Magyarország számára érzékeny kérdésről szavaztak Brüsszelben

Magyarország számára érzékeny kérdésről szavaztak Brüsszelben

Fotó: Unsplash/Christian Wiediger

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy többséggel, 25 igen szavazattal, 5 nem ellenében fogadta el hétfőn Brüsszelben az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága azt az álláspontot, amelyben a 2020 utáni uniós büdzséről mondanak véleményt.

A parlamenti bizottság az Európai Bizottság javaslatát mérlegelte ezzel a döntéssel, és azt jó kiindulási alapnak tekintették a képviselők, de jelentős módosításokat is javasoltak. Egyetértettek abban, hogy többet kell költeni a fiatalokra, a kutatásra, a növekedésre és a munkahely-teremtésre, valamint az éghajlatváltozás kezelésére. Az EP-képviselők szerint ugyancsak fontos, hogy készen álljon az EU az olyan kihívások kezelésére, mint a bevándorlás, a védelem és a biztonság. Ugyanakkor azt is leszögezték, hogy nem szabad csökkenteni a kohéziós és a mezőgazdasági alapok költségvetését.

Márpedig az Európai Bizottság ezt a két alapot jelentősen megvágná, s ez érzékenyen érintené Magyarországot is, mint az egyik legnagyobb haszonélvezőjét ezeknek a forrásoknak. A tervek szerint ugyanis mintegy 15-20 százalékkal csökkennének a Magyarország által lehívható brüsszeli pénzek.

Az Európai Parlament plenáris ülése jövő héten alakítja ki a 2021-2027-es időszak költségvetésére vonatkozó álláspontját. Az állam- és kormányfők pedig a következő, decemberi EU-csúcson tűzhetik napirendre a kérdést, több forrás szerint amennyiben ez nem történik meg, kevés esély marad arra, hogy még a májusi EP-választások előtt elfogadott költségvetése legyen az Európai Uniónak a következő időszakra.