HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Az olaszok sz...

Az olaszok szembemennek az unióval

HIRDETÉS

Szembeszállt az Európai Bizottsággal (EB) az olasz kormány, amikor a kormányülést követően – néhány perccel a kedd éjfélkor lejárt határidő előtt – Matteo Salvini miniszterelnökhelyettes bejelentette, hiába szeretné átszabatni az olasz költségvetési hiánycélra és növekedési célra vonatkozó terveket Brüsszel, arra a kabinet nem hajlandó.

HIRDETÉS

A témában kiadott közlemény szerint hiánycél továbbra is a GDP 2,4 százaléka marad, a növekedési előirányzat pedig 1,5 százalék. Ugyanakkor növelni fogják az eszközeladásokat, és árgus szemekkel figyelik majd a kiadásokat. Ugyanebben a szellemben nyilatkozott Luigi Di Maio, a másik miniszterelnökhelyettes, az Öt Csillag Mozgalom elnöke.

Az Európai Bizottság október 23-án dobta vissza az olasz költségvetési tervezetet, mert az abban foglaltak nem felelnek meg a korábbi uniós ajánlásoknak és a római kötelezettségvállalásnak. Ez volt az első alkalom, hogy az unió valamelyik tagállam költségvetését átdolgozásra visszaküldte.

HIRDETÉS

Amint arról korábban már írtunk, amennyiben beigazolódnak az EB aggodalmai, az komoly gondot jelenthet nemcsak Olaszországnak, de az egész eurózónának, s nem áll akkora forrás az unió rendelkezésére, hogy görög mintára kisegítse a bajba került országot, miután az olasz gazdaság az eurózóna egyik legnagyobb gazdasága.

Nincs annyi pénze az uniónak, hogy baj esetén segítsen az olaszokon – Magyar Hang

Milyen veszélyei lehetnek annak, ha az olaszok ragaszkodnak az Európai Bizottság által visszautasított költségvetésükhöz? Róna Péter közgazdászt kérdeztük a témáról.

A probléma az, hogy a tervezett költségvetés tovább növelné az amúgy is magas olasz államadósságot – amely jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) 132 százaléka –, illetve a költségvetés hiányát. A tervezet ugyanis számos olyan tételt tartalmaz, amely extra terheket jelentene a költségvetés számára.

Nem csoda tehát, hogy két hitelminősítő intézet is aggodalmát fejezte ki a tervezett olasz lépés kapcsán, s a Moody’s egy kategóriával a bóvli fölé visszaminősítette az olasz államadósságot.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,944lájkolóTetszik
2,139követőKövetés
15,720feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mennyire vagy csalódott, Bori? – Magyar Hang-ajánló

Páros interjú Péterfy Borival és Gergellyel, beszélgetés Donáth Annával, riport az ukrán-magyar határról, könyvheti melléklet. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Sikertelen bértárgyalás után erődemonstrációra készül a MOK

Utcára vonulhatnak, de akár az önkéntes túlmunka-szerződéseket is felmondhatják az orvosok, miután a kamara nem tudott béremelést elérni.

Üzleti élet