HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Sorvezető ill...

Sorvezető illiberálisoknak: 3456 bérkommentelője van a szerb kormánypártnak

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Mélységes megütközést keltett Szerbiában az a jéghideg hatalomtechnikai profizmus, amiről a nemrég tizedik születésnapját ünneplő kormánypárt, a Szerb Haladó Párt (SNS) vezetői beszéltek egy rendezvényen. A párt politikusai most már teljesen nyíltan vállalták, milyen eszközökkel biztosítják, hogy a párt akarata mindig többségi véleménynek tűnjön, ahogy azt is, hogyan mozgósítják az embereket a rendezvényeikre és hogyan ellenőrzik őket.

HIRDETÉS

Ez utóbbira a jelek szerint egyre nagyobb szükségük van a szerb haladóknál. Annál is inkább, mert a hivatalos adatok alapján szinte hihetetlen, 730 ezres tagsága van a pártnak, ami annyit jelent, hogy Szerbiában az újszülöttől az aggastyánig minden tizedik ember ennek a politikai szervezetnek a tagja. A valós számok persze ennél jóval alacsonyabbak lehetnek, hiszen rengetegen csak névleg tagjai a kormánypártnak, anélkül, hogy minimális mértékben bekapcsolódnának legalább a helyi politikai életbe. Mindettől függetlenül vitathatatlan, hogy a haladók toronymagasan vezetik a népszerűségi listákat, ami az ellenzék – magyarországihoz hasonló – széttöredezettsége miatt azért egyáltalán nem nehéz mutatvány.

Mégis úgy tűnik, hogy a szerb haladók semmit nem bíznak a véletlenre. Mint a párt cacaki rendezvényén kiderült: az SNS-nek jelenleg 3456 bérkommentelője van. Az ő feladatuk az, hogy folyamatosan szajkózzák a párt álláspontját a különböző hírportálok hozzászólásai között vagy a legnagyobb közösségi hálón. A „botok” – így nevezik Szerbiában a bérkommentelőket – az elmúlt évben csaknem 10 millió hozzászólást gyártottak 201 717 megjelent cikkhez. Ez a tűpontos szám arról is árulkodik, hogy a pártközpontban alaposan követik a trollhadsereg munkásságát. De az is kiderült, hogy az SNS vajdasági bérkommentelői kifejezetten jól teljesítenek: a dél-bánáti trollok az egész országban a legaktívabbak.

Ennél is meghökkentőbb részletek derültek ki a haladók bértapsolóiról. Azt már eddig is sejtette mindenki, hogy a kormánypártnak vannak ilyen emberei. Hazánkban is nyílt titok, hogy a pártok – a régi kommunista hagyományok szerint – sokszor ingyen buszoztatják az embereket, hogy nagyobbnak tűnjön a „tömeg” egy-egy rendezvényen, ahol a népvezér a népéhez szól. Szerbiában viszont most arra is fény derült, hogyan is ellenőrzik modern eszközökkel a bértapsolókat. Mint Damir Zobenica, az SNS vajdaságért felelős vezetője a pártösszejövetelen elmondta: amint az emberek felszállnak az autóbuszra, lefotózzák őket, és még az indulás előtt elküldik a fényképet a központba. Így már a busz érkezése előtt tudják, hányan indultak el Vajdaságból.

HIRDETÉS

Persze néha azért homok is kerül a gépezetbe. Észrevették ugyanis, hogy a megutaztatott bértapsolók sokszor a busz megérkezése után egyszerűen eltűnnek, mert inkább elmennek a közeli kocsmákba vagy a boltokba vásárolni. A haladók azonban már ennek a megelőzésére is kifejlesztettek egy módszert. Az újvidéki Zezelj híd felavatásánál például már olyan helyen parkoltak le a busszal, ahol a hídig vezető úton nem voltak sem boltok, sem pedig kávézók. Így jártak el a párt Kraljevón megtartott tizedik születésnapján is. – Hála Istennek, a párt annyira jól dolgozta le a Kraljevóra kiszabott kvótákat, hogy az odaszállított emberek fele be sem fért a sportcsarnokba! – büszkélkedett Zobenica anélkül, hogy elmagyarázta volna, mi értelme volt odavinni annyi embert, ha be sem fértek a rendezvényre.

Túlzott önbizalom vagy puszta figyelmetlenség volt, hogy kiszivárogtak ezek az információk? Nehéz erre a kérdésre válaszolni. Annyi azonban bizonyos, hogy a Fidesz kitűnő viszonyt ápol a szerb haladókkal. Olyannyira, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2016-ban a haladók pancsovai kampányrendezvényén elmondta: ha szerbiai magyarként szavazhatna, a Vajdasági Magyar Szövetségre, szerbként viszont az SNS-re adná voksát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 31. számában jelent meg, 2018. december 14-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a 31. számban? Itt megtudhatja!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,708lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Az elvtelenségbe tartó járaton nincs végállomás”

Egyesülhet az LMP és a Párbeszéd? Megkérdeztük, mit szólna ehhez a zöldpárt három korábbi társelnöke, Szél Bernadett, Schiffer András és Hadházy Ákos.

Pénz semmiért