HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Visszavonulót...

Visszavonulót fújt a francia kormány: nem emelik az üzemanyag adóját

HIRDETÉS

Január elsejétől nem emelik az üzemanyag adóját Franciaországban, így az árak sem fognak nőni. Edouard Philippe kormányfő kedden jelentette be az erre vonatkozó moratóriumot, miután a kérdés miatt zavargásokig vezető tüntetések robbantak ki az országban. A sárgamellényes demonstrációt eredetileg egynaposra tervezték, de a forrongó indulatokat azóta sem lehetett leállítani, és közel háromszázezren csatlakoztak hozzá.

HIRDETÉS

Ahogy a Le Monde beszámolt róla, a dühös autósok tüntetése nyomán több hónapig tartó moratóriumot jelentettek be. Ugyanakkor a sárgamellényesekkel keddre tervezett találkozót lemondták, miután a demonstrálók képviselői visszautasították a meghívást. A bejelentéssel kapcsolatban is elővigyázatosan nyilatkoznak. Mint a francia AFP hírügynökségnek egyik képviselőjük, Benjamin Cauchy kifejtette, ez egy első lépés lehet az úton. Hozzátette viszont, hogy „a franciák nem csupán morzsákat szeretnének, hanem a bagettet a maga teljességében.”

Az ellenzék sem feltétlenül elégszik meg a lépéssel. A Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen Twitter-oldalán azt írta, hogy az elégedetlen demonstrálók nem csupán egy moratóriumért, de jóval többért harcolnak. „Jobb később, mint soha” – így értékelt a korábbi szocialista környezetvédelmi miniszter, Ségolène Royal a Radio Classique-nak adott interjújában. Hozzátéve, szerinte ugyanakkor segítő kezet kellene nyújtani a minimálbér tekintetében is.

„A franciák rettentően gyanakvó emberek” – Magyar Hang

Felnőtté válásról, arról, milyen külföldiként élni valahol, az amerikaiakról – és elsősorban a franciákról szól Pamela Druckerman új könyve.

Kedd délelőtt még több tucatnyi gimnázium elől zárták el az utat a tüntetők. A demonstrációk kiváltképp Marseille-ben mobilizálták a tanulókat, ahol 21 intézmény működését zavarták meg, tízét pedig blokkolták. Nizzában pedig nagyjából háromszáz gimnazista blokkolt különböző forgalmas csomópontokat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,460lájkolóTetszik
2,292követőKövetés
16,215feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek