HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Rabszolgatart...

Rabszolgatartó-e a holland Mikulás? Futballhuligánok támadtak aktivistákra

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

A hétvégén szerte Hollandiában, illetve Belgium holland anyanyelvű régiójában, Flandriában megérkezett a Mikulás, illetve ahogy itt hívják: Sinterklaas. A régi hagyomány szerint a gyermekek jótevője hajón érkezik Spanyolországból, majd fehér lóra száll, Fekete Péterek, azaz Zwarte Pietek kíséretében, akik kekszekkel, cukorkákkal látják el a gyerekeket.

Az ünnepélyes megérkezés minden városban nagy esemény, rendre a polgármester fogadja a vendéget, zenekar kíséri a felvonulást és természetesen a dalokat együtt éneklik a felnőttek a gyerekekkel. Nem túlzás egyébként azt állítani, hogy a szülőket legalább annyira lelkesíti Sinterklaas megérkezése, mint a gyermekeiket. És míg a Mikulás megítélésében nem sok különbség van, addig Zwarte Piet évről-évre politikai viták középpontjába kerül. A feketére festett arcú, göndör, fekete parókát viselő, színes ruhás segédek (az egyik gyerekdal szerint „szolgák”) a spanyol megszállás alatt a hódítókkal együtt érkező mórokat hivatottak megjeleníteni, ennek megfelelően évszázadokon keresztül velük ijesztgették a gyerekeket.

HIRDETÉS

Zwarte Pietek és a Sinterklaas a belgiumi Leuvenben
Zwarte Pietek és a Sinterklaas a belgiumi Leuvenben

Az elmúlt években azonban rendre fellángolt ezekben a hetekben a vita: Zwarte Piet megjelenítése rasszizmus, hiszen egy fehér embernek (Mikulás) van egy fekete rabszolgája. Történnek kísérletek Fekete Péter fehérítésére, például sok helyen egyáltalán nem festik feketére az arcukat, máshol csak kormot kennek magukra, de a legtöbb helyen töretlen Zwarte Piet népszerűsége, az emberek többsége nem lát fajgyűlöletet a hagyományok követésében.

Hollandiában rendszeresen utcára vonulnak Zwarte Piet támogatói és ellenzői is, gyakori, hogy rendőrségi közbeavatkozásra van szükség, ilyenkor elcsattan egy-két pofon, előkerül a könnygáz és néhány aktivista a börtönben tölti az éjszakát. Így volt ez ezen a hétvégén is, szerte az országban voltak kisebb-nagyobb összetűzések. A rendőri jelentések szerint Rotterdamban például három embert tartóztattak le az összecsapások miatt, egyet pedig azért, mert kifüggesztett egy zászlót, amin az volt olvasható: „Fekete Péter rasszizmus”. Talán a legérdekesebb eset Eindhovenben történt, a PSV szurkolói rátámadtak a beszédes nevű „Üsd ki Fekete Pétert!” elnevezésű társaság 20 tagjára, tojással és konzervdobozzal hajigálták meg őket, végül itt is a rendőrségnek kellett fellépnie.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

36,172lájkolóTetszik
3,191követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Ahol még akarni sem tudnak, ott van a legnagyobb baj” – Magyar Hang-ajánló

Ünnepi interjú Beer Miklóssal, beszélgetés Ángyán Józseffel. Csendes húsvét Hollókőn. Keresse a 100. Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek