Kezdőlap Külföld Rabszolgatart...

Rabszolgatartó-e a holland Mikulás? Futballhuligánok támadtak aktivistákra

A hétvégén szerte Hollandiában, illetve Belgium holland anyanyelvű régiójában, Flandriában megérkezett a Mikulás, illetve ahogy itt hívják: Sinterklaas. A régi hagyomány szerint a gyermekek jótevője hajón érkezik Spanyolországból, majd fehér lóra száll, Fekete Péterek, azaz Zwarte Pietek kíséretében, akik kekszekkel, cukorkákkal látják el a gyerekeket.

HIRDETÉS

Az ünnepélyes megérkezés minden városban nagy esemény, rendre a polgármester fogadja a vendéget, zenekar kíséri a felvonulást és természetesen a dalokat együtt éneklik a felnőttek a gyerekekkel. Nem túlzás egyébként azt állítani, hogy a szülőket legalább annyira lelkesíti Sinterklaas megérkezése, mint a gyermekeiket. És míg a Mikulás megítélésében nem sok különbség van, addig Zwarte Piet évről-évre politikai viták középpontjába kerül. A feketére festett arcú, göndör, fekete parókát viselő, színes ruhás segédek (az egyik gyerekdal szerint „szolgák”) a spanyol megszállás alatt a hódítókkal együtt érkező mórokat hivatottak megjeleníteni, ennek megfelelően évszázadokon keresztül velük ijesztgették a gyerekeket.

Zwarte Pietek és a Sinterklaas a belgiumi Leuvenben
Zwarte Pietek és a Sinterklaas a belgiumi Leuvenben

Az elmúlt években azonban rendre fellángolt ezekben a hetekben a vita: Zwarte Piet megjelenítése rasszizmus, hiszen egy fehér embernek (Mikulás) van egy fekete rabszolgája. Történnek kísérletek Fekete Péter fehérítésére, például sok helyen egyáltalán nem festik feketére az arcukat, máshol csak kormot kennek magukra, de a legtöbb helyen töretlen Zwarte Piet népszerűsége, az emberek többsége nem lát fajgyűlöletet a hagyományok követésében.

Hollandiában rendszeresen utcára vonulnak Zwarte Piet támogatói és ellenzői is, gyakori, hogy rendőrségi közbeavatkozásra van szükség, ilyenkor elcsattan egy-két pofon, előkerül a könnygáz és néhány aktivista a börtönben tölti az éjszakát. Így volt ez ezen a hétvégén is, szerte az országban voltak kisebb-nagyobb összetűzések. A rendőri jelentések szerint Rotterdamban például három embert tartóztattak le az összecsapások miatt, egyet pedig azért, mert kifüggesztett egy zászlót, amin az volt olvasható: „Fekete Péter rasszizmus”. Talán a legérdekesebb eset Eindhovenben történt, a PSV szurkolói rátámadtak a beszédes nevű „Üsd ki Fekete Pétert!” elnevezésű társaság 20 tagjára, tojással és konzervdobozzal hajigálták meg őket, végül itt is a rendőrségnek kellett fellépnie.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

20,964lájkolóTetszik
755követőKövetés
8,954feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gömböc mindent felfal – Magyar Hang-ajánló

Péntektől csütörtökig keresse a 30. számot az újságárusoknál! Már 28 oldalon, változatlan áron!

Kiemelt cikkek

Szíjjártó Péter karácsonyfát szeretne, nem gúlaszerű dobozokat

A külügyminiszter szerint Európában nincs menekültkérdés, csak migrációs kérdés és az illegális bevándorlókra Magyarország nem hajlandó menekültként tekinteni.