HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Sargentini-je...

Sargentini-jelentés: megint migránsozott a kormány Brüsszelben

HIRDETÉS

Végigaggódták a hétfői a napot a magyar kormány tagjai, valamint a központi álláspontot visszhangzó „szakértők” és „újságírók”. Az aggodalom oka az volt, hogy az Európai Unió egyik miniszteri formációja, az Általános Ügyek Tanácsa ismét napirendre tűzte a magyar jogállamisággal kapcsolatos témát. Ugyanis ez a kötelezettsége, miután az Európai Parlament megszavazta: a tagállamoknak is meg kell vizsgálniuk, mi történik Magyarországon az oktatás, a kultúra, az emberi jogok, vagy éppen az igazságszolgáltatás területén. Sőt, az osztrák elnökség képes volt az ülés előtt egy találkozót szervezni az EP-jelentés készítője, Judith Sargentini és a tagállamok képviselői számára.

HIRDETÉS

A magyar kormánynak eljárásjogi problémája van mindezzel, meg is támadták a Sargentini-jelentést az Európai Bíróságon, azonban – a kabinet számára jogilag nem létező – mostani ülésen mégis részt vett Magyarország, bár Takács Szabolcs EU-ügyi államtitkár a kormányt képviselő diplomatát „nagyon alacsony szintű szakértőnek” nevezte.

Kis magyar Sargentini – a Heti Napló Sváby Andrással szavazásáról

Megvolt a miénk is. Itt ugyan nem jött össze a kétharmad, de nem is volt akkora a tét, hiszen az ATV nézői mondhatták el, hogy ők megszavazták volna-e.

Az államtitkár az ülést követően magyar újságíróknak egy papírból felolvasva ismertette a kormány véleményét. Ebben ilyen fordulatok szerepeltek: „a brüsszeli bevándorláspárti elit azért támadja Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, nem akarnak bevándorlóországgá válni” vagy például: „újabb lehetőséget adtak a migrációpárti Sargentini asszonynak, hogy újra elmondja Magyarországról szóló vádjait” esetleg említhetnénk azt, hogy „azért vagyunk célkeresztben, merthogy nem támogatjuk az illegális bevándorlást”.

A tények azonban azt mutatják, hogy a miniszterek nem fordítottak túl nagy figyelmet erre a témára. Az Általános Ügyek Tanácsát követően kiadott hivatalos dokumentumban egyetlen mondat szerepel erről a napirendi pontról, amelyben rögzítik, hogy a miniszterek megvitatták az eljárás jelenlegi állását. Ugyanennyit mondott a témáról az ülésről távozó Gernot Blümel, a soros elnökséget ellátó Ausztria minisztere. Stef Blok holland külügyminiszter annyit tett hozzá, számukra a jogállamiság nagyon fontos kérdés, legyen szó bármelyik tagállamról. Bevándorlással, migrációval ő sem hozta összefüggésbe a témát.

HIRDETÉS

Az eljárás várhatóan decemberben, a következő miniszteri ülésen is szóba kerül.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,614lájkolóTetszik
2,788követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mintha eltompulna az ország – Magyar Hang-ajánló

Frei Tamás-, Veres Pál-, Eörsi László- és Bodzsár Márk-interjú. Ki Mészáros Lőrinc csendes társa? Milyen egy 26 éves polgármester? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Ezek a dühkitörések nem a semmiből jönnek”

A Berlinaléról Ezüst Medvével hazatérő német Kontroll nélkül színésznőjével beszélgettünk.

A Fidesz lefagyott