Az olaszok szembemennek az unióval

Az olaszok szembemennek az unióval

Matteo Salvini (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szembeszállt az Európai Bizottsággal (EB) az olasz kormány, amikor a kormányülést követően – néhány perccel a kedd éjfélkor lejárt határidő előtt – Matteo Salvini miniszterelnökhelyettes bejelentette, hiába szeretné átszabatni az olasz költségvetési hiánycélra és növekedési célra vonatkozó terveket Brüsszel, arra a kabinet nem hajlandó.

A témában kiadott közlemény szerint hiánycél továbbra is a GDP 2,4 százaléka marad, a növekedési előirányzat pedig 1,5 százalék. Ugyanakkor növelni fogják az eszközeladásokat, és árgus szemekkel figyelik majd a kiadásokat. Ugyanebben a szellemben nyilatkozott Luigi Di Maio, a másik miniszterelnökhelyettes, az Öt Csillag Mozgalom elnöke.

Az Európai Bizottság október 23-án dobta vissza az olasz költségvetési tervezetet, mert az abban foglaltak nem felelnek meg a korábbi uniós ajánlásoknak és a római kötelezettségvállalásnak. Ez volt az első alkalom, hogy az unió valamelyik tagállam költségvetését átdolgozásra visszaküldte.

Amint arról korábban már írtunk, amennyiben beigazolódnak az EB aggodalmai, az komoly gondot jelenthet nemcsak Olaszországnak, de az egész eurózónának, s nem áll akkora forrás az unió rendelkezésére, hogy görög mintára kisegítse a bajba került országot, miután az olasz gazdaság az eurózóna egyik legnagyobb gazdasága.

Nincs annyi pénze az uniónak, hogy baj esetén segítsen az olaszokon - Magyar Hang

Milyen veszélyei lehetnek annak, ha az olaszok ragaszkodnak az Európai Bizottság által visszautasított költségvetésükhöz? Róna Péter közgazdászt kérdeztük a témáról.

A probléma az, hogy a tervezett költségvetés tovább növelné az amúgy is magas olasz államadósságot – amely jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) 132 százaléka –, illetve a költségvetés hiányát. A tervezet ugyanis számos olyan tételt tartalmaz, amely extra terheket jelentene a költségvetés számára.

Nem csoda tehát, hogy két hitelminősítő intézet is aggodalmát fejezte ki a tervezett olasz lépés kapcsán, s a Moody's egy kategóriával a bóvli fölé visszaminősítette az olasz államadósságot.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.