Kezdőlap Külföld Sargentini új...

Sargentini újra színre lép

Judith Sargentini holland zöldpárti európai parlamenti képviselőt is meghívták a tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek hétfői ülésére, Brüsszelbe. Az Általános Ügyek Tanácsában immáron másodjára kerül terítékre a magyar jogállamiság ügye, érdemi eszmecsere azonban eddig ezen a fórumon még nem volt.

HIRDETÉS

Az Európai Parlament szeptember 12-én döntött úgy, hogy kezdeményezi a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását a tagállamoknál, mert fennáll az uniós alapértékek rendszerszintű megsértésének veszélye Magyarországon. Ezzel kapcsolatban konkrét megállapításokat, intézkedéseket, esetleg szankciókat csak a tagállamok tehetnek, egy hosszadalmas eljárás végén.

Egyre többen támogatják itthon a Sargentini-jelentést – Magyar Hang

A Publicus Intézet felmérése szerint jelentősen nőtt azok száma, akik állítják, megszavazták volna a magyar kormányt elítélő jelentést – írja a Népszava.

Mindenesetre ez a folyamat zajlik, bár egyelőre ez még mindig az első szakasza a három lépcsős eljárásnak. Judith Sargentini egyébként azt mondta meghívásával kapcsolatban, hogy ez egy kis lépés a helyes irányba, azonban a magyarországi folyamatok gyors és érdemi cselekvést tesznek szükségessé. Az Európai Tanácstól származó információink szerint a miniszterek tájékoztatást kapnak az eljárás jelenlegi állásáról és kézhez vehetik a magyar kormány állásfoglalását is. Az előkészítő anyag egyébként a Sargentini-jelentésre épül, a magyar kormány intézkedéseinek 12 pontban összefoglalt bírálata már valamennyi uniós tagállam asztalán ott van.

Gendervita az EP-ben: Ki lesz a magyar kormány következő áldozata? – Magyar Hang

Az uniós értékekkel összeegyeztethetetlennek és hamis érvelésen alapulónak nevezték a magyarországi genderszakok megszüntetését.

Az európai Szocialisták és Demokraták azonban ezzel a tempóval nem elégedettek, közleményben szólították fel az osztrák elnökséget a folyamat felgyorsítására, többek között azért, mert 60 év után először fordulhat elő, hogy egy egyetemet távozásra kényszerítenek az európai országban. Udo Bullmann, a párt EP-frakcióvezetője bírálta az Európai Néppártot is, amely nem lép fel határozottan az Orbán-kormánnyal szemben, átveszik a populista retorikát és egyre inkább a szélsőjobboldali szavazókat akarják megszólítani.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

23,104lájkolóTetszik
994követőKövetés
11,522feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ostromlott bástyák, legyőzhető félelmek – Magyar Hang-ajánló

2019. évi második számunk jelent meg január 11-én, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek