HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Orbán Viktor ...

Orbán Viktor is elfogadta, hogy csökken a migráció?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A felderített illegális határátlépések száma a válságot megelőző szintre csökkent, és ez az általános csökkenő tendencia folytatódik. Ez az Unió és tagállamai külső migrációs politikájának köszönhető – szó szerint ez szerepel az EU-s állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának záródokumentumában, amelyet valamennyi tagállami vezető egyetértésével fogadtak el, így Orbán Viktor is egyetértett a tartalmával.

HIRDETÉS

Sőt, a dokumentumban az is olvasható, hogy az állam- és kormányfők további erőfeszítéseket sürgetnek többet között a közös európai menekültügyi rendszer kidolgozása érdekében, ez az a terület, amely a menekültek elosztására nézve tartalmaz egyfajta szolidaritási mechanizmust (menedékkérők elosztását), de csak akkor, ha egy tagállam nem bír el a rá nehezedő külső nyomással.

Ugyanakkor a közös álláspont azt is tartalmazza, hogy az illegális bevándorlás csökkenése éppen „a külső határok ellenőrzése, az embercsempészek elleni küzdelem, valamint a származási és tranzitországokkal folytatott, az elmúlt hónapokban intenzívebbé váló együttműködés” révén volt elérhető, tehát ebben a helyzetben nincs esélye annak, hogy menekülteket kellene befognia Magyarországnak. Mindezt annak fényében érdemes szemlélni, hogy a magyar kormány és sajtója folyamatosan azzal riogatott, hogy ezen a csúcstalálkozón a bevándorláspárti erők újabb rohamra indulnak.

Az igazság azonban az, hogy a migráció egy sokadrendű téma volt a mostani csúcson. Ennél fontosabb volt, hogy első ízben került ezen a szinten is napirendre a következő hétéves költségvetés kérdése. Ez Magyarországra nézve tartogat hátrányokat, a tervek szerint csökkenni fog a mezőgazdasági és strukturális alapok kerete, amelynek az egy főre jutó kifizetéseit tekintve a magyar költségvetés a legnagyobb kedvezményezettek között van.

HIRDETÉS

Brüsszelben nincs lezárva az Elios-ügy | Magyar Hang

A Bizottság döntésénél figyelembe fogják venni az OLAF nyomozását és segítséget fog nyújtani az Európai Ügyészség is.

A magyar kormány számára rossz hír, hogy a javaslat lehetővé tenné a támogatások kifizetésének felfüggesztését, vagy törlését, ha egy tagállamban sérülnek a jogállami értékek. Mindezek miatt a magyar kormány már jelezte, hogy ebben a formában nem fogja támogatni a tervezetet, ezzel el lehet érni azt, hogy az EU-nak ne legyen hétéves keretköltségvetése. A viták lefolytatására körülbelül egy év áll rendelkezésre.

A brexit ügyében az EU megerősítette, az unió által már jóváhagyott kilépési feltételek újratárgyalására nincs lehetőség. Theresa May brit miniszterelnök biztosítékokat szeretett volna kapni arra, hogy az ír-északír határ ügyében elfogadott, átmeneti időre szóló megegyezésnek legyen 12 hónapos időbeli korlátja, ilyen ígéretet azonban nem vállalt az EU.

Túlélte az elmozdítását célzó szavazást a brit kormányfő | Magyar Hang

A kormányzó brit Konzervatív Párt parlamenti képviselői bizalmat szavaztak a jelenlegi miniszterelnöknek; Theresa May ugyanis túlélte a szerda késő esti bizalmatlansági szavazást, amelyet saját politikai alakulatának tagjai kezdeményeztek ellene – jelentette a BBC. A beszámolók szerint kétszáz képviselő támogatta a kormányfőt, míg 117-en szavaztak az elmozdítására.

A vita azon van, hogyan lehet elkerülni a fizikai határzár visszaállítását, miközben meg kell szüntetni a vámuniót az EU és Nagy-Britannia között. 2020 december 31-ig kell ezt megnyugtató módon rendezni, miközben a britek már 2019. március 31-én kilépnek az EU-ból. Mindezek miatt egyre többen és már hivatalosan is beszélnek arról, hogy ha a brit törvényhozás nem ratifikálja a kilépési feltételek, akkor jön a kemény, vagy a megegyezés nélküli brexit.

Az előbbieken túl az EU-csúcs döntött az Oroszországgal szembeni szankciók újabb hat hónappal történő meghosszabbításáról, aggodalmát fejezte ki a kercsi-szorosi és azovi-tengeri helyzet eszkalálódása és Ukrajna területi integritásának újbóli megsértése miatt, és határozott lépéseket sürgettek a félretájékoztatás elleni fellépés terén.

HIRDETÉS

Természetesen nem csak mi, hanem a hazai és a nemzetközi sajtó számos képviselője szeretett volna kérdezni a magyar miniszterelnöktől. Úgy, mint ahogy bármelyik tagállami vezető esetében ezt meg lehet tenni, hiszen mindenki tart sajtótájékoztatót, van, aki többet is. Kivéve Orbán Viktort. Ő utoljára tavaly júniusban adott lehetőséget kérdések feltételére az újságíróknak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,238lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Alternatív országgyűlést hozna létre Vona Gábor

Eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést. Erről Vona Gábor beszélt az ATV „A nap híre" ...