Karácsonyi ajándék populistáknak az ENSZ migrációs paktuma

Karácsonyi ajándék populistáknak az ENSZ migrációs paktuma

A Földközi-tenger partjainál elfogottak várják, hogy leszállhassanak egy mentőcsónakról, miután 2018. november 29-én megérkeztek Spanyolország déli részére (Fotó: Reuters/Jon Nazca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aligha volt képes az ENSZ akkora port kavarni az elmúlt évtizedben, mint azzal a migrációs megállapodással, amelyet hétfőn tárgyalnak a marokkói Marrákesben. Szlovákiában Miroslav Lajcák külügyminiszter még a lemondását is benyújtotta amiatt, hogy a szlovák parlament elfogadott egy határozatot, amely a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás elutasítását javasolta a kormánynak. Másutt nem csupán az ellenzék vette tűz alá a megállapodást: az olasz kormány – amely végül úgy döntött, hogy nem vesz részt a csúcstalálkozón – maga is megosztott az egyezményt illetően. Míg a Liga határozottan ellenzi a jogilag nem kötelező érvényű ENSZ-csomagot, addig koalíciós partnerén, a populista Öt Csillag Mozgalmon (M5S) belül folyamatosan nő annak támogatottsága. Belgiumban pedig felbomlott a kormánykoalíció.

De miről is van voltaképpen szó, miért feszül egymásnak ennyi indulat a migrációs csomaggal kapcsolatban? Az ENSZ Közgyűlése 2016 szeptemberében fogadta el a menekültek és migránsok jogainak védelméről szóló New York-i nyilatkozatot, amivel hivatalosan is megkezdődtek a globális migrációs megállapodás folyamatának előkészületei. A dokumentum szövegét 2017 áprilisában kezdték el kidolgozni, melynek célja, hogy jobban kezeljék a migrációs folyamatokat, és biztonságossá tegyék a bevándorlást. Időközben azonban számos ország jelezte, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni az előkészületekben. Az Egyesült Államok már Donald Trump elnökké választása után kihátrált a folyamatból, majd egyre több ország jelezte, nem ért egyet a körvonalazódó megállapodással.

Szijjártó Péter: Az ENSZ a világ biztonságát fenyegeti | Magyar Hang

A miniszter lapunk kérdésére nem kívánta kommentálni, hogy Soros György Bécsben találkozott az osztrák kancellárral.

Magyarországon még választási téma is lett az ENSZ migrációs tervezetéből. Emlékezetes: az áprilisi országgyűlési választások előtt ismét kék óriásplakátok árasztották el az országot, melyen a kormány azt üzente: „Az ENSZ azt akarja, hogy folyamatosan fogadjunk be migránsokat. Magyarország dönt, nem az ENSZ!” Aztán hazánk júliusban ki is lépett az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából (hasonlóan cselekedett Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Izrael és Szlovákia is). Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor jelezte: Magyarország nem vesz részt az ENSZ-tagállamok állam- és kormányfőinek decemberi marrákesi csúcstalálkozóján, és ha végül a közgyűlés határoz a dokumentumról, akkor nemmel fog szavazni. Habár a magyar külügyi vezetés maga is hangsúlyozta, a dokumentum vitája során folyamatosan arról volt szó, hogy az jogilag nem lesz kötelező, a végén mégis előírták: minden egyes országnak saját nemzeti programot kell megalkotnia a leírtak végrehajtása érdekében.

Persze aki alaposabban ismeri a dokumentum hátterét, pontosan tudja, hogy a migrációs megállapodás a „puha jog” körébe tartozik, vagyis jogilag nem kötelező érvényű, inkább egyfajta szabályozási irányelvnek lehet tekinteni. Emellett a megállapodásból sosem lesz nemzetközi egyezmény, vagyis egyetlen ország sem lesz felelősségre vonható amiatt, ha netán nem érvényesítené a dokumentumba foglalt alapelveket. A megállapodást a gyakorlatban senkinek nem kell aláírnia, még odahaza sem kell szavazni róla (hát még ratifikálni), így a konferencián való részvétel nem jár semmiféle jogi kötelezettséggel. Vagyis szó sincs arról, hogy most dőlne el, be kell-e fogadnunk a jövőben kötelezően a migránsokat.

A térség populista pártjainak kezébe azonban óriási politikai muníciót adott az ENSZ megállapodás-tervezete, akik innentől a legvészesebb jövőt vetítették a szavazóik elé. Így látja ezt Bugár Béla, a szlovákiai Híd elnöke, aki a szlovák külügyminiszter lemondása kapcsán minden bizonnyal a legtalálóbban foglalta össze a migrációs megállapodás körüli politikai vita lényegét. Mint fogalmazott, a migrációs megállapodással az ENSZ akaratlanul karácsonyi ajándékot adott a populistáknak, a preferenciaszázalékok pedig most úgy pörögtek néhány politikus szeme előtt, mint Világbankban a dollárok. Csak egyetérteni lehet a politikussal, aki hozzátette: a barikádokon szónokló népvezérek ezúttal a közbeszéd perifériájára sodorták a logikát és az észt.

Hétfőn Marrákesben elfogadták a megállapodást. António Guterres ENSZ-főtitkár a tanácskozást megnyitó beszédében azt hangsúlyozta: nem szabad engedni a félelemnek és a migráció kérdését övező hamis narratíváknak. A főtitkár szerint számos hazugságot terjesztettek a most jóváhagyott migrációs csomaggal kapcsolatban, amelyet Guterres a szenvedés és a káosz megelőzését szolgáló útitervnek nevezett. A megállapodást december 19-én bocsátják szavazásra a világszervezet közgyűlése előtt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 30. számában jelent meg, 2018. december 7-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 30. számban? Itt megtudhatja!