HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Visszavonulót...

Visszavonulót fújt a francia kormány: nem emelik az üzemanyag adóját

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Január elsejétől nem emelik az üzemanyag adóját Franciaországban, így az árak sem fognak nőni. Edouard Philippe kormányfő kedden jelentette be az erre vonatkozó moratóriumot, miután a kérdés miatt zavargásokig vezető tüntetések robbantak ki az országban. A sárgamellényes demonstrációt eredetileg egynaposra tervezték, de a forrongó indulatokat azóta sem lehetett leállítani, és közel háromszázezren csatlakoztak hozzá.

Ahogy a Le Monde beszámolt róla, a dühös autósok tüntetése nyomán több hónapig tartó moratóriumot jelentettek be. Ugyanakkor a sárgamellényesekkel keddre tervezett találkozót lemondták, miután a demonstrálók képviselői visszautasították a meghívást. A bejelentéssel kapcsolatban is elővigyázatosan nyilatkoznak. Mint a francia AFP hírügynökségnek egyik képviselőjük, Benjamin Cauchy kifejtette, ez egy első lépés lehet az úton. Hozzátette viszont, hogy „a franciák nem csupán morzsákat szeretnének, hanem a bagettet a maga teljességében.”

Az ellenzék sem feltétlenül elégszik meg a lépéssel. A Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen Twitter-oldalán azt írta, hogy az elégedetlen demonstrálók nem csupán egy moratóriumért, de jóval többért harcolnak. „Jobb később, mint soha” – így értékelt a korábbi szocialista környezetvédelmi miniszter, Ségolène Royal a Radio Classique-nak adott interjújában. Hozzátéve, szerinte ugyanakkor segítő kezet kellene nyújtani a minimálbér tekintetében is.

„A franciák rettentően gyanakvó emberek” – Magyar Hang

Felnőtté válásról, arról, milyen külföldiként élni valahol, az amerikaiakról – és elsősorban a franciákról szól Pamela Druckerman új könyve.

HIRDETÉS

Kedd délelőtt még több tucatnyi gimnázium elől zárták el az utat a tüntetők. A demonstrációk kiváltképp Marseille-ben mobilizálták a tanulókat, ahol 21 intézmény működését zavarták meg, tízét pedig blokkolták. Nizzában pedig nagyjából háromszáz gimnazista blokkolt különböző forgalmas csomópontokat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,601lájkolóTetszik
3,461követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem osztanak lapot az ellenzéknek

Miközben saját fizetésemelésük tekintetében kérlelhetetlennek bizonyultak a kormánypártiak, aközben nagyon bátran fürkésznek és portyáznak a közalkalmazottak munkajogi biztonsága körül.