Kezdőlap Külföld Rendőrautót i...

Rendőrautót is felgyújtottak Brüsszelben

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Brüsszelben, az úgynevezett „sárgamellényesek” demonstrációján. A tiltakozási hullám Franciaországból indult, onnan terjedt át először Vallóniába, Belgium francia nyelvű tartományba, majd megérkezett a fővárosba is.

HIRDETÉS

A tüntetők a magas üzemanyag-árak ellen, valamint az ezzel összefüggő energia-áremelések ellen lépnek fel, sokszor nem a legbékésebb eszközökkel.

A mostani megmozdulásra nem volt hatósági engedélyük, azonban a tüntetők jól szervezettek voltak, egy időben, pénteken dél körül a város több forgalmas csomópontját, bevezető útját lezárták, így a közlekedés Brüsszel nagy részén lehetetlenné vált, az érintett városrészekben a tömegközlekedés is leállt. A „sárgamellényesek” legnagyobb csoportja az uniós negyed és a belga parlament közötti útszakaszt foglalta el, ahol előbb felborítottak egy rendőrautót, egy másikat pedig felgyújtottak, mindkét autó üres volt. Plakátokat is kiragasztottak, amelyeket arra kérték az embereket, hogy ne féljenek és csatlakozzanak hozzájuk.

A kiérkező rohamrendőrökre azonban rátámadtak, kövekkel dobálták őket, kirakatokat törtek be, a rendőrök pedig könnygázzal és vízágyúval válaszoltak. Sok tüntető Anonymus-maszkot, vagy bukósisakot viselt, mások kendővel takarták el az arcukat. Ekkor már az uniós biztonsági szervek lezárták a környező épületeket, senki sem hagyhatta el az irodákat. A rendőrség tájékoztatása szerint az illegális tüntetésen mintegy ötszázan vettek részt, közülük hatvan személyt őrizetbe vettek. Jan Jambon belga belügyminiszter a rendőrök elleni erőszakot elfogadhatatlannak és szégyenteljesnek nevezte. A rend délután négy óra körül állt helyre.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

24,109lájkolóTetszik
1,329követőKövetés
12,805feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Utolsó esély hadművelet – Magyar Hang-ajánló

Idei hetedik számunk jelenik meg február 15-én, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek