Kiengedték a börtönből a korábban halálra ítélt pakisztáni keresztény nőt

Az istenkáromlásért halálra ítélt, majd felmenetett pakisztáni keresztény Aszija Bibi (Fotó: HazteOir.org/Flickr) Az istenkáromlásért halálra ítélt, majd felmenetett pakisztáni keresztény Aszija Bibi (Fotó: HazteOir.org/Flickr)

Ember legyen a talpán, aki követni tudja a korábban istenkáromlásért halálra ítélt, ám nyolc év után a múlt héten felmentett pakisztáni keresztény nő ügyét, ugyanis egymásnak gyakran ellentmondó hírek érkeznek róla. Most épp az a legfrissebb, hogy kiengedték a börtönből, és egy meg nem nevezett helyszínre szállították Pakisztánban.

Hirdetés

Az amerikai CNN tudósítása szerint Aszija Bibi – akinek több nyugati ország is politikai menedékjogot adna – állítólag el is hagyhatja az országot, míg a BBC-nél arról írtak, ez még korántsem biztos. Ahogy ugyanis arról lapunk is beszámolt korábban, egy múlt hét végi megállapodás értelmében – amelyet a pakisztáni kormány kötött a felmentő döntés után zavargásokba kezdő muszlim radikálisokkal – nem hagyhatja el az országot, és az iszlámábádi kabinet nem állja útját semmilyen jövőbeli jogi eljárásnak, amelyet a nővel szemben indítanak felülvizsgálandó a felmentését.

Közben olyan szóbeszéd is terjedt, hogy Bibi már el is hagyta az országot, ám a pakisztáni külügyminisztérium arról tájékoztatott, a nő még az országban tartózkodik.

Nem hagyhatja el Pakisztánt a halálbüntetés alól felmentett keresztény nő – Magyar Hang

Napok óta óta utcai zavargások zajlottak országszerte, a kormány így próbálja csillapítani a kedélyeket.

Az ügy miatt nagy a feszültség, egy iszlamista vezető például a felmentést követően azt mondta, a szabadon bocsátásról döntő három főbírót meg kellene ölni. Az istenkáromló törvény bármiféle megváltoztatása ellen harcot hirdető, az iszlamista törvénykezés, a saría pakisztáni bevezetését is követelő, nem mellesleg az utcai zavargásokat szervező iszlamista Tehrík-i-Lábáík (Itt Vagyok Mozgalom) nevű párt szóvivője, Ejáz Asráfi szerint Bibi kiengedésével a kormány megszegte a velük kötött egyezséget.

A muszlim többségű Pakisztánban a lakosság mindössze 1,6 százaléka keresztény. Jelentések szerint az elmúlt években a keresztényeket folyamatosan zaklatják, 1990 óta egyébként mintegy 65 személyt végeztek ki istenkáromlás vádjával.

Hirdetés

Az ötgyermekes nő ügyvédje, Szájful Mulok a vegzálások miatt már elhagyta az országot. Bibi férje pedig jelezte, nem érzi magát biztonságban a család, ezért folyamodtak politikai menedékjogért.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.