„A CSU két szék között a padlóra esett”

Horst Seehofer és Markus Söder a CSU értekezletén 2018. október 15-én (Fotó: Reuters/Michaela Rehle) Horst Seehofer és Markus Söder a CSU értekezletén 2018. október 15-én (Fotó: Reuters/Michaela Rehle)

Sok szavazót veszített a konzervatív CSU a vasárnapi bajor választáson. Nagyot buktak a szociáldemokraták is. Az AfD-nek nem sikerült az áttörés. A Zöldek viszont történelmi eredményt ünnepelhetnek.

Hirdetés

A hagyományosan jobboldali Bajorországban nem beszélhetünk baloldali áttörésről, inkább a jobboldali pártok tagolódtak. Az előzetes eredmények szerint az Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniójának (CDU) testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szerezte meg ugyan a legtöbb szavazatot (37,2 százalék), azonban történelme során harmadszor osztoznia kell a hatalmon. A választás legnagyobb nyertesének a legalább 17,5 százalékot szerző Zöldeket tartják. Őket a jobboldali Szabad Választók (Freie Wähler) követik 11,6 százalékkal, majd a bevándorlásellenes AfD 10,2 százalékkal. A szociáldemokraták (9,7 százalék) gyakorlatilag megsemmisültek Bajorországban, a szavazóik több mint felét veszítették el. A sort a bejutási küszöböt éppen megugró liberálisok (FDP) zárják 5,1 százalékkal.

Seehofer gyengült

„Természetesen nem egyszerű elválasztanunk magunkat az országos folyamatoktól” – kommentálta az eredményeket a Deutsche Wellének nyilatkozó bajor miniszterelnök, Markus Söder. A legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild szerint az eredmény „kőkemény” csapás volt a CSU számára. Nagyon úgy néz ki, hogy nem hozott nekik sikert az Angela Merkel bevándorláspolitikájával szembeni kiállás és a párt két szék között a padlóra esett. Szavazók mentek a tőlük balra álló Zöldekhez és a bevándorlásellenes AfD-hez is. Az eseményekből rövid távon Merkel profitálhat, mivel az eredmény meggyengítette a CSU pártelnökének, Horst Seehofernek a pozícióit.

A testvérpárt CDU főtitkára Annegret Kramp-Karrenbauer a koalíción belüli civakodásokat nevezte meg a rossz választási eredmény okaként. Hosszú távon azonban intő jel lehet a testvérpártok számára, és aggodalomra ad okot a közelgő hesseni választás is. A legutóbbi felmérések szerint még a 30 százalék megugrása is kétséges lehet ott a CDU/CSU-nak.

Merkel: Láthatóvá kell tenni az eredményeket

Hétfő délután Angela Merkel is megszólalt. Szerinte a politika szereplői iránti bizalom megcsappanásának tulajdonítható a választás eredménye. A CDU elnöke kiemelte, hogy Bajorországban nagyon jó a gazdasági helyzet, és szinte mindenütt megközelítették vagy el is érték a teljes foglalkoztatottságot, de „ez nem elég az embereknek, ha nincs meg a bizalom a politikai szereplőkben”.

Korai lenne még leírni Merkelt – Magyar Hang

Lassan alkalmazkodik, de felveszi a neki dobott kesztyűt a berlini elit.

A szövetségi kormány megalakítására és az utóbbi 12 hónapra visszatekintve meg kell állapítani, hogy nagyarányú bizalomvesztés történt. Ez a CDU/CSU pártszövetségre is vonatkozik, amelytől a választók „elvárják, hogy egységesen tevékenykedjen” – mondta a kancellár.

Hozzátette, hogy a szövetségi kormány – a CDU/CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciója – munkájának eredményeit sem sikerült kellőképpen megismertetni, ezért a vasárnapi bajorországi választás tanulsága számára az, hogy nagyobb erővel kell dolgoznia a kormány iránti bizalomért és azért, hogy az eredmények „láthatóvá váljanak”.

Koalíció, de kivel?

Az elvándorolt szavazókról Hans-Peter Friedrich (CSU) a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak az mondta „amíg Merkel van, nem tudjuk az AfD-seket visszahozni”. A lap az eredményt súlyos vereségként és a második világháború utáni német történelem egy fejezetének végeként értékelte.

Azonban a CSU az exit pollok alapján vártnál mégis jobb eredményt ért el és koalícióban ugyan, de továbbra is kormányon marad. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a Szabad Választókkal fognak össze. Maga Söder is ezt a megoldást pártolja. A másik jobboldali párttal, az AfD-vel kizárták az együttműködést.

A konzervatív Die Welt az eredményekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a CSU választási eredményének „bomlasztó” hatása van az egész német pártrendszerre nézve. A CSU és a CDU viszonya a menekültpolitika körüli viszályok miatt „mérgező kapcsolat” lett.

A választás másik, nagyobb vesztese az SPD, amely országos szinten a CDU koalíciós partnere, azonban Bajorországban ellenzékiként szenvedtek megalázó vereséget. Az Infratest dimap német közvélemény-kutató mérései szerint a szociádemokratáktól 210 000 szavazó vándorolt a Zöldekhez és 100 000 a CSU-hoz. A szociáldemokraták helyi elnöke az országos nagykoalíció rossz teljesítményét okolta a csalódást keltő eredmények miatt.

„A Zöldpárt az ellenszérum”

A Zöldek viszont örülhetnek, mivel megduplázták a korábbi, 2013-as eredményüket és átvették a második legerősebb párt szerepét Bajorországban. További jó hír számukra, hogy jelenleg 18 százalékra mérik őket Hessenben, amelyet ha a választáson is realizálnának, az az eddigi legjobb eredményük lenne a középnémet államban.

„A Zöldpárt az ellenszérum a szélsőjobboldali AfD-vel szemben – mondta Arne Jungjohann politológus a Deutsche Wellének. – A zöldek történelmi eredményt értek el, hiszen közel ugyanannyi szavazót csábítottak át a CSU-tól (200 000), mint a SPD-től (210 000). A CSU szélsőjobboldaliakat megszólító stratégiája visszaütött.”

Megalkották a stratégiát, amivel legyőznék az AfD-t – Magyar Hang

A jobboldali populisták növekvő társadalmi befolyását ellensúlyozná a Németországban formálódó baloldali összefogás.

Hirdetés

„Akik az AfD-re szavaztak azt mondták, hogy Merkelnek mennie kell” – mondta Alice Weidel, a párt társelnöke. Azonban az eredmények mégis csalódást keltőek a párt számára. Ennek oka a kevés karizmatikus vezető lehet és a katolikus választók tartózkodása a párttól. Ezzel magyarázható, hogy a pártot kiütötték a harmadik helyről a szintén jobboldali Szabad Választók.

A választási eredményből egyértelműen kitűnik, hogy a német választók új irányba néznek jobb és baloldalon egyaránt. Ha ez a közhangulat folytatódik, az megnehezítheti az össznémet CDU/CSU–SPD koalíció helyzetét.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.