„Ha azt akarják, hogy a bűn kifizetődjön, menjenek jogi egyetemre!”

James Bulger 1959-es bűnügyi nyilvántartási fotója James Bulger 1959-es bűnügyi nyilvántartási fotója

Fegyverekkel látta volna el az IRÁ-t, megjárta az Alcatrazt, ahonnan megszökött. Évekig folyt ellene hajtóvadászat, miközben filmekben Jack Nicholson és Johnny Depp is megformálta. A 89 éves bostoni mészárost, James Bulgert kedden verték halálra a börtönben.

Hirdetés

Nemcsak merényletek száradnak a lelkén, de még az Ír Köztársasági Hadsereget (IRA) is fegyverekkel látta volna el, miközben fegyveres rablásokban és emberrablásokban vett részt. A világosszőke haja miatt „fehérkének” nevezett James Bulgert miután elfogták, a Los Angeles-i Alcatrazba küldték, ahonnan viszont még megszöknie is sikerült. A helyet ugyanakkor annyira megkedvelte, hogy hiába volt a nyomában az FBI, turistaként megjelent az intézménynél, és még fotót is készített magáról.

Ez alapján vérbeli fenegyereknek is gondolhatnánk az egyébként kegyetlen gyilkost, de valójában nem élvezte túlzottan a gengszteréletet. Sőt, a végére meg is bánt mindent, egy három évvel ezelőtti levelében számot vetve bűneivel. Már nyolcvanötödik évét töltötte, a helyi gimnazista fiatalokhoz szóló irományában pedig azt közölte: „az életem elpazaroltam és őrültségekkel töltöttem, szégyent és fájdalmat hozva szüleimre, szeretteimre.”

Szerinte olcsó dolog, ha valaki tanácsot szeretne kérni tőle a bűnözést illetően, és csak egy dolgot mondhat biztosan: „ha azt akarjátok, hogy a bűn kifizetődő legyen, menjetek jogi egyetemre.” Azaz csak egy dolgot mondhatott: a napokban halálra verték a 89 éves elítéltet. A férfit kedden találták holtan a bruceton mills-i cellájában Nyugat-Virginában, ahova egyébként csak nemrég szállították át Floridából.

Jack Nicholson és Johnny Depp is megformálta

Bulger személye annyira legendássá vált, hogy ő inspirálta Martin Scorsese 2006-os A téglájának gengszterfőnökét, akit amúgy Jack Nicholson alakított, míg a 2015-ös Fekete mise egyenesen az ő életéről szólt. Scott Cooper filmjében a bűnözőt Johnny Depp formálta meg, és bár az életrajzi krimi nem kapott túl jó kritikákat, Depp elképesztő átlényegülése, illetve eleve a külső átalakulása mellett nem lehetett elmenni szó nélkül.

A bostoni mészáros 1929. szeptember 3-án született, és hat gyerek közül a másodikként nőtt fel. Először tizenhárom éves korában ítélték el szabálysértésért, de hamar átnyergelt komolyabb bűncselekményekre. Amikor nálunk épp a forradalom szele tartotta lázban az országot, aközben Bulger már massachusettsi, Rhode Island-i és indianai bankokat rabolt ki. Ezek miatt is kapták el 1956-ban, és húsz évre ítélték, de abból csak kilencet töltött le, hármat az Alcatrazban.

Az FBI informátora lett, miközben számos embert tettek el láb alól

Szabadulása után visszatért Bostonba, és beállt a közismert Winter Hill banda tagjai közé. Az ír és olasz figurákból verbuválódott bűnbanda az ötvenes évektől egészen 1990-ig működött, soraiban olyanokat tudva, mint Buddy McLean, Howie Winter vagy Joe McDonald. Bulger viszont inkább Stephen J. Flemmivel alakított ki külön szövetséget, számos bűncselekményt önállóan elkövetve. De más is profitált a hetvenes évek közepére szolgáltatásaikból: az FBI informátoraivá váltak, kiadva a maffia több tagját is a szolgálatoknak. Persze, társai figyelmeztették Fehérkét, hogy gondja lehet még ebből, és azt javasolták neki, meneküljön inkább.

