HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Gendervita az...

Gendervita az EP-ben: Ki lesz a magyar kormány következő áldozata?

HIRDETÉS

Az uniós értékekkel összeegyeztethetetlennek és hamis érvelésen alapulónak nevezték az Európai Parlamentben a magyarországi genderszakok megszüntetését. A témát a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság tűzte napirendre, ahol a képviselők a téma két szakértőjét látták vendégül. Kiderült, bár a politikusok hallottak már arról, hogy a magyar kormánynak nem tetszenek a gendertanulmányok, az mégis váratlanul érte őket, hogy adminisztratív intézkedésekkel be lehet tiltani egy máshol elfogadott szakot.

HIRDETÉS

A szakbizottság nemrégiben már találkozott magyar ügyekkel, ez a testület is adott véleményt az Orbán-kormány kritikáját tartalmazó Sargentini-jelentéshez. Idén márciusban nagy többséggel szavazták meg azt a szöveget, mely szerint „sajnálatos”, hogy Magyarországon a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos szakpolitikákat „újraértelmezték és leszűkítették a családpolitikára”, és kiemelték azt is, hogy Magyarországon alacsony a nők aránya a politikai döntéshozói pozíciókban.

A mostani vitán Alette von Allemann, a Paderborgi Egyetem vendégprofesszora elmondta, hogy a közkeletű tévhittel szemben a gendertudomány nem jelent radikális feminizmust, hanem az összefüggések megértésében segít. Például abban, hogy mikortól lesz fontos a társadalomban a nemi hovatartozás és miből fakad a férfiak és nők közötti 16 százalékos bérkülönbség. Ugyanakkor valamennyi felmérés azt támasztja alá, hogy akik ezt a szakot elvégzik, nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, a legkülönbözőbb szektorokban.

Magyarországon a CEU-n és a ELTÉ-n működött ez a szak, a Közép-Európai Egyetemen eddig 139-en végeztek, az ELTE első évfolyama tavaly indult 10 hallgatóval, idén is ugyanennyien kezdték volna meg a tanulmányaikat. Az érdeklődésre jellemző, hogy a túljelentkezés tízszeres volt. A vita során elhangzott még az is, hogy világ legnagyobb katolikus egyetemén, az Egyesült Államokban szintén működik ez a szak, ráadásul ennek az intézménynek a magyarországi partnere a Pázmány Péter Tudományegyetem.

Ulrike Auge a berlini Humbold Egyetem professzora, a gender-, kulturális és vallásügyi tanulmányok szakértője arról beszélt, hogy a magyar kormány lépése ellentétes az oktatási szabadsággal, soha ilyen nem fordult még elő az EU történetében, egyetlen tagállamban sem. Hozzátette, hogy a gendertanulmányokat az Unió más országaiban is támadják, de kizárólag a szélsőjobboldali, populista pártok. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon ez a kampány együtt jár a nemzetközi szervezetek (EU, ENSZ, WHO) bírálatával, az LGBTQ közösségek elleni támadásokkal, vagy a nők elleni erőszak felszámolását célzó Isztambuli Egyezmény ratifikálásnak elmaradásával.

HIRDETÉS

Agnieszka Kozłowska-Rajewicz, az Európai Néppárt lengyel politikusa kijelentette, a gendertanulmányok és a család védelme között semmiféle konfliktus nincs. Szerinte egyszerűen nem felel meg a valóságnak, hogy a nők emancipációja veszélyt jelent a családra, a gyerekekre, aki ezzel érvel, az hamis benyomást akar kelteni.

Egy brit EP-képviselő, Julie Ward így fogalmazott: „Állítólag Magyarország az európai értékeket magáénak vallja, de ez nem erre utal. Kik lesznek a következők, akiket megtámadnak?”

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,387lájkolóTetszik
2,278követőKövetés
16,127feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az ostromló – Magyar Hang-ajánló

Karácsony Gergely-, noÁr- és Tóth Krisztina-interjú. Élet falun. Elveszti-e Pécset a Fidesz? Péntektől keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szárnyaltak a zöld sasok, továbbjutott a Fradi a BL-ben

Kettős győzelemmel, 5-3-as összesítéssel jutott túl a Ferencváros a bolgár bajnok, a Ludogorec ellen a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében.

Adja, adom