HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Erőszakhullám...

Erőszakhullámtól tartanak a pakisztáni keresztény nő felmentése után

HIRDETÉS

Visszavonta a pakisztáni Legfelsőbb Bíróság az istenkáromlással vádolt Aszija Bibi halálos ítéletét, adta hírül a BBC. A keresztény nőt 2010 óta tartották fogságban miután egy vita során sértő megjegyzéseket tett Mohamed prófétára.

HIRDETÉS

Az eset még 2009-ben történt amikor Aszija Bibi egy csapat nővel gyümölcsöt szedett. A vita azután robbant ki, hogy Aszija hozzáért egy vödöröz, a csoportban lévő muszlim nők pedig állításuk szerint ezután már nem használhatták a „tisztátalanná” vált eszközt. A vád szerint Bibi erre reagálva tett sértő megjegyzéseket a prófétára. A nőt később az otthonában megverték, miközben a támadók istenkáromlással vádolták, majd nem sokkal ezután letartóztatták.

A felmentő ítélet kihirdetése után a BBC szerint több helyen tüntettek a törvényeket támogató szélsőségesek, akik jelentések szerint a rendőrséggel is összecsaptak. Az Iszlámábádban található Vörös Zónát, ahol a Legfelsőbb Bíróság épülete mellett a pakisztáni parlament valamint az elnök és a miniszterelnök rezidenciája is található, a hatóságok lezárták a tüntetők előtt. A Legfelsőbb Bíróság elnöke, az ítéletet kihirdető Sakib Niszár kijelentette, hogy Aszija Bibi azonnal elhagyhatja a börtönt, amennyiben nincs ellene folyamatban más eljárás.

Pakisztánban szigorú blaszfémiát tiltó törvények vannak érvényben, amelyek szerint életfogytiglani börtönnel büntetendő a Korán meggyalázása, aki pedig Mohamedre tesz sértő megjegyzést, akár halálra is ítélhetik.

A törvényeket támogató szélsőségesek az erőszakos cselekményektől sem riadnak vissza. 2011-ben meggyilkolták Szalman Taszírt, Pandzsáb tartomány kormányzóját, miután a népszerű politikus felszólalt Aszija Bibi mellett. A gyilkosát ugyan kivégezték, de a támogatói hősnek tekintik és egy nagy síremléket is emeltek neki Iszlámábád külvárosában. Emellett létrehoztak egy pártot is, amely a kétmillió szavazatot kapott a legutóbbi választáson. Sokan ezt a politikai alakulatot teszik felelőssé az utóbbi napokban lezajlott zavargásokért.

HIRDETÉS

Sokszor személyes konfliktusok során alkalmazzák

Az istenkáromlást tiltó törvények kritikusai szerint a vádat sokszor személyes konfliktusok során alkalmazzák, az ítéletek pedig gyenge bizonyítékok alapján születnek. Az elítéltek nagy többsége muszlim vagy a Mirza Gulam Ahmad indiai vallástudós követőiből álló Ahmadi közösség tagja. Azonban az 1990-es évektől folyamatosan növekszik az elítélt keresztények száma is. Az utóbbi években számos támadást követtek el a pakisztáni keresztényekkel szemben, melyek közül az istenkáromlási ügyek mellett sok esetet kapcsolnak az Afganisztánban zajló háborúhoz is.

Eddig még senkit nem végeztek ki hivatalosan a blaszfémiát tiló törvények miatt, azonban sok vádlott lett lincselés vagy gyilkosság áldozata. Aszija Bibi volt az első nő akit istenkáromlás vádjával ítéltek halálra.

Jogos a félelem, hogy a szélsőségesek az ítéletre válaszul újabb erőszakos lépéseket terveznek. A nőnek az eset után több ország is menedékjogot ajánlott. A családja közölte, hogy a személyes biztonságuk érdekében valószínűleg el kell hagyniuk Pakisztánt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,013lájkolóTetszik
2,837követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újabb EU-s terveket bírál a magyar kormány

Magyarország egyetért azzal, hogy új Afrika-stratégiára van szükség, a kérdés ennek a tartalma – mondta Szijjártó.

Koravén demokraták