HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Bécs leszámol...

Bécs leszámol az eldobható kávéspohárral

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Január közepétől eldobható helyett többször használatos pohárban adják ki az elvitelre szánt kávét Bécsben. A kiürült ivóedényeket a rendszerben részt vevő üzletekben és kávéspohár-automatáknál lehet visszaadni. Egy év alatt egymillió eldobható pohártól szeretnék megkímélni a környezetet.

A MyCoffeeCup néven futó projek tesztelése már folyik az osztrák fővárosban, a helyi önkormányzat támogatásával. Az újítás lényege, hogy az akciót támogató kávézók, pékségek január közepétől eldobható helyett  speciális, többször használatos pohárba töltik ki az elvitelre kért kávékat. A vásárlók, miután megitták a kávéjukat, egy közeli, az akcióban részt vevő üzletben vagy a forgalmas csomópontokon, megállókban elhelyezett myCoffeeCup-automatáknál adhatják vissza. Minden visszaadott pohárért 1 eurós kupont kapnak, amit újabb kávéra vagy egyéb termékekre – süteményre, ásványvízre stb. – válthatnak be. Az üzleteket és az automatákat egy okostelefonos alkalmazás segítségével lehet megtalálni.

A visszaadott poharakat környezetbarát módon tisztítják: olyan mosogatási technológiát fejlesztettek ki, amely során csaknem teljesen nélkülözni tudják az öblítőszereket. A mosó áramfelhasználásának egy részét napenergiával fedezik, a gépek felmelegítéséhez visszacsatolt hőenergiát használnak, az elhasználódott poharakat pedig 100 százalékban újrahasznosítják – építőanyag és különböző gyerekjátékok készülnek belőlük. A speciális, hőálló és formatartó polipropilén poharakat 500-szor lehet elmosni, így Bécsben évente mintegy 84 millió darab egyszer használatos poharat válthatnak ki. Ezzel évi 1344 lucfenyőt lehet megkímélni a kivágástól és mintegy 2500 háztartás éves energiafogyasztásának megfelelő energiát megspórolni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,800lájkolóTetszik
3,789követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kormányzati épületekbe törtek be a politikai elit távozását követelő tüntetők Bejrútban

Egy rendőrt megöltek, 19 személyt letartóztattak, 175 demonstráló pedig kórházba került. A kormányfő előre hozott választásokat ígért, miközben már 21 személyt vettek őriztebe a keddi nagy robbanással összefüggésben.