Letartóztattak egy férfit a csőbombák miatt

A hatóságok egy Cesar Sayoc nevű 56 éves férfit vettek őrizetbe – a letartoztatást Donald Trump is megerősítette.

Hirdetés

A CNN információi szerint a floridai Aventurából származó Sayocot a floridai Plantationban, egy AutoZone üzlet előtt teperték le és vették őrizetbe. A férfinek volt már korábban dolga az igazságszolgáltatással.

Az elfogás tényét a Fehér Házban Donald Trump elnök is megerősítette és beszédében megköszönte a hatóságok kemény munkáját.

Spectrum News NY1 on Twitter

Photo of suspect Cesar Sayoc Jr.

Információk szerint a gyanúsított korábban élt New York-ban is. Az amerikai NBC szerint Sayoc regisztrált republikánus szavazó. A The New York Times összeállításában pedig arról írt, hogy a férfi bűnügyi lajstroma – lopás, csalás és drogügyek – egészen 1991-ig vezethető vissza.

Aventura városának republikánus küldötte, Kevin Cooper közleményben ítélte el a csőbombás fenyegetéseket. Az ügy azért lehet igen kínos a republikánusok számára, mert Sayoc Facebook-oldala alapján nagy Trump támogató, többek között vannak fenn fotói egy 2016-os Trump kampánygyűlésről, valamint maga is viselt Tegyük újra naggyá Amerikát (Make America Great Again) baseball sapkát, amit az elnök is előszeretettel hordott már a választási kampánya alatt is.

Miamiban adhatták fel a levélbombákat Obamáéknak – Magyar Hang

Úgy tűnik, forró nyomon halad az FBI az elmúlt napokban feladott, és vezető demokrata politikusoknak és közéleti személyiségeknek címzett bombák ügyében.

Maga Trump – amellett, hogy jelezte, mélységesen elítél minden ilyen cselekedetet – kissé troll módjára viccelődve próbálta meg elütni a dolgot bejelentésekor.

Spectrum News NY1 on Twitter

@POTUS on today’s arrest: “These terrorizing acts are despicable and have no place in our country.” https://t.co/8IvKBfP49y https://t.co/kpor2xuyBB

„A gyanúsított feltételezett tetteinek semmi keresnivalója a közösségünkben, se a politikai vitakultúránkban. A Republikánus Párt mindig a gyarapodás, a lehetőségek és a fejlődés pártja volt. Szégyenteljes, hogy a politikai kultúránk ilyen mélyre süllyedt. Senkinek sem szabadna a félelem és megfélemlítés eszközét alkalmaznia, hogy így hallgattassa el a szabad véleménynyilvánítást. A gyanúsított akciójának semmi köze a pártunkhoz és közösségünkhöz” – közölte a letartóztatásra reagálva Kevin Cooper.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója közben az MSNBC-nek arról beszélt, hogy ugyan még a nyomozás koránt sincs lezárva, de szerinte a gyanúsított tettét egyedül követte el. Azt is hozzátette, egyelőre még nem tudni, vannak-e még további robbanóanyaggal feladott levelek, amelyek keringenek valamerre az országban. Cuomo nem lenne meglepve, ha még előkerülne ilyen küldemény. A CNN szerint erre nem is kellett sokáig várni, ugyanis a kaliforniai hatóságok úgy tűnik, egy újabb, hasonló csomagra bukkantak, amit a demokraták egyik adományozója, a milliárdos Tom Steyernek címeztek.

Hirdetés

Közben a sajtóban megjelentek fotók a gyanúsított fehér mikrobuszáról, amelyet politikusokkal és közéleti személyiségekkel poszterezett ki Sayoc. A fotókon többek között Trump és alelnöke, Mike Pence is szerepel, illetve célkereszttel a fején Hillary Clinton volt demokrata külügyminiszter, majd Trump elnöki kihívója, valamint a kritikus dokumentumfilmjeiről ismert Michael Moore is látható.

CBS Evening News on Twitter

MORE: Image taken at earlier date shows white van covered in decals of Pres. Trump, targets over the likenesses of Hillary Clinton, former Pres. Obama, filmmaker Michael Moore; it’s believed to be same van at scene of suspect’s arrest in Plantation, Fla. https://t.co/gsq71KV0gB

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.