HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Merkel után S...

Merkel után Seehofer is lemond?

HIRDETÉS

A német Die Zeit napilap információi szerint a kancellár után a bajor szövetséges CSU vezetője is távozhat saját pártja éléről.

HIRDETÉS

A német Die Zeit napilap több és megbízható forrásokból úgy értesült, Angela Merkel német kancellár bő egy hete bejelentett távozása után a kereszténydemokrata CDU bajor szövetségesét, a CSU-t vezető Horst Seehofer is távozni kíván a testvérpárt éléről – jelentette az angol nyelvű német Deutsche Welle hírtelevízió.

A belügyminiszteri posztot is betöltő, korábban bajor tartományi kormányfő sajtóirodája, pártja, a CSU és maga az érintett is tagadta a Die Zeit értesüléseit. A lap ugyanakkor úgy tudja, a pártelnöki lemondás ellenére a politikus maradna belügyminiszter.

Seehofer 2008 óta vezeti a bajor politikai alakulatot, s noha szoros szövetségesek Merkellel, a migráció miatt egyre feszültebb volt a viszony a két politikus között. A CSU-vezér ugyanis nem támogatja Merkel nyitott határok politikáját, s emiatt már a miniszteri lemondást is belengette a kancellárnak, amiből végül nem lett semmi.

Helmut Kohl lánykájából mindenki „muttija”: Merkel, az örök pragmatikus – Magyar Hang

Egy korszak lezárul: Angela Merkel távozik a CDU éléről és új kancellári mandátumot se vállal. Ilyen volt a világ legbefolyásosabb női politikusának pályája.

HIRDETÉS

Merkelhez hasonlóan, Seehofer sem örülhet túlságosan, hiszen a CDU mellett a CSU sem szerepelt túl jól a legutóbbi bajor tartományi megmérettetésen. S már az október 14-i választási visszaesést követően is felvetette távozásának lehetőségét.

A testvérpártnak közben az elmúlt időszakban több konfliktusa is volt a kereszténydemokratákkal és a nagykoalícióban velük közösen kormányzó szociáldemokrata SPD-vel is. Ráadásul Seehofer kiállása a migrációs feszültségekből kirobbant chemnitzi zavargások kapcsán ellentmondásosan nyilatkozó, majd Merkel által leváltott hírszerzési főnök, Georg Maassen mellett sem tett jót megítélésének.

Távozásával egyébként utódjaként a jelenlegi bajor miniszterelnököt, Markus Södert emlegetik. Seehofer korábban már a javára visszalépett a tartományi kormányfői tisztségtől.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,183lájkolóTetszik
2,689követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

EU-csúcs: egyelőre csúszik a balkáni bővítés

A brüsszeli EU-csúcs első napján döntöttek a tagállamok arról, hogy jóváhagyják a módosított brexit-szerződést. Vita volt a költségvetésről és elítélték Törökországot. A magyar álláspont nem ismert.

Tud lenni