HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Megnehezíthet...

Megnehezítheti a Trump-kormány működését a demokrata többség

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Képviselőházi győzlemeikkel a demokraták csupán akadályozni tudják a kormány munkáját, például a törvényalkotás megnehezítésével. Legfőbb céljukat, az elnök lemondatását szinte lehetetlen elérniük a jelenlegi körülmények között.

HIRDETÉS

A CNN által közreadott legfrissebb eredmények szerint a Demokrata Párt 222 helyet szerzett a 435 fős képviselőházban, a republikánusok számára egyelőre 199 hely biztos. Huszonnyolc választókerület cserélt gazdát a választás során, ebből csupán kettő döntött a republikánusok javára.

A szenátusban az állás 45-51 a republikánusok javára, 4 szék még eldöntetlen. A választás során öt állam váltott a pártok között, Észak-Dakotában, Missouri-ban, Floridában, illetve Indianában a republikánusok győzedelmeskedte, a demokraták Nevadát szerezték meg.

Nem számít meglepőnek

Az eredmény ugyanakkor nem számít meglepőnek, ugyanis a félidei választások során a regnáló elnök pártja általában veszíteni szokott. Az elmúlt 105 évben mindössze öt alkalommal fordult elő, hogy a kormányzó párt erősödött a szenátusban. Így a ház elvesztése ellenére a republikánusok is ünnepelhetnek. „Hatalmas siker ma este. Köszönöm mindenkinek” – ezt Donald Trump írta a Twitterén még a választások után, kedd este. Szerdán viszont már nagy győzelemnek titultálta az eredményt. Emellett reagált azokra a hírekre is, miszerint a demokraták az újdonsült többségüket felhasználva vizsgálatokat indítanának ellene és a kormányának tagjai ellen.

HIRDETÉS

– Ha a demokraták azt hiszik, hogy arra fogják pazarolni az adófizetők pénzét, hogy ellenünk nyomozzanak képviselőházi szinten, akkor arra kényszerítenek minket, hogy mi is nyomozzunk ellenük a kiszivárogtatott titkos információk miatt szenátusi szinten – írta az elnök Twitter-oldalán.

Az elnök lemondatását szinte lehetetlen elérniük

Azonban a demokraták csupán akadályozni tudják a kormány munkáját, például a törvényalkotás megnehezítésével. Legfőbb céljukat, az elnök lemondatását szinte lehetetlen elérniük a jelenlegi körülmények között, mivel ahhoz a szenátus kétharmadának támogatása kellene.

A kormányzó párt szenátusbeli erősödése mellett azonban más okok miatt is történelmi volt ez a választás. Először kerültek be muszlim nők a képviselőházba. Emellett szintén először nyert amerikai őslakos.

– Ez egy új Demokrata Párt kezdete. Fiatalabb, barnább, királyabb, több nő, több veterán, tudtak nyerni Michiganban, Pennsylvaniában, Ohióban – mondta Van Jones a CNN politikai kommentátora, aki azt is hozzátette, hogy ez nem kék hullám (utalva a demokraták színére), hanem szivárvány hullám.
Nancy Pelosi újdonsült házelnök azt nyilatkozta, hogy felelős és átlátható képviselőházat fognak létrehozni, legfontosabb feladatnak pedig a Trump-adminisztráció ellensúlyozását nevezte meg.

Az összes demokrata elbukott, aki ellenezte Brett Kavanaugh főbírói kinevezését – Magyar Hang

Észak-Dakota, Indiana, Missouri és Florida szenátora is komoly árat fizetett azért, mert a szexuális zaklatásba keveredő Trump-jelölt ellen szavazott – értékelt a Fox News.

A távozó republikánus házelnök Paul Ryan az monta, büszke a tagjaik és jelötjeik által, a jelenlegi megterhelő politikai környezetben futtatott kampányra. A visszafogottsága érthető, főleg mivel egyes információk szerint az elnök őt tette felelőssé a képviselőház elvesztése miatt.

HIRDETÉS

Paul Ryan egyébként kérve-kérte Trumpot, hogy ne a migránskaravánról beszéljen, hanem a gazdaság állapotáról. Az elnök azonban nem foglalkozott vele, és úgy tűnik, a számítása be is jött: a fontos szenátusi helyeket megnyerték, igaz, a képviselőház erre ráment.

Hajszálon múlt a demokrata siker?

Pennsylvaniában legutóbb a megvarriált körzetekkel 13:5-re nyertek a republikánusok. Most bíróság mondta ki, hogy újra kell rajzolni a körzeteket, és így 9-9 lett. Volt még máshol is, ahol durva körzetek miatt nyertek a republikánusok, és a demokraták 8 százalékal értek el jobb eredményt most, azért tudtak nyerni. De ha ez csak 4-5 százalék lett volna, akkor az átrajzolt körzetek miatt azzal a republikánusoké maradt volna az alsóház.

Floridában pedig, bár nyert a trumpista Ron DeSantis, de elfogadtak egy kiegészítést, miszerint közel 1,5 milliónyi büntetett előéletű ember, amint letöltötte a büntetését, automatikusan visszakapja a szavazójogát. Ez túlnyomó többségben feketebőrűeket jelent. Eddig Rick Scott, a kormányzó, rutinszerűen megtagadta a választójoguk érvényesítését, a semmire hivatkozva, ugyanis nem voltak útmutatások, mi alapján kaphatnák vissza, mi alapján nem. Floridában ugyanis külön kérvényezni kellett ezt, és Scott ezt rendszeresen megtagadta. Ennek köszönhetően nyerte el ő a szenátori széket, és lett DeSantis a kormányzó.

Georgiában közben hatalmas választási problémák voltak, ahogy az várható is volt, és még így is csak éppen hogy nyert Brian Kemp. A leendő kormányzó 1.971.401 szavazattal a voksok 50,4 százalékát gyűjtötte be, míg kihívója, a demokrata Stacey Abrams 48,7 százalékos eredményt ért el 1.906.257 szavazattal.

A legtöbb helyen a demokraták 10-14 százalékot javítottak előző eredményeikhez képest, és az, hogy 8-9 százalékkal nyerték az általános szavazatot, kellett hozzá, hogy éppen-hogy megnyerjék az alsóházat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Avatar
Nádasi Balázshttps://voltegyszeregyamerika.blog.hu/
A Magyar Hang külsős szerzője, nyelvész, tanár, sakkedző. Érdeklődési területe az amerikai kultúra, politika, a tudományok és a klímaváltozás.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,541lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.