Merkel után Seehofer is lemond?

Horst Seehofer és Angela Merkel (Fotó: Michael Lucan/Wikipedia) Horst Seehofer és Angela Merkel (Fotó: Michael Lucan/Wikipedia)

A német Die Zeit napilap információi szerint a kancellár után a bajor szövetséges CSU vezetője is távozhat saját pártja éléről.

Hirdetés

A német Die Zeit napilap több és megbízható forrásokból úgy értesült, Angela Merkel német kancellár bő egy hete bejelentett távozása után a kereszténydemokrata CDU bajor szövetségesét, a CSU-t vezető Horst Seehofer is távozni kíván a testvérpárt éléről – jelentette az angol nyelvű német Deutsche Welle hírtelevízió.

A belügyminiszteri posztot is betöltő, korábban bajor tartományi kormányfő sajtóirodája, pártja, a CSU és maga az érintett is tagadta a Die Zeit értesüléseit. A lap ugyanakkor úgy tudja, a pártelnöki lemondás ellenére a politikus maradna belügyminiszter.

Seehofer 2008 óta vezeti a bajor politikai alakulatot, s noha szoros szövetségesek Merkellel, a migráció miatt egyre feszültebb volt a viszony a két politikus között. A CSU-vezér ugyanis nem támogatja Merkel nyitott határok politikáját, s emiatt már a miniszteri lemondást is belengette a kancellárnak, amiből végül nem lett semmi.

Helmut Kohl lánykájából mindenki „muttija”: Merkel, az örök pragmatikus – Magyar Hang

Egy korszak lezárul: Angela Merkel távozik a CDU éléről és új kancellári mandátumot se vállal. Ilyen volt a világ legbefolyásosabb női politikusának pályája.

Merkelhez hasonlóan, Seehofer sem örülhet túlságosan, hiszen a CDU mellett a CSU sem szerepelt túl jól a legutóbbi bajor tartományi megmérettetésen. S már az október 14-i választási visszaesést követően is felvetette távozásának lehetőségét.

A testvérpártnak közben az elmúlt időszakban több konfliktusa is volt a kereszténydemokratákkal és a nagykoalícióban velük közösen kormányzó szociáldemokrata SPD-vel is. Ráadásul Seehofer kiállása a migrációs feszültségekből kirobbant chemnitzi zavargások kapcsán ellentmondásosan nyilatkozó, majd Merkel által leváltott hírszerzési főnök, Georg Maassen mellett sem tett jót megítélésének.

Hirdetés

Távozásával egyébként utódjaként a jelenlegi bajor miniszterelnököt, Markus Södert emlegetik. Seehofer korábban már a javára visszalépett a tartományi kormányfői tisztségtől.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.