Nem véletlenül, hiszen amikor épp nem a hatóságokat tájékoztatták, borzalmas merényleteket követtek el, eltéve láb alól a Jai Alai Világszövetség alapítóját, Roger Wheelert is. (A főként Floridában elterjedt játékot labdával játsszák, és egy változatát pelota néven is ismerhettük.) Neki azért kellett meghalnia, mert rájött, hogy a szervezet súlyos pénzekkel rövidítette meg. De 1982-ben megölték Brian Hallorant is, aki információval látta el az FBI-t egy Bulger által szervezett merényletről. Flemmit végül zsarolásért tartóztatták le, míg Bulgert, aki 1995 óta menekült a hatóságok elől, 2000-ben tudták elfogni. De nem kerülhette el a felelősségre vonást a korábbi FBI-ügynök, John J. Connolly Jr. sem, aki korrupcióban és gyilkosságokban vett részt. Flemmi életfogytiglanit kapott.

Testvére a Massachusettsi szenátus elnöke lett

Míg viszont James Bulger a bostoni alvilág fejeként nézhetett farkasszemet az igazságszolgáltatással, testvére, William a Massachusettsi szenátus elnökeként tevékenykedett, és az állam egyik legbefolyásosabb politikusaként tartották számon.

Az illetékes bizottság pedig 2003-ban meghallgatta őt is annak ügyében, miként hagyatkozott az FBI informátoraira. Mint elmondta, a szökése után nem tudott öccse hollétéről, azt viszont elismerte, hogy egyszer eközben beszéltek egymással. Végül részben emiatt kénytelen volt lemondani a Massachusettsi Egyetem éléről.

A gengszterfőnök Bulger ellen elképesztő hajtóvadászat indult:

Osama bin Laden mellett az egyik legkeresettebb személy volt, az FBI pedig egyenesen kétmillió dollárt ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Ez a valaha volt legmagasabb összeg, amit ilyen ügyben felkínáltak a hatóságot segítő állampolgárnak. Végül partnerével, Catherine Greiggel együtt kapcsolták le Bulgert 2011. június 22-én, a kaliforniai Santa Monicában.

A maffiavezér nem volt szívbajos, és visszautasította bűnösségét a rá rótt cselekményekben, többek közt abban, hogy szerepet vállalt 19 gyilkosságban. De a terhére róttak zsarolást, pénzmosást és jogtalan fegyvertartást is. (Bulger egyenesen géppuskákkal szerelkezett fel.) Catherine Greiget végül nyolc év börtönre és 150 ezer dolláros pénzbüntetésre ítélték, ő pedig bűnösnek vallotta magát.

Duguláselhárítók: 45 éve borította ki a bilit Nixon egyik „takarítóembere” – Magyar Hang

A CIA-s múltú E. Howard Hunt 1973. szeptember 24-ei és 25-ei meghallgatásán elsőként ismerte el, hogy a Nixon-adminisztráció tudott a Watergate-épületben történtekről.

Hirdetés

A tárgyalássorozat egyik sajátos pillanata volt, mikor a 2013-ban 72 éves John Martorano tanúskodott Bulger ügyeiről. A férfi a maffiavezér mészárosaként működött, saját kezűleg végezte el a gyilkosságokat, amiket a bíróságon bármiféle érzelemnyilvánítás nélkül sorolt. Azt viszont látható megindultsággal fogadta, hogy Bulger az FBI informátoraként működött. „Ez összetörte a szívemet” – jelentette ki a hóhér.

Végül Flemmi is tanúskodott, kijelentve, hogy egykori barátnőjét, Debra Davist maga Bulger ölte meg, amiért túl sokat tudott. „Megragadta a torkát, és megfojtotta” – vallotta a férfi, aki szintén életfogytiglanit kapott. Végül 2013. november 14-én megkapta a sajátját James Bulger is – egyenesen két életfogytiglanit terheltek rá, plusz még öt évet a biztonság kedvéért. Aztán összesen lett öt év az egészből.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.