Kezdőlap Külföld Visszavonulót...

Visszavonulót fújt a francia kormány: nem emelik az üzemanyag adóját

Január elsejétől nem emelik az üzemanyag adóját Franciaországban, így az árak sem fognak nőni. Edouard Philippe kormányfő kedden jelentette be az erre vonatkozó moratóriumot, miután a kérdés miatt zavargásokig vezető tüntetések robbantak ki az országban. A sárgamellényes demonstrációt eredetileg egynaposra tervezték, de a forrongó indulatokat azóta sem lehetett leállítani, és közel háromszázezren csatlakoztak hozzá.

HIRDETÉS

Ahogy a Le Monde beszámolt róla, a dühös autósok tüntetése nyomán több hónapig tartó moratóriumot jelentettek be. Ugyanakkor a sárgamellényesekkel keddre tervezett találkozót lemondták, miután a demonstrálók képviselői visszautasították a meghívást. A bejelentéssel kapcsolatban is elővigyázatosan nyilatkoznak. Mint a francia AFP hírügynökségnek egyik képviselőjük, Benjamin Cauchy kifejtette, ez egy első lépés lehet az úton. Hozzátette viszont, hogy „a franciák nem csupán morzsákat szeretnének, hanem a bagettet a maga teljességében.”

Az ellenzék sem feltétlenül elégszik meg a lépéssel. A Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen Twitter-oldalán azt írta, hogy az elégedetlen demonstrálók nem csupán egy moratóriumért, de jóval többért harcolnak. „Jobb később, mint soha” – így értékelt a korábbi szocialista környezetvédelmi miniszter, Ségolène Royal a Radio Classique-nak adott interjújában. Hozzátéve, szerinte ugyanakkor segítő kezet kellene nyújtani a minimálbér tekintetében is.

„A franciák rettentően gyanakvó emberek” – Magyar Hang

Felnőtté válásról, arról, milyen külföldiként élni valahol, az amerikaiakról – és elsősorban a franciákról szól Pamela Druckerman új könyve.

Kedd délelőtt még több tucatnyi gimnázium elől zárták el az utat a tüntetők. A demonstrációk kiváltképp Marseille-ben mobilizálták a tanulókat, ahol 21 intézmény működését zavarták meg, tízét pedig blokkolták. Nizzában pedig nagyjából háromszáz gimnazista blokkolt különböző forgalmas csomópontokat.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

24,130lájkolóTetszik
1,339követőKövetés
12,823feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Utolsó esély hadművelet – Magyar Hang-ajánló

Idei hetedik számunk jelenik meg február 15-én, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek

Megindult a végleges kormányzati támadás az MTA vagyonáért

Már zajlanak azok a tárgyalások, miszerint az Orbán-kabinet egy általa létrehozandó új alapítványba tenné át az MTA kutatóintézeteit.