HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A „mexikói fa...

A „mexikói fal” miatt részben leállt Amerika

HIRDETÉS

Miközben az amerikai és nemzetközi sajtó Donald Trump váratlan iraki látogatásán csámcsog, az Egyesült Államokban sokkal komolyabb a feszültség immár hat napja: az elnök és a demokraták vitája miatt ugyanis december 22. hajnal óta részben leállt az amerikai közszféra és mintegy nyolcszázezer állami alkalmazott maradt jelenleg fizetés nélkül így a karácsonyi-újévi időszakban.

HIRDETÉS

A probléma forrása az amerikai-mexikói határkerítés, amely Trump számára kulcskérdés. Erre irányzott volna elő újabb ötmilliárd dollárt a büdzséből az elnök, ám a demokraták ezt megtorpedózták. Így megbénult a közszféra finanszírozása, és a beszámolók szerint ez az állami szektor egyharmadát érinti. Jelentések szerint az ünnepek alatt 420 ezer közalkalmazott dolgozik fizetés nélkül, míg a leállásban érintett további 380 ezer munkavállaló karácsonyi szabadságát tölti – jelenleg összen kilenc, köztük a belbiztonsági, a külügy-, illetve az igazságügyi minisztréium és több tucat kormányügynökség, hivatal működtetése „szünetel”.

Hasonló, finanszírozási gondok, például az adósságplafon túllépése miatt már korábban is voltak ilyen leállások a közszférában; többek között Barack Obama elnöksége alatt is megtörtént, hogy a teljes állami szektor megbénult. Azokból a tapasztalatokból kiindulva, az érintett munkavállalók egyelőre nem idegesek, mert a múltban is kifizették őket visszamenőleg, mikor újraindult a finanszírozás. A beszámolók szerint a feszültségeken az ünnepi időszak is enyhít, mivel sokan szabadságon vannak.

Egyesült Megosztott Államok | Magyar Hang

Az Egyesült Államokban is szépen sikerült két párhuzamos valóságot kiépíteni. Létezik egy demokrata és egy republikánus dimenzió.

Azt azonban egyelőre nem látni, mikor enyhülhet, oldódhat meg a helyzet. A jelek szerint Trump a végletekig ragaszkodik ahhoz, hogy ezt az ötmilliárdot átirányíthassa a déli határvédelemre, míg a demokraták is keményen ragaszkodnak álláspontjukhoz, azaz, hogy az elnök által erőltetett „fal” hatástalan, és többek között csak a pénzt nyeli.

HIRDETÉS

A gondokat tetézi, hogy január 3-án kezdi meg munkáját az új amerikai törvényhozás, amelynek alsóházában a novemberi félidős választások után többségbe kerültek az ellenzéki demokraták, akik jelezték, minden fronton megpróbálják blokkolni az elnök „ámokfutását”. Megbuktatni ugyan nem tudják, már csak azért sem, mert az elmozdítást a szenátusnak is jóvá kellene hagynia, amely republikánus többség mellett nem igen menne bele ilyesmibe. Ettől függetlenül az állami szektor elhúzódó leállásával borsot lehet törni az aktuális adminisztráció orra alá. Főleg, hogy jelenleg a két fél egymásra mutogat, kinek „köszönhetik” az közszféra alkalmazottjai a fizetés nélküli időszakot.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,075lájkolóTetszik
2,171követőKövetés
15,883feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Már felháborodni is kár…

A minap megszegtem a saját szabályomat, és már reggel belenéztem a hírözönbe, de én már nem leszek ideges, csak röhögök az egészen.