Kezdőlap Külföld Néppárti fric...

Néppárti fricska készül Orbánnak, az LMP a magyar parlamentben is bevetné

Úgy tűnik, a saját csapdájába dől a magyar miniszterelnök és a kormánypárt, ugyanis az Európai Néppárt a héten megrendezendő kongresszusán fogják megszavazni azt a határozati javaslatot, amelyben az EPP hitet tesz a liberális demokrácia értékei – a pluralizmus, a diszkrimináció tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás és a férfiak és nők közötti egyenlőség – mellett, és ezt a Fidesznek is alá kell írnia. Vagy Orbánék színt vallanak, és nem írják alá a dokumentumot, akkor önmagukat zárják ki a Néppártból. A határozat szövege felhívja a Néppárt valamennyi pártját, hogy tiszteljék, védelmezzék és mozdítsák elő ezeket az elveket és értékeket, tegyenek hitet a demokrácia, a jogállamiság és a szociális piacgazdaság mellett.

HIRDETÉS

„A második világháború óta a kereszténydemokraták az európai liberális demokrácia megteremtéséért vívott küzdelemben az első vonalban harcoltak. Napjainkban ezeket az alapvető értékeket és elveket soha nem látott kihívások érik. Populista és nacionalista szélsőségesek, dezinformációs kampányok és diszkrimináció fenyegetik a jogállamiságot. Ez a legnagyobb fenyegetés, ami az európai demokráciát és szabadságot érte a vasfüggöny leomlása óta” – olvasható többek között a nyilvánosságra került nyilatkozattervezetben.

Juncker kirúgná Orbánt a Néppártból – Magyar Hang

Az Európai Bizottság elnöke sok összeférhetetlenséget lát a kormányfő és a kereszténydemokrata értékek között.

Manfred Weber arról beszélt kedden az MTI szerint, hogy jelenleg a Fidesz kizárását az EPP-ből egyetlen tagpárt sem követeli. Ez a kérdés nem időszerű. Ugyanakkor hozzátette, hogy az EPP-ben nincs tere az alapjogok megkérdőjelezésének, ezért támogatta az Európai Parlament javaslatát a jogállamisági eljárás megindítására Magyarország ellen.

„Ugyanakkor világos, hogy Orbán Viktornak mint a pártcsalád tagjának tiszteletben kell tartania az alapjogokat és az alapelveket. Ebben nyomást fogunk gyakorolni rá” – tette hozzá a Manfred Weber.

Manfred Weber: Csalódott vagyok, hogy én nem szereplek a szórólapon – Magyar Hang

Elfogadhatatlan összevegyíteni a jogállamisággal összefüggő európai uniós eljárások miatt indított és a migrációs vitákkal – mondta Weber.

Szakértők szerint egyébként a Fidesz megszavazza, míg Orbán Viktor aláírja a határozati javaslatot, ugyanis semmi olyan kötelező hatállyal nem bír a dokumentum, ami miatt a kormánypártra nézve bármilyen kellemetlenség történne, ráadásul ezzel megúszhatják a balhét a Néppárton belül is.

Vélhetően ezt vette észre az LMP, és elhatározta, hogy az Európai Néppárt dokumentumához teljesen azonos tartalmú javaslatot nyújt be a magyar Országgyűlés elé, és akkor itthon, már kötöttségekkel járó elképzelésről véleményt kell alkotni a kormánypártiaknak, és egyértelműen állást kell foglalniuk a jogállamiság és az európai értékek tisztelete ügyében.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,040lájkolóTetszik
1,578követőKövetés
13,716feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Felejtsük el az elmúlt harminc évet – Magyar Hang-ajánló

Cserhalmi György-, Vágó Gábor-, és Lengyel Róbert-interjú, Hős utcai riport, panaszok a gyárból – kapható a friss szám!

Kiemelt cikkek

„Boldogok lennénk, ha miattunk zárnák ki a Néppártból a Fideszt”

Pártunknak semmi köze ahhoz a politikához, amelyet a magyar kormány művel, az élen Orbánnal – mondta a Magyar Hangnak a Horvát Parasztpárt elnöke. Interjú!

Erjedés