HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Gruevszki-ügy...

Gruevszki-ügy: már meg is született a döntés a menedékkérelemről?

HIRDETÉS

Megszületett a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal döntése Gruevszki ügyében – írja keddi számában a kormányközeli Magyar Idők. Azt ugyanakkor nem írják, hogy sikerrel járt-e az elítél macedón ex-miniszterelnök.

HIRDETÉS

Bekérették a macedón külügyminisztériumba hétfőn Dux Lászlót, Magyarország szkopjei nagykövetét, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át a Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra utazásával és ott benyújtott menedékkérelmével kapcsolatos legutóbbi információk ügyében – írta az MTI.

A macedón külügyi tárca honlapján megjelent sajtóközlemény szerint a magyar nagykövetet Viktor Dimovszki külügyi államtitkár fogadta. Dimovszki reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarország a jó kétoldalú kapcsolatok, valamint a jogállamisággal összefüggő európai értékek és elvek szellemében fog cselekedni, haladéktalanul elutasítja „az elítélt szökevény”, Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmét, és kiadja őt Macedóniának börtönbüntetése letöltése és a vele szemben fennálló bírósági eljárások folytatása érdekében.

Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke ugyanakkor arról számolt be az MTI-nek, hogy a macedón parlament elnöke örömmel nyugtázta a magyar álláspontot Gruevszki ügyében.

Németh Zsolt a kanadai Halifaxban a NATO Parlamenti Közgyűlésének őszi ülésszakán vesz részt. Az ülésszak keretében a külügyi bizottság elnöke és a macedón házelnök négyszemközti megbeszélést is folytatott egymással. Németh Zsolt az MTI-nek elmondta: a megbeszélésen azt hangsúlyozta, hogy a Gruevszki-ügyet Budapest jogi kérdésnek tekinti, és a menedékkérelem elbírálása nem változtat Magyarország Macedónia iránti elkötelezettségén. Talat Xhaferi örömmel nyugtázta a magyar álláspontot, leszögezve azt is, hogy országa örömmel fogadta és fogadja Magyarország támogatását a NATO-csatlakozáshoz – tette hozzá a bizottsági elnök.

Amint ezt várni lehetett, hétfőn a parlamentben a napirend előtti felszólalások központi témája a jelenleg Budapesten tartózkodó volt macedón kormányfő volt. Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár arról beszélt, hogy Gruevszkinek azért nem lenne a tranzitzónában a helye, mert a 2007. évi LXXX. törvény 71/A § (7) bekezdése alapján – amely kimondja, hogy a határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylő személyekkel szemben – éppen a menekülttörvény ad lehetőséget arra, hogy vele szemben különleges bánásmódot alkalmazzon a kormány.

A Fidesz alkotta törvény miatt lenne a tranzitzónában a helye Gruevszkinek – Magyar Hang

Továbbra sem sikerül tisztázni a Fidesznek és a kormánynak, hogy került Budapestre az elítélt macedón ex-kormányfő.

Csakhogy – mint az Index megírta – az értelmező rendelkezések elég nyilvánvalóan tartalmazzák, hogy a különleges bánásmód nem korábbi miniszterelnökökre vonatkozik. Hanem a kísérő nélküli kiskorúakra, vagy olyan kiszolgáltatott személyekre – kiskorú, az idős, a fogyatékkal élő személy, a várandós nő, a kiskorú gyermeket egyedül nevelő szülő, valamint a kínzást, nemi erőszakot vagy a pszichikai, fizikai vagy szexuális erőszak más súlyos formáját elszenvedett személy –, akiről ez valóban megállapítható.

Ráadásul éppen a kormány javaslatára ezt a törvényt a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetben nem alkalmazzák. Pontosan emiatt vannak várandós anyák és kiskorúak a tranzitzónában.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,211lájkolóTetszik
1,978követőKövetés
15,190feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek