HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Megszűnik a l...

Megszűnik a legtávolabbi magyar lap, az ausztráliai Magyar Élet

HIRDETÉS

December 27-én jelent meg utoljára, és a mai nappal, vagyis 2018 december 31-én hivatalosan is megszűnik Ausztrália egyetlen magyar nyelvű nyomtatott sajtóterméke, a Magyar Élet. A húsz oldalas hetilap több mint négy évtizeden keresztül szolgálta a legtávolabbi kontinensre szakadt honfitársainkat – négytagú szerkesztősége az utolsó években fizetés nélkül dolgozott. A főszerkesztő, Csapó Endre 97 évesen alighanem a magyar nyelvterület legidősebb aktív, rendszeresen publikáló újságírója, aki 54 éve szolgálta a távolba szakadt magyarok tájékoztatását. (A Magyar Élet 41 évét megelőzően 13 évig az Ausztráliai Magyarságot szerkesztette.)  

HIRDETÉS

– Egy riporter azt kérdezte tőlem egyszer, meddig lesz magyar újság Ausztráliában? Azt válaszoltam: amíg lesznek magyarok, addig újság is lesz! Ezt a 25 évvel ezelőtti hetyke választ ma már szivesen visszavonnám, hiszen most már tudom, nemcsak rajtam múlik, rajtam áll a Magyar Élet léte – írja búcsúzó jegyzetében a lap kiadója, Márffy Attila, aki szerint nem az ő lapjuk az első, sokkal nagyobbak és erősebbek is áldozatául estek az internetnek.

„A lapban egyre sűrűsödő gyászjelentések egyértelműen jelezték öregedő olvasótáborunk folyamatos zsugorodását is. Ugyanakkor a fiatalok már nem igénylik a nyomtatott újságot, ők a számítógépen keresztül szerzik be az információt és azon keresztül is kommunikálnak egymással” – foglalja össze az idősödő ausztrál diaszpóra gondjait Márffy, és ehhez csak annyit tennénk hozza: a kint született, tehát már második vagy harmadik generációs magyarok sokszor nem írnak-olvasnak anyanyelvükön, így nem is tudnák forgatni a magyar újságot.

Milyen esélyei vannak a nyomtatott sajtónak a túlélésre? | Magyar Hang

Mik a piaci kilátások, és mi történik, ha az egyedi, nem központosított helyi nyomtatott sajtó eltűnik?

Meg lehetett volna menteni a lapot, de ezt adminisztrációs gondok nehezítették. Erről így ír: „Négy évvel ezelőtt jutottunk el arra a pontra, mikor elfogadtuk a magyar állam részéről felénk nyújtott segítő kezet. Értékeltük és előre megköszöntük a jószándékot, ám hamarosan kiderült, a támogatásokat kifejezetten szervezetek, egyesületek kaphatják csak meg, nem egy magánvállalkozásnak minősülő újság. Ez esetben az a szerep, amit a lap éppen a támogatandó szervezeti élet fenntartásában játszik, nem elegendő a bürokrácia legyőzéséhez. Négy éven át tartó szélmalomharc után arra a következtetésre jutottunk, hogy nem méltó hozzánk ez a kilincselés, az sem méltányos, hogy a szövetségek vezetőit dolgoztassuk, hogy nevünkben pályázzanak és számoljanak el a támogatásként rajtuk keresztül számunkra kiutalt összegekkel. (…) Be kell látnunk, hogy a jövőben ezzel a nehézkes, komplikált és legfőképpen bizonytalan és kiszámíthatatlan rendszerrel nem tudunk megbirkózni.”

A jobboldali lap egyébként meglehetősen kormánypárti irányultságú volt, a húsz oldalon a saját írások mellett főként a Magyar Hírlap, a Ripost és a 888.hu cikkeit szemlézték, és az internettel nehezen barátkozó ausztráliai magyarok ebből a kiadványból tudták meg a Duna World műholdas televízió heti programját is. 

HIRDETÉS

A most bezáró lap a negyedik ausztráliai magyar kiadvány: 1957-ben Melbourne-ban indult egy Magyar Élet hetilap, 1961-ben volt egy országos Magyar Szó, 1964-ben pedig Sydneyben jött létre a Ausztráliai Magyarság. Ezek mindenike egy idő után megszűnt, a legtovább, vagyis máig az 1977-ben, családi vállalkozásként indult Magyar Élet bírta. 1978-ban, a Magyar Élet és az Ausztráliai Magyarság egyesülésekor a főszerkesztő, Csapó Endre így fogalmazott: „Állampolgári hűségünk Ausztráliához köt, de szellemi hűségünk a magyar népé, amely ezer esztendőn keresztül építette, csiszolta azt a sajátos ízű, színű műveltséget, ami különös szép nyelvünkön oly egyénien fejeződik ki. Hűségünk nem pártoké, vagy csoportoké. … Mennyezetünk az a magyar égbolt, amely mindazokat betakarja, akiknek szívét-lelkét még melegíti a magyar érzés. Újságunk ehhez kíván lenni szellemi fűtőanyag. Hűségesek kívánunk lenni a magyar égbolt világló csillagaihoz is, szellemi életünk, irodalmunk nagyságaihoz.”

Az utolsó szám itt olvasható.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,971lájkolóTetszik
2,137követőKövetés
15,804feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A Fidesznek nincsenek erkölcsi aggályai a III/II-es múltú Szita Károllyal kapcsolatban – Közreadjuk a dokumentumokat

Szita Károly ügynökmúltjáról kérdeztük Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, aki válasz gyanánt SZDSZ-es megközelítésről beszélt. A fideszes kaposvári polgármester III/II-es ügynökként kollégáiról és rokonairól is jelentett. Hazafias elhivatottságból.