HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Az olaszok sz...

Az olaszok szembemennek az unióval

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Szembeszállt az Európai Bizottsággal (EB) az olasz kormány, amikor a kormányülést követően – néhány perccel a kedd éjfélkor lejárt határidő előtt – Matteo Salvini miniszterelnökhelyettes bejelentette, hiába szeretné átszabatni az olasz költségvetési hiánycélra és növekedési célra vonatkozó terveket Brüsszel, arra a kabinet nem hajlandó.

A témában kiadott közlemény szerint hiánycél továbbra is a GDP 2,4 százaléka marad, a növekedési előirányzat pedig 1,5 százalék. Ugyanakkor növelni fogják az eszközeladásokat, és árgus szemekkel figyelik majd a kiadásokat. Ugyanebben a szellemben nyilatkozott Luigi Di Maio, a másik miniszterelnökhelyettes, az Öt Csillag Mozgalom elnöke.

Az Európai Bizottság október 23-án dobta vissza az olasz költségvetési tervezetet, mert az abban foglaltak nem felelnek meg a korábbi uniós ajánlásoknak és a római kötelezettségvállalásnak. Ez volt az első alkalom, hogy az unió valamelyik tagállam költségvetését átdolgozásra visszaküldte.

Amint arról korábban már írtunk, amennyiben beigazolódnak az EB aggodalmai, az komoly gondot jelenthet nemcsak Olaszországnak, de az egész eurózónának, s nem áll akkora forrás az unió rendelkezésére, hogy görög mintára kisegítse a bajba került országot, miután az olasz gazdaság az eurózóna egyik legnagyobb gazdasága.

HIRDETÉS

Nincs annyi pénze az uniónak, hogy baj esetén segítsen az olaszokon – Magyar Hang

Milyen veszélyei lehetnek annak, ha az olaszok ragaszkodnak az Európai Bizottság által visszautasított költségvetésükhöz? Róna Péter közgazdászt kérdeztük a témáról.

A probléma az, hogy a tervezett költségvetés tovább növelné az amúgy is magas olasz államadósságot – amely jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) 132 százaléka –, illetve a költségvetés hiányát. A tervezet ugyanis számos olyan tételt tartalmaz, amely extra terheket jelentene a költségvetés számára.

Nem csoda tehát, hogy két hitelminősítő intézet is aggodalmát fejezte ki a tervezett olasz lépés kapcsán, s a Moody’s egy kategóriával a bóvli fölé visszaminősítette az olasz államadósságot.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,564lájkolóTetszik
3,458követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Mostoha

Valótlanul állítottuk, hogy családunkban minden rendben van. A valóság ezzel szemben az, hogy semmi sem volt rendben.