HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Manfred Weber...

Manfred Weber csalódott a CEU költözése miatt, az Európai Bizottság aggódik

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

„Az Európai Bizottságot nagyon aggasztja az a tény, hogy a Közép-Európai Egyetem úgy döntött, Bécsbe költözik” – tájékoztatta a Magyar Hang brüsszeli tudósítóját a testület egyik szóvivője, aki hozzátette, a magyar felsőoktatási törvény tavaly áprilisi módosítása aránytalanul korlátozza az egyetemek működését, ezért azt újra összhangba kell hozni az európai jogrenddel. A Bizottság még tavaly indított kötelezettségszegési eljárást az ügyben, majd a magyar hatóságokkal folytatott eredménytelen tárgyalások után beperelték Magyarországot. Az Európai Bíróság elsőbbséggel kezeli az ügyet, de konkrét tárgyalási napot még nem tűztek ki.

Manfred Webert kérték számon

A CEU költözése kapcsán megmozdult az európai nagypolitika. A legtöbben az Európai Néppártot, személy szerint annak frakcióvezetőjét és az Európai Bizottság élére jelölt politikusát, Manfred Webert figyelmeztették, hogy a Néppárt vörös vonalként tekintett a CEU ügyére, jelezték, amennyiben a magyar kormány nem visszakozik, súlyos szankciók várnak a Fideszre.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Végleges: Bécsből folytatja a CEU – Magyar Hang

Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében – jelentette be a CEU.

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető a Twitteren úgy fogalmazott: szégyen a Néppárt számára, hogy a pálya széléről figyeli és eltűri, ami a CEU-val történik. Verhofstadt hozzátette, ez egy sötét nap az akadémiai szabadság és a liberális demokrácia számára Európában. Kati Piri, magyar származású holland baloldali politikus is szégyenletesnek nevezte a történéseket. Egy másik holland EP-képviselő, Judith Sargentini szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében azt írta: végképp le kell számolni azokkal az illúziókkal, hogy Magyarország más lenne, mint egy autokrácia. Sargentini azt is hozzátette, hogy Európa többi részének nem szabad ezt tétlenül néznie és az EU-tagállamoknak egységesen ki kell állniuk az európai értékek mellett. Ennek érdekében az Európai Tanácsnak meg kell kezdenie az érdemi vitát a magyar jogállamiságról.

HIRDETÉS

Megszólalt az ügyben a bírálatok egyik célpontja, Manfred Weber is. A német néppárti vezető a Twitteren rendkívüli csalódottságának adott hangot és elfogadhatatlannak nevezte, hogy ma az EU-ban arra kényszerítsenek egy egyetemet, hogy elköltözzön. Weber ezután az Európai Bíróságot szólította fel arra, hogy minél hamarabb hozzon döntést a magyar felsőoktatási törvény módosítása kapcsán.

Csalódott nagykövetség

A CEU amerikai akkreditációjú programjainak távozása Magyarországról veszteség a CEU közösségének, az Egyesült Államoknak és Magyarországnak – így értékelt az Egyesült Államok Külügyminisztériuma hétfő délután az amerikai nagykövetség Facebook-oldalán közzétett közleményében – írja MTI. Heather Nauert sajtószóvivő szerint a magyar felsőoktatási törvény 2017 áprilisában történt módosítása óta elkötelezetten dolgoztak mindkét féllel egy olyan megoldás érdekében, melynek keretében a CEU megőrizheti nagy presztízsű magyarországi programjait.

Az Egyesült Államok nagyra értékeli azt a szerepet, melyet a CEU és más amerikai oktatási intézmények töltenek be a magyar és az amerikai nép közötti kapcsolatok építésében, és a transzatlanti kötelék erősítésében – fogalmazott a sajtószóvivő, kiemelve: az Egyesült Államok kormánya csalódott, amiért „a magyar kormány és a CEU” nem írta alá azt az egyezményt, amely lehetővé tette volna, hogy az egyetem továbbra is folytassa Magyarországon az Egyesült Államokban akkreditált programjait.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,994lájkolóTetszik
3,652követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek