HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Nem hagyhatja...

Nem hagyhatja el Pakisztánt a halálbüntetés alól felmentett keresztény nő

HIRDETÉS

Úgy tűnik, egyelőre nem hagyhatja el Pakisztánt az istenkáromlás miatt halálra ítélt és a minap felmentett Aszija Bibi egy friss megállapodás értelmében, amely elvileg véget vetne az emiatt kitört zavargásoknak.

HIRDETÉS

A pakisztáni kormány engedett a muszlim keményvonalasoknak, és egy megállapodás értelmében – noha elvileg több ország is politikai menedékjogot adna neki – nem hagyhatja el Pakisztánt az istenkáromlás vádja alól a hét közepén felmentett fiatal nő, Aszija Bibi – jelentette szombaton a BBC.

Az eset még 2009-ben történt amikor Bibi egy csapat nővel gyümölcsöt szedett. A vita azután robbant ki, hogy Asia hozzáért egy vödörhöz, a csoportban lévő muszlim nők pedig állításuk szerint ezután már nem használhatták a „tisztátalanná” vált eszközt. A vád szerint Bibi erre reagálva tett sértő megjegyzéseket a prófétára. A nőt később az otthonában megverték, miközben a támadók istenkáromlással vádolták, majd nem sokkal ezután letartóztatták, 2010-ben pedig kötél általi halálbüntetést szabtak ki rá.

A muszlim többségű Pakisztánban szigorú blaszfémiát tiltó törvények vannak érvényben, amelyek szerint életfogytiglani börtönnel büntetendő a Korán meggyalázása, aki pedig Mohamedre tesz sértő megjegyzést, akár halálra is ítélhetik. A törvényeket támogató szélsőségesek az erőszakos cselekményektől sem riadnak vissza. 2011-ben meggyilkolták Szalman Taszírt, Pandzsáb tartomány kormányzóját, miután a népszerű politikus felszólalt Aszija Bibi mellett.

Erőszakhullámtól tartanak a pakisztáni keresztény nő felmentése után – Magyar Hang

Visszavonta a pakisztáni Legfelsőbb Bíróság az istenkáromlással vádolt Aszija Bibi halálos ítéletét. A keresztény nőt 2010 óta tartották fogságban miután egy vita során sértő megjegyzéseket tett Mohamed prófétára.

HIRDETÉS

A Legfelsőbb Bíróság a szerdai felmentést azzal indokolta, hogy a Bibi elleni vád gyenge lábakon áll, és a nő beismerő vallomását egy olyan tömeg előtt kellett megtennie, amely közben azzal fenyegette, hogy megöli. Ezt erősítik azok a vélemények, amelyek szerint az istenkáromlást tiltó törvényeket sokszor személyes konfliktusok során alkalmazzák.

A lehető legjobb megoldás?

A felmentés óta utcai zavargások zajlottak országszerte, amelyet elsősorban az istenkáromló törvény bármiféle megváltoztatása ellen harcot hirdető iszlamista Tehrík-i-Lábáík (Itt Vagyok Mozgalom) nevű párt hirdetett meg. Velük kötött most megállapodást a kormány. A brit közszolgálati adó által is ismertetett egyezség értelmében az iszlamista törvénykezés, a saría pakisztáni bevezetését is követelő párt és szimpatizánsai felhagynak a demonstrációkkal, cserébe Bibi nem hagyhatja el az országot, és a kormányzat nem állja útját semmilyen jövőbeli jogi eljárásnak, amelyet a nővel szemben indítanak felülvizsgálandó a szerdai felmentését.

A kormányzat abba is belement, hogy szabadon engednek minden olyan személyt, akit a zavargásokkal összefüggésben letartóztattak.

– Jelen helyzetben tennünk kell valamit a radikalizmus ellen, lépéseket kell tennünk az erőszakos tüntetőkkel szemben, és csinálnunk kell valamit, hogy tartós megoldást találjunk a helyzetre. Ez most nem ellenszer, inkább tűzoltás, amit csinálunk. A kormány pedig elkötelezett amellett, hogy valódi ellenszert találjon a feszültségre – e szavakkal védte a 2015-ös alapítású politikai alakulattal megkötött egyezséget a pakisztáni tájékoztatási miniszter.

Bibit elvileg ezen a héten engedték volna szabadon. Most Fávád Csaudri arról beszélt, erről a kérdésről egy bíróság fog majd dönteni, a miniszter ugyanakkor azt is aláhúzta, a pakisztáni kormány minden szükséges óvintézkedést megtesz a nő személyes biztonsága érdekében.

Hogy mindezek fényében mindezt miképp lehet garantálni, nehéz megmondani. A nő ügyvédje, Szájful Mulok korábban hangsúlyozta, Bibinek saját biztonsága érdekében mindenképp el kellene hagynia Pakisztánt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,569lájkolóTetszik
2,565követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek