Kezdőlap Külföld Újabb magyar ...

Újabb magyar katonák mennek külföldre

Koszovóba újabb hatvan, Afganisztánba pedig negyven magyar katona megy a következő évben, ezzel az ezekben az országokban szolgálatot teljesítő magyar katonák száma mintegy 550 lesz – ezt Szíjjártó Péter jelentette be Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek találkozójának második napján.

HIRDETÉS

A magyar tárcavezető elmondta azt is, hogy fenntartva az eddig vállalást, éves szinten továbbra is félmillió dollárt biztosít Magyarország az afgán biztonsági erők kiképzéséhez. A tegnapi napirendi pontok közül kiemelte a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos vitát, amelyben azt az álláspontot képviselte, hogy a történelem arra tanít bennünket, hogy a megoldatlan kérdésekből nagyon nagy baj szokott lenni ebben a térségben. Ezért a feszültségeket meg kell oldani, a megoldás az euroatlanti integráció felgyorsítása. Ennek jegyében a NATO lehetővé teszi, hogy Bosznia-Hercegovina benyújtsa első éves keretprogramját, ami a NATO-tagság előszobájának tekinthető.

Szíjjártó Péter beszélt Macedóniáról is, szerinte ez az ország is érett a tagságra. Ugyanakkor a tagság előfeltétele a jogállami kritériumok teljesítése, és a Gruevszki-ügy kapcsán kiderült, a magyar hatóságoknak komoly fenntartásai vannak a macedón igazságszolgáltatással. Ezt az ellentmondást firtató újságírói kérdésre a külügyminiszter azt mondta, a vitában ezt az érvet nem hozta fel, de Magyarország támogatja a macedón törekvéseket.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

21,206lájkolóTetszik
775követőKövetés
9,011feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gömböc mindent felfal – Magyar Hang-ajánló

Péntektől csütörtökig keresse a 30. számot az újságárusoknál! Már 28 oldalon, változatlan áron!

Kiemelt cikkek

Kötöttfogás 19. – Mi jön a rabszolgatörvény elfogadása után?

Az e heti vendégek: Konok Péter, Csintalan Sándor, Puzsér Róbert, Vona Gábor és Pörzse Sándor. A műsorvezető: Dévényi István.

Miért is harcolunk?