HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Amerika válas...

Amerika választott, a demokratáké a képviselőház

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A szenátusban ugyanakkor továbbra is marad a republikánus többség. A demokraták komoly változásokat ígértek, többek között a korrupció ellenes harcban, illetve az infrastrukturális fejlesztésekben és a munkahelyteremtési stratégiában.

Azt, hogy az alsóházban mekkora lehet a demokrata többség, egyelőre még nem tudni, ám a CNN már jelezte, a váltás biztos. A demokraták washingtoni főhadiszállásán már egyre lelkesebbek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nancy Pelosi, a demokraták eddigi kongresszusi frakcióvezetője, a párt washingtoni főhadiszállásán jelentette be, hogy megszerezték az alsóházat. Egyúttal jelezte, új időszámítás kezdődik, hiszen immár lesz ellensúlya a Trump-kormányzatnak. Nagyon komoly változásokat ígért, többek között a korrupció elleni harcban, illetve az infrastrukturális fejlesztésekben és a munkahelyteremtési stratégiában.

Az eddigi előrejelzések és beérkezett adatok szerint a republikánusoknak meglesz az 51 mandátumuk a felsőházban, míg a demokratáknak a többséghez szükséges 218 szék az alsóházban. Az utóbbiban ráadásul az ellenzéknek akár 35-40 hellyel több is összejöhet Trumpékhoz képest. Az amerikai CBS előrejelzése szerényebb demokrata többséget vár, szerintük ugyanis a 435 fős képviselőházban Pelosiéknak 23 fős fővel lehet több képviselőjük, mint a republikánusoknak. A CNN szerint Pelosi vezeti majd továbbra is az alsóházi demokrata frakciót, ám immár, mint házelnök.

HIRDETÉS

A szenátusban erősödnek a republikánusok, már biztosan megszerezték a demokratáktól Indianát, Észak-Dakotát, Missourit és Floridát is. A demokraták egyelőre egy államban szereztek meg jelenleg republikánus helyet.

Floridát, mintegy 4 millió szavazattal, egy igen szoros versenyben elhozta a republikánus szenátorjelölt, Rick Scott. Ahogy a két éve az elnökjelöltségre is pályázó texasi republikánus Ted Cruz ugyancsak szoros versenyben tud majd újrázni a szenátusban. Bármennyire reménykedtek egyesek, Texasnak nem lesz punkzenében és gördeszkában is jártas szenátora, mivel a demokrata színekben induló Beto O’Rourke alulmaradt Cruzzal szemben.

Egy másik, az elnökjelöltségig jutó jelölt, Barack Obama 2012-es kihívója, Mitt Romney is úgy néz ki, tagja lesz a következő felsőháznak, miután nyert Utahban. Missouriban pedig a leendő szenátus legfiatalabb tagja, a 38 éves Josh Hawley tizenkét éve után tudta megverni a demokrata Claire McCaskillt.

HIRDETÉS

A keleti parton közben szinte kizárólag demokraták hozták el a szenátori mandátumokat, így párt jelöltjei nyertek Massachusettsben, Connecticutban, New York-ban, New Jersey-ben, Pennsylvaniában, Delaware-ben, Marylandban, Virginiában, Nyugat-Virginiában, Ohióban, Michiganban, Visconsinban.

A nap folyamán, a feldolgozott eredmények tudatában elemezzük majd a helyzetet.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,977lájkolóTetszik
3,651követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szülői Hang: Sok a kifogás az iskolaérettségi törvény ellen

A bíróságok nem vizsgálták érdemben a panaszokat, és a korábbi szakvélemények ellenére is iskolába kerülhetnek gyerekek.