HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Szijjártó Pét...

Szijjártó Péter: Az ENSZ a világ biztonságát fenyegeti

HIRDETÉS

Migrációról, a Gruevszki-ügyről és Soros György bécsi látogatásáról is beszélt a magyar külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. Szijjártó Péter a külügyminiszterek értekezletén vett részt, majd kijelentette, hogy az ENSZ migrációs csomagja, illetve a menekültek által használható anonim bankkártyák az egész világ biztonságára jelentenek veszélyt.

HIRDETÉS

Az uniós külügyminiszterek a közép-ázsiai országokkal fenntartott gazdasági együttműködésről cseréltek véleményt. A magyar álláspont szerint mindez a migráció visszaszorítása és Európa biztonsága miatt fontos, ezekben az államokban ugyanis sokat tesznek a vallási radikalizmus ellen, ami a terrorcselekmények megelőzése szempontjából lényeges.

A magyar külügyminiszter szerint aggasztó folyamatok zajlanak Bosznia-Hercegovinában, ahol a hatóságok az illegális bevándorlókat próbálják feltartóztatni. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter felhívta a figyelmet az ENSZ felelősségére, mert szerinte a nemzetközi szervezet az egész világ biztonságát fenyegeti globális migrációs csomagjával. A miniszter úgy véli, ebbe jól illeszkednek az ENSZ által a menedékstátuszra jogosultaknak biztosított, anonim bankkártyák. Éppen ezért a magyar külügy kérdéssorral fordult az EU és az ENSZ illetékes vezetőihez, felszólítva őket, hogy számoljanak be arról, kiknek, miből és milyen garanciákkal adnak ingyenes bankkártyát.

A Gruevszki-ügyről azt mondta Szijjártó Péter, hogy egy Macedóniával szomszédos ország magyar külképviseletén jelent meg a volt macedón miniszterelnök és ott közölte, hogy menekültstátusz iránti kérelmet kíván előterjeszteni. Azt azonban nem tudta megmondani a magyar külügyminiszter, milyen úton érkezett oda a jogerősen börtönbüntetésre ítélt politikus. Szíjjártó Péter azt mondta, hogy a hatóságok mérlegelték a biztonsági szempontokat, különös tekintettel arra, hogy egy volt miniszterelnökről van szó, majd úgy döntöttek, hogy Gruevszki Magyarországon adhatja be a kérelmét. Ezt követően a volt macedón miniszterelnök teljesen legálisan, a vonatkozó hazai és nemzetközi szabályok betartásával utazott Budapestre – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki több részletet nem akart elárulni.

Lapunk kérdésére Szijjártó Péter nem kívánta kommentálni, hogy Soros György Bécsben találkozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral, és a CEU jövőjéről is egyeztettek. Szerinte majd az osztrák választók véleményt mondanak az osztrák kancellár lépéséről. Kijelentette a magyar külügyminiszter, hogy a kormány asztalán nincs a CEU-val kapcsolatos előterjesztés, de leszögezte „a Közép-Európai Egyetem Magyarországon háborítatlanul működhet és működik is és kibocsáthat magyar diplomákat”. A vita arról szól, hogy amerikai diplomát is kiadhat-e a CEU, ehhez az kell, hogy az USA-ban is folytasson oktatási tevékenységet az intézmény. „Ezt mi a magunk részéről bizonyítottnak nem látjuk” – szögezte le Szijjártó Péter. „Nem tudok arról, hogy előkészületben lenne olyan felhatalmazás, amely azért születne számomra, hogy egy újabb (felsőoktatási együttműködési) megállapodást írjak alá” – tette hozzá.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,415lájkolóTetszik
2,009követőKövetés
15,278feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Vadászidény – Magyar Hang-ajánló

EP-választási körkérdés, Szalai Kriszta-interjú, törökszentmiklósi riport, igazolták a kettős élelmiszer-minőséget, a Strache-ügy hatása – itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek