HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Habonyizmus b...

Habonyizmus balkáni körúton, kevesebb sikerrel

HIRDETÉS

A migránsokkal a nemi erőszak kultúrája is Szlovéniába érkezik – ezzel a szöveggel jelent meg augusztusban a Demokracija nevű szlovén hetilap címlapja, amely látványra is megtett mindent azért, hogy mondandóját nyomatékosítsa. A címlapon hét különböző, láthatóan sötét bőrű kéz fogdossa össze egy szőke, fehér bőrű fiatal hölgy felsőtestét, de hogy még ennél is egyértelműbb legyen az üzenet, egyikük épp a nő mellét markolássza. A rasszista, gyűlöletkeltő üzenet miatt akkor többen is tiltakoztak, többek közt a Szlovén Írók Társasága is. Úgy látszik azonban, hogy ez nem hatotta meg különösebben a lap szerkesztőit, a hisztériakeltést ezután is folytatták.

Megállítani a hazugsággyárakat | Magyar Hang

Ha nagyüzemben ömlik a hazugság a magyar lakosságra, legelőbb a propaganda-gyárakat kell leállítani, és utána foglalkozni a lelki kútmérgezés hatásaival.

HIRDETÉS

Aki ismeri a hazai sajtó működését, annak nincs semmi meglepő abban, hogy a Demokracija részben Schatz Péterhez, Habony Árpád üzlettársához tartozik. Schatz azonban nemcsak a Demokracijában szerzett részesedést, hanem a Nova24 TV-ben is, ami ugyancsak hasonló tartalmú (és színvonalú) üzenetekkel bombázza a nagyérdeműt. Novemberben például azzal álltak elő, hogy az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága több tízezer névtelen bankkártyát osztott ki a migránsok között, ezekre havi több ezer eurós apanázs érkezik. A hír egyenesen Kósa Lajosig, a magyar országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság elnökéig jutott, persze „kreatív” elemmel – vagyis Soros Györggyel – gazdagítva, amelyet az eredeti cikk nem is említett. Habár nemsokára kiderült, hogy ez ebben a formában egyáltalán nem igaz, ekkorra a többi magyar kormánypárti portál már régen átvette a hírt, kész tényként tálalva ezt a nem túl eredeti konteót.

Ebből lett elege a nemrég a Ma új nap van (Danes je nov dan) nevű szlovéniai civil szervezetnek, amely eltökélte, hogy nyomást gyakorol mindazokra a cégekre, amelyek hirdettek Schatz és Habony szlovéniai sajtótermékeiben. A jelek szerint pedig a nagyvállalatok igen kényesek Szlovéniában a hírnevükre, így a Samsung és az osztrák A1 már jelezte is, nem reklámoznak többé a Nova24TV-ben.

Flaszter 16. – Médiahenger? Mi fán terem a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány | Magyar Hang

Dévényi István e heti vendégei: Fokasz Oresztész, a HVG munkatársa és Szerető Szabolcs, a Magyar Hang főmunkatársa.

HIRDETÉS

Túlzó, az olvasókat hiszterizáló hírek persze más balkáni országokban is vannak a migránsokról. Például Macedóniában, ahol a Republika nevű portál előszeretettel riogatja ezzel az olvasóit. Innentől pedig nem meglepő, hogy a habonyi média Macedóniába is betette a lábát. Az itteni médiavásárlásokat Schatz Péter és Adamik Ágnes bonyolította le, amelynek révén az üzletemberek többségi tulajdonrészt szereztek több mint féltucat macedón sajtótermék kiadóiban. Erről azonban a macedóniai közönségnek jó ideje fogalma sem volt, csak egy oknyomozó csoport derítette ki, hogy magyar médiacégekhez köthetők azok a befektetők, amelyek felsejlenek az egykori macedón miniszterelnököt támogató médiavállalatokban.

A Magyar Hang Szkopjéban több újságíróval is beszélt, ők úgy látják, hogy bár a Republika olvasottsága valóban magasnak számít, a migráció témáját itt nem sikerült különösebben a közbeszéd tárgyává tenni. Hasonló a helyzet Soros Györggyel is, aki korábban ugyan rengeteget szerepelt a hírekben – annál is inkább, mert maga Gruevszki találta ki a „Stop, Soros!” kampányt –, az emberek mindennapi gondolkodásából egyre jobban kikopik ez a név – még akkor is, ha a Republika továbbra is rendszeresen foglalkozik az amerikai milliárdossal.

Soros miatt menekült Gruevszki? Macedóniában ezen csak nevetnek | Magyar Hang

Szkopjéban sokan úgy vélik, a macedón kormány hagyta meglógni a börtönbüntetésre ítélt volt miniszterelnököt.

Úgy tűnik tehát, hogy a habonyi sajtótechnikák korántsem olyan sikeresek a balkáni országokban, mint idehaza. A Pew közvélemény-kutató legfrissebb kutatásában megállapította, hogy nálunk az emberek mindössze két százaléka gondolja úgy, hogy több menekültnek volna helye az országban (ilyen alacsony értéket csak Görögországban regisztráltak). Kétségtelen ugyanakkor, hogy e sajtótermékeknek Szlovéniában és Macedóniában még így is megvan az a funkciója, ami szintén ismerős lehet Magyarországról. Azáltal, hogy folyamatosan keresztbe hivatkozzák egymást a médiacsalád tagjai, könnyen támad az embernek az az érzése, hogy amit ennyi helyről hall, az csak igaz lehet. Pedig lehet, hogy csak magas a hangerő.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 31. számában jelent meg, 2018. december 14-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a 31. számban? Itt megtudhatja!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,788lájkolóTetszik
2,399követőKövetés
16,737feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Olyan politikusokra van szükség, akik az evangélium szellemében dolgoznak”

Idén is több ezren vettek részt a Szent István-napi misén, amelyen Stanislaw Gadecki poznani érsek a fogyasztói kapzsiság, a genetikai beavatkozások, az abortusz és az eutanázia ellen emelt szót.

Kedves Emerald