HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Szélsőjobbos ...

Szélsőjobbos exkatona az új brazil elnök

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A végső eredmények szerint a szavazatok 55,2 százalékának megszerzésével a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro nyerte a múlt vasárnap tartott brazil elnökválasztást. Ellenfele a munkáspárti Fernando Haddad 44,8 százalékot kapott.

HIRDETÉS

A győzelem beilleszthető az utóbbi évek populista hullámába, hiszen itt is egy elitellenes, jobboldali jelölt állt szemben egy korrupciós botrányok által megtépázott baloldallal, melynek helyzetéről sokat elmond, hogy a Haddad jelöltsége melletti legfőbb érv az volt, hogy az ő nevéhez nem kapcsolódik semmilyen ügy.

Brazília jelenlegi állapota kifejezetten kedvezett egy Bolsonaro-féle jelöltnek. Az országot eluralta a bűnözés és a korrupció, a brazil reál árfolyama pedig rekord mélységbe süllyedt. Csak tavaly pedig több mint 60 ezer embert öltek meg. A kampány során Bolsonaro ellen is merényletet kíséreltek meg, ami a jelek szerint csak javított a népszerűségen. Ezek után nem csoda, hogy az emberek bizalmat szavaztak a trópusi Trumpnak is nevezett jelöltnek.

Becenevéhez hűen, Bolsonarónak számtalan megkérdőjelezhető megnyilvánulása akad. Nyíltan dicséri az 1964 és 1985 között fennálló katonai diktatúrát, melynek tisztje is volt. Emellett sokszor tett demokráciaellenes megjegyzéseket is, 2015-ben pedig azt mondta egy képviselőnőnek, hogy még ahhoz is túl csúnya, hogy megerőszakolják.

HIRDETÉS

Az új brazil államfőt Trump mellett sokan hasonlítják Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnökhöz is, a bűnözés visszaszorítását megcélzó radikális javaslatai miatt. Ehhez kapcsolódó ígérete, a fegyvertartási szabályok lazítása azonban sok támogatót hozott neki.

Reagan a példaképe

Ha gazdasági programját nézzük, akkor egy liberális, piacpárti politikus képe rajzolódik ki előttünk. Habár a saját bevallása szerint nem sokat ért a gazdasághoz, azonban „Reagan sem értett és mégis az Egyesült Államok egyik legnagyobb elnöke volt” – nyilatkozta. Tanácsadója, a 69 éves Paulo Guedes amerikai közgazdász a neoliberális Chicagói iskola követője. Az új brazil államfő korábban többször hangoztatta, hogy megállítja a kubai és venezuelai típusú baloldal térnyerését. A piacok egyértelműen egy befektetőbarát fordulatot várnak a választás eredményétől.

Illiberalizmus brazil módra – Győzhet-e a Trópusi Hitler? – Magyar Hang

A szélsőjobboldali jelölt, Jair Bolsonaro végzett az első helyen a brazíliai elnökválasztás első fordulójában – derült ki a szavazatszámlálás után, ami aligha lepte meg a világ közvéleményét. A Brazil Trumpnak vagy Trópusi Hitlernek is nevezett politikus ugyanis olyan körülmények között vágott neki a választásnak, ami talán nem is kedvezhetett volna neki jobban.

– Most a lendület a reform oldalán áll, és a politikai döntéshozóknak egyedülálló lehetőségük van a szabadság és a jólét előmozdítására Dél-Amerika legnagyobb gazdaságában – áll egy, a The Wall Street Journal amerikai gazdasági napilap online felületén megjelent publicisztikában.

Közvetlenül megválasztása után sajtóinformációk szerint felkérte az ország legismertebb korrupció ellen küzdő bíróját, Sergio Morót, hogy csatlakozzon a kormányához igazságügyminiszterként, vagy legyen tagja a legfelső bíróságnak.

Még Maduro is gratulált

A választások után sok latin-amerikai vezető gratulált és kívánt sikerek kormányzást a megválasztott elnöknek. A BBC szerint így tett többek közt Mauricio Macri argentin elnök is aki az eredményeket Bolsonaro diadalának nevezte. Piñera chilei elnök a „tiszta és demokratikus” választásokhoz gratulált. Ivan Duque kolumbiai elnök üdvözölte az eredményt és reményeit fejezte ki, hogy a két ország „testvéri kapcsolata” ezáltal még szorosabbá válik. A mexikói Nieto elnök az ország demokratikus erejét méltatta, a perui Vizcarra elnök pedig sikeres vezetést kívánt Bolsonaronak.

HIRDETÉS

Még Nicolás Maduro venezuelai elnök is gratulált, habár ő sokat mondóan a brazil népnek címezte a dicséretet.

Az Egyesült Államok elnökének szóvivője Sarah Sanders vasárnap azt nyilatkozta: „Trump elnök az este telefonon beszélt a megválasztott brazil elnökkel, és gratulációját fejezte ki neki és a brazil népnek. Mindketten kifejezték szándékukat a szoros együttműködésre.”

Nincs többség

Bolsonaro helyzetét nehezíti, hogy bár megnyerte az elnökválasztást, azonban a Kongresszusban az őt jelölő Szociálliberális Párt csupán 52 hellyel rendelkezik. Ami ugyan óriási győzelem, hiszen korábban csupán egy képviselőjük volt, azonban a legnagyobb párt továbbra is az 56 hellyel rendelkező – és olyan elnököket, mint Luiz Inácio Lula da Silva és Dilma Rousseff adó – Munkáspárt.

Jelenleg egyébként rekordszámú, harminc párt fogja képviseltetni magát a kongresszusban.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,329lájkolóTetszik
3,042követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek