HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Washington cs...

Washington csalódott Orbánékban az orosz fegyverkereskedők miatt

HIRDETÉS

Nem mindennapi történetként írta meg a Direkt36, hogy 2016-ban az amerikai és a magyar szervek egy fedett akció keretén belül elfogtak két orosz fegyverkereskedőt, Vlagyimir Ljubisint és fiát, akik a mexikói drogkartell számára akartak különböző, a magyar hadsereg által korábban használt fegyvereket eladni.

HIRDETÉS

Az akciót követően az Egyesült Államok többször is kérte, hogy adják ki nekik a két elfogott személyt. A magyar Igazságügyi Minisztérium indoklása szerint a „vonatkozó jogszabályoknak és nemzetközi szerződéseknek megfelelően” végül azt a döntést hozta, hogy nem az amerikaiaknak, hanem Oroszországnak adják ki a két férfit. Az IM közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, amiben azt állították, a döntés előtt folyamatosan konzultáltak az amerikai hatóságokkal is, és tájékoztatták is őket arról, hogy Vlagyimir Ljubisint és fiát orosz kézre adják.

A hvg.hu beszámolt arról, hogy az általuk megkérdezett amerikai külügyi szóvivő a portál érdeklődésére kijelentette, az Egyesült Államok csalódott a magyar döntés miatt, hiszen az amerikaiak a magyar hatóságokkal közösen göngyölítették fel az egész ügyet, amit nagyon jól alá tudtak támasztani különböző bizonyítékokkal.

„Magyarország döntése kérdéseket vet fel az elkötelezettségéről az Egyesült Államokkal való bűnüldözési együttműködése iránt, és emiatt mind az Egyesült Államok, mind Magyarország, mind a világ polgárai kevésbé vannak biztonságban” – olvasható a külügyi szóvivő válaszában.

Kovács Zoltán (még) kormányszóvivő közleményben reagált a hvg.hu cikkére. „Az érintettek kiadatásáról az igazságügyi miniszter a bírósági döntések alapján, a vonatkozó jogszabályoknak és a nemzetközi szerződéseknek megfelelően hozta meg a döntést. Magyarország törvényei mindenkire vonatkoznak, legyen orosz vagy amerikai, és mi érvényt is szerzünk a törvényeinknek. Szeretnénk felhívni az eset kapcsán véleményt formálók figyelmét arra a tényre, hogy az elmúlt 5 évben Magyarország 9 alkalommal fordult kiadatási kérelemmel az Amerikai Egyesült Államokhoz, amelyből az amerikai hatóságok 8-at elutasítottak” – írta.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,156lájkolóTetszik
2,688követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 60. – Üzenjük Karácsony Gergelynek: Ne!

Műsorvezető: Dévényi István. E heti vendégek: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Katona Mariann, a Magyar Hang munkatársa.

A torontói gép