Erőszakhullámtól tartanak a pakisztáni keresztény nő felmentése után

Az istenkáromlás vádja alól most felmentett pakisztáni Asia Bibi édesapjával (Fotó: HazteOir.org/Flickr) Az istenkáromlás vádja alól most felmentett pakisztáni Asia Bibi édesapjával (Fotó: HazteOir.org/Flickr)

Visszavonta a pakisztáni Legfelsőbb Bíróság az istenkáromlással vádolt Aszija Bibi halálos ítéletét, adta hírül a BBC. A keresztény nőt 2010 óta tartották fogságban miután egy vita során sértő megjegyzéseket tett Mohamed prófétára.

Hirdetés

Az eset még 2009-ben történt amikor Aszija Bibi egy csapat nővel gyümölcsöt szedett. A vita azután robbant ki, hogy Aszija hozzáért egy vödöröz, a csoportban lévő muszlim nők pedig állításuk szerint ezután már nem használhatták a „tisztátalanná” vált eszközt. A vád szerint Bibi erre reagálva tett sértő megjegyzéseket a prófétára. A nőt később az otthonában megverték, miközben a támadók istenkáromlással vádolták, majd nem sokkal ezután letartóztatták.

A felmentő ítélet kihirdetése után a BBC szerint több helyen tüntettek a törvényeket támogató szélsőségesek, akik jelentések szerint a rendőrséggel is összecsaptak. Az Iszlámábádban található Vörös Zónát, ahol a Legfelsőbb Bíróság épülete mellett a pakisztáni parlament valamint az elnök és a miniszterelnök rezidenciája is található, a hatóságok lezárták a tüntetők előtt. A Legfelsőbb Bíróság elnöke, az ítéletet kihirdető Sakib Niszár kijelentette, hogy Aszija Bibi azonnal elhagyhatja a börtönt, amennyiben nincs ellene folyamatban más eljárás.

Pakisztánban szigorú blaszfémiát tiltó törvények vannak érvényben, amelyek szerint életfogytiglani börtönnel büntetendő a Korán meggyalázása, aki pedig Mohamedre tesz sértő megjegyzést, akár halálra is ítélhetik.

A törvényeket támogató szélsőségesek az erőszakos cselekményektől sem riadnak vissza. 2011-ben meggyilkolták Szalman Taszírt, Pandzsáb tartomány kormányzóját, miután a népszerű politikus felszólalt Aszija Bibi mellett. A gyilkosát ugyan kivégezték, de a támogatói hősnek tekintik és egy nagy síremléket is emeltek neki Iszlámábád külvárosában. Emellett létrehoztak egy pártot is, amely a kétmillió szavazatot kapott a legutóbbi választáson. Sokan ezt a politikai alakulatot teszik felelőssé az utóbbi napokban lezajlott zavargásokért.

Sokszor személyes konfliktusok során alkalmazzák

Az istenkáromlást tiltó törvények kritikusai szerint a vádat sokszor személyes konfliktusok során alkalmazzák, az ítéletek pedig gyenge bizonyítékok alapján születnek. Az elítéltek nagy többsége muszlim vagy a Mirza Gulam Ahmad indiai vallástudós követőiből álló Ahmadi közösség tagja. Azonban az 1990-es évektől folyamatosan növekszik az elítélt keresztények száma is. Az utóbbi években számos támadást követtek el a pakisztáni keresztényekkel szemben, melyek közül az istenkáromlási ügyek mellett sok esetet kapcsolnak az Afganisztánban zajló háborúhoz is.

Eddig még senkit nem végeztek ki hivatalosan a blaszfémiát tiló törvények miatt, azonban sok vádlott lett lincselés vagy gyilkosság áldozata. Aszija Bibi volt az első nő akit istenkáromlás vádjával ítéltek halálra.

Hirdetés

Jogos a félelem, hogy a szélsőségesek az ítéletre válaszul újabb erőszakos lépéseket terveznek. A nőnek az eset után több ország is menedékjogot ajánlott. A családja közölte, hogy a személyes biztonságuk érdekében valószínűleg el kell hagyniuk Pakisztánt.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.