Újabb magyar katonák mennek külföldre

Újabb magyar katonák mennek külföldre

Szolgálatot teljesítő katona Afganisztánban (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Koszovóba újabb hatvan, Afganisztánba pedig negyven magyar katona megy a következő évben, ezzel az ezekben az országokban szolgálatot teljesítő magyar katonák száma mintegy 550 lesz – ezt Szijjártó Péter jelentette be Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek találkozójának második napján.

A magyar tárcavezető elmondta azt is, hogy fenntartva az eddig vállalást, éves szinten továbbra is félmillió dollárt biztosít Magyarország az afgán biztonsági erők kiképzéséhez. A tegnapi napirendi pontok közül kiemelte a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos vitát, amelyben azt az álláspontot képviselte, hogy a történelem arra tanít bennünket, hogy a megoldatlan kérdésekből nagyon nagy baj szokott lenni ebben a térségben. Ezért a feszültségeket meg kell oldani, a megoldás az euroatlanti integráció felgyorsítása. Ennek jegyében a NATO lehetővé teszi, hogy Bosznia-Hercegovina benyújtsa első éves keretprogramját, ami a NATO-tagság előszobájának tekinthető.

Szijjártó Péter beszélt Macedóniáról is, szerinte ez az ország is érett a tagságra. Ugyanakkor a tagság előfeltétele a jogállami kritériumok teljesítése, és a Gruevszki-ügy kapcsán kiderült, a magyar hatóságoknak komoly fenntartásai vannak a macedón igazságszolgáltatással. Ezt az ellentmondást firtató újságírói kérdésre a külügyminiszter azt mondta, a vitában ezt az érvet nem hozta fel, de Magyarország támogatja a macedón törekvéseket.