Sargentini újra színre lép

Judith Sargentinit ünneplik az Európai Parlamentben Judith Sargentinit ünneplik az Európai Parlamentben (Fotó: Reuters/Vincent Kessler)

Judith Sargentini holland zöldpárti európai parlamenti képviselőt is meghívták a tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek hétfői ülésére, Brüsszelbe. Az Általános Ügyek Tanácsában immáron másodjára kerül terítékre a magyar jogállamiság ügye, érdemi eszmecsere azonban eddig ezen a fórumon még nem volt.

Hirdetés

Az Európai Parlament szeptember 12-én döntött úgy, hogy kezdeményezi a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását a tagállamoknál, mert fennáll az uniós alapértékek rendszerszintű megsértésének veszélye Magyarországon. Ezzel kapcsolatban konkrét megállapításokat, intézkedéseket, esetleg szankciókat csak a tagállamok tehetnek, egy hosszadalmas eljárás végén.

Egyre többen támogatják itthon a Sargentini-jelentést – Magyar Hang

A Publicus Intézet felmérése szerint jelentősen nőtt azok száma, akik állítják, megszavazták volna a magyar kormányt elítélő jelentést – írja a Népszava.

Mindenesetre ez a folyamat zajlik, bár egyelőre ez még mindig az első szakasza a három lépcsős eljárásnak. Judith Sargentini egyébként azt mondta meghívásával kapcsolatban, hogy ez egy kis lépés a helyes irányba, azonban a magyarországi folyamatok gyors és érdemi cselekvést tesznek szükségessé. Az Európai Tanácstól származó információink szerint a miniszterek tájékoztatást kapnak az eljárás jelenlegi állásáról és kézhez vehetik a magyar kormány állásfoglalását is. Az előkészítő anyag egyébként a Sargentini-jelentésre épül, a magyar kormány intézkedéseinek 12 pontban összefoglalt bírálata már valamennyi uniós tagállam asztalán ott van.

Gendervita az EP-ben: Ki lesz a magyar kormány következő áldozata? – Magyar Hang

Az uniós értékekkel összeegyeztethetetlennek és hamis érvelésen alapulónak nevezték a magyarországi genderszakok megszüntetését.

Hirdetés

Az európai Szocialisták és Demokraták azonban ezzel a tempóval nem elégedettek, közleményben szólították fel az osztrák elnökséget a folyamat felgyorsítására, többek között azért, mert 60 év után először fordulhat elő, hogy egy egyetemet távozásra kényszerítenek az európai országban. Udo Bullmann, a párt EP-frakcióvezetője bírálta az Európai Néppártot is, amely nem lép fel határozottan az Orbán-kormánnyal szemben, átveszik a populista retorikát és egyre inkább a szélsőjobboldali szavazókat akarják megszólítani.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.