elnökkel találkozni, hogy édesapja ügyét figyelmébe ajánlja.

A család tíz éve költözött Izmirbe, a lelkész azt megelőzően Isztambulban vezetett keresztény közösséget. Összesen 23 évet töltött Törökországban letartóztatása előtt, a helyi közösség elfogadta tevékenységét. Izmirben egy ötven tagú gyülekezetet hagyott maga mögött. A közösség együtt van azóta is, tavaly több böjtöt is tartottak a lelkészük kiszabadulásáért.

Az izmiri baptista gyülekezet
Az izmiri baptista gyülekezet

A videóból kiderülnek a letartóztatás körülményei is: behívatták őt és a feleségét a rendőrségre azzal, hogy vízumot fognak hosszabbítani nekik, ehelyett mindenüket elvették (még a szemüveget is), majd mindkettőjüket lecsukták. A magyar származású feleségét később elengedték.

HIRDETÉS

Az izmiri bíróság pénteken helyezte szabadlábra Brunsont. Az ítélőszék ugyan 3 év 1 hónap 15 nap börtönnel sújtotta a lelkészt, de a török jog értelmében mégsem kell letöltenie a büntetést, mert már majdnem két éve tartották fogva. Mivel a bíróság feloldotta az utazási tilalmát is, Brunson elhagyhatta Törökországot. Washington magángépet küldött a kiszabadult lelkész után, aki feleségével együtt érkezett szombaton Amerikába.

Az észak-karolinai lelkipásztor a Fehér Házban kiemelte: nagyon szereti a török népet és Törökországot, ahol 25 éven keresztül élt, és látott el lelkipásztori szolgálatot.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,006lájkolóTetszik
3,144követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Budapest, 2020. 04. 01.

„Mindenki azonnal tegye a mobiltelefonját az asztalra, és lépjen hátra.” Az ajtómban taktikai öltözetet viselő, rohamsisakos rendőr áll.