Szijjártó Péter: Az ENSZ a világ biztonságát fenyegeti

Szijjártó Péter: Az ENSZ a világ biztonságát fenyegeti

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter (b2) az EU-tagországok külügyminiszteri találkozóján Brüsszelben 2018. november 19-én (Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Migrációról, a Gruevszki-ügyről és Soros György bécsi látogatásáról is beszélt a magyar külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. Szijjártó Péter a külügyminiszterek értekezletén vett részt, majd kijelentette, hogy az ENSZ migrációs csomagja, illetve a menekültek által használható anonim bankkártyák az egész világ biztonságára jelentenek veszélyt.

Az uniós külügyminiszterek a közép-ázsiai országokkal fenntartott gazdasági együttműködésről cseréltek véleményt. A magyar álláspont szerint mindez a migráció visszaszorítása és Európa biztonsága miatt fontos, ezekben az államokban ugyanis sokat tesznek a vallási radikalizmus ellen, ami a terrorcselekmények megelőzése szempontjából lényeges.

A magyar külügyminiszter szerint aggasztó folyamatok zajlanak Bosznia-Hercegovinában, ahol a hatóságok az illegális bevándorlókat próbálják feltartóztatni. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter felhívta a figyelmet az ENSZ felelősségére, mert szerinte a nemzetközi szervezet az egész világ biztonságát fenyegeti globális migrációs csomagjával. A miniszter úgy véli, ebbe jól illeszkednek az ENSZ által a menedékstátuszra jogosultaknak biztosított, anonim bankkártyák. Éppen ezért a magyar külügy kérdéssorral fordult az EU és az ENSZ illetékes vezetőihez, felszólítva őket, hogy számoljanak be arról, kiknek, miből és milyen garanciákkal adnak ingyenes bankkártyát.

A Gruevszki-ügyről azt mondta Szijjártó Péter, hogy egy Macedóniával szomszédos ország magyar külképviseletén jelent meg a volt macedón miniszterelnök és ott közölte, hogy menekültstátusz iránti kérelmet kíván előterjeszteni. Azt azonban nem tudta megmondani a magyar külügyminiszter, milyen úton érkezett oda a jogerősen börtönbüntetésre ítélt politikus. Szíjjártó Péter azt mondta, hogy a hatóságok mérlegelték a biztonsági szempontokat, különös tekintettel arra, hogy egy volt miniszterelnökről van szó, majd úgy döntöttek, hogy Gruevszki Magyarországon adhatja be a kérelmét. Ezt követően a volt macedón miniszterelnök teljesen legálisan, a vonatkozó hazai és nemzetközi szabályok betartásával utazott Budapestre – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki több részletet nem akart elárulni.

Lapunk kérdésére Szijjártó Péter nem kívánta kommentálni, hogy Soros György Bécsben találkozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral, és a CEU jövőjéről is egyeztettek. Szerinte majd az osztrák választók véleményt mondanak az osztrák kancellár lépéséről. Kijelentette a magyar külügyminiszter, hogy a kormány asztalán nincs a CEU-val kapcsolatos előterjesztés, de leszögezte „a Közép-Európai Egyetem Magyarországon háborítatlanul működhet és működik is és kibocsáthat magyar diplomákat”. A vita arról szól, hogy amerikai diplomát is kiadhat-e a CEU, ehhez az kell, hogy az USA-ban is folytasson oktatási tevékenységet az intézmény. „Ezt mi a magunk részéről bizonyítottnak nem látjuk” – szögezte le Szijjártó Péter. „Nem tudok arról, hogy előkészületben lenne olyan felhatalmazás, amely azért születne számomra, hogy egy újabb (felsőoktatási együttműködési) megállapodást írjak alá” – tette hozzá.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.