HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Trump borítot...

Trump borított, milliók elhúzódó szenvedése lehet az ára

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Kétségbeesetten reagáltak az Egyesült Államok szövetségesei Donald Trump azon bejelentésére, hogy Amerika kivonja csapatait Szíriából. Az elkötelezett atlantistaként és a stabilitáson alapuló külpolitika képviselőjeként nyilván tartott James Mattis hadügyminiszter lemondása pedig egyenesen úgy érte őket, mintha az Apokalipszis négy lovasa vágtatott volna végig a horizonton. Trump döntése Amerika szempontjából annak a beismerése, hogy El-Aszad elmozdítása nem sikerült.

HIRDETÉS

Első pillantásra úgy tűnt, hogy a kivonulással Törökország szabad kezet kapott, az amerikai lépést a hátba szúrásukként megélő kurdok azonban gyorsan elvették Erdogan örömét azzal, hogy kiegyeztek a szír kormányerőkkel. Izraelt is érzékenyen érintette a döntés, és mint azt az elmúlt napok bombatámadásai is mutatják, azonnal aktivizálta magát. Washington brit és francia szövetségesei is csóválják a fejüket, de maradnak. Az amerikai kontingens kivonásának egyértelmű nyertese Oroszország, azonban Moszkva sem örülhet maradéktalanul, hiszen az így megnövekedett bizonytalanság a konfliktusban érdekelt összes fél kockázatait növeli.

A helyzet hektikussá válása nehezíti a katonai konfliktus csendesülésével előtérbe került rendezési folyamatot is. Ezek után talán az már nem is meglepő, hogy az eddigi tárgyalási keretek felrúgásával éppen az Egyesült Államok fenyeget. Egészen pontosan a szocsi és az asztanai folyamatról van szó. A Fekete-tenger partján fekvő orosz városban tavaly januárban a szíriai ellenzék többsége és a kurdok nélkül, nyugati ellenszélben ültek össze a felek, így aligha meglepő, hogy a találkozó egyetlen kézzelfogható eredménye Oroszország szerepének hangsúlyozása volt. Ezért aztán az talán nem lesz különösebb hatással a rendezésre, ha ez a próbálkozás egyszeri alkalom marad.

Más a helyzet az asztanai folyamattal, amelynek megszakítása az eddig egyetlen konkrét eredményeket felmutatni tudó platform megszüntetését jelentené. A kazah fővárosban ült ugyanis le egy asztalhoz a szíriai konfliktusban érdekelt összes fél. Ebben a keretben egyeztek meg a négy biztonsági zóna létrehozásáról, ráadásul ezek közül háromban béke van, és megkezdődött a helyreállítás. E zónák határa ráadásul nem statikus, a béke övezete ugyanis megállás nélkül szélesedik, s immár 2200 település tartozik ide. De Asztanában egyeztek meg a felek a fogolycseréről és a menekültek biztonságos visszatérésének feltételeit biztosító tűzszünet feltételeiről is. Ráadásul e tárgyalási menetben nemcsak a szíriai felek szempontjainak összesimítása folyik, hanem a külső szereplők érdekeinek egyeztetése is. A rendezés geopolitikai környezetének megteremtése nélkül pedig elképzelhetetlen a tartós stabilitás. E békeművelet védnökei, Oroszország, Irán és Törökország a szíriai konfliktusra a legnagyobb befolyással bíró szereplők.

HIRDETÉS

A tűzzel játszik Donald Trump | Magyar Hang

Az amerikai elnök kiszámíthatatlansága tovább növeli a világ átrendeződése miatt eleve nagy bizonytalanságot.

S hogy miért fontos a párbeszéd fenntartása? Mutatja ezt Jemen helyzete is, ahol a polgárháborúval párhuzamosan folyik a terrorizmus elleni harc is, ráadásul Szíriához hasonlóan külső szereplők is részesei a konfliktusnak. A párbeszéd, a tárgyalások hiánya azonban kilátástalanná teszi a rendezést, miközben egyre súlyosabb humanitárius katasztrófa sújtja az országot. Az éhínség mindenekelőtt a gyerekek és az idősek életét veszi el, de az egész lakosság elcsigázott, elkeseredett. Az életkörülmények Szíriában sem jobbak, ám a tárgyalásokon a felek eljutottak odáig, hogy a polgári lakosság túlélését legalább minimális mértékben biztosítsák. Ezért aztán a válság messze nem olyan mély, mint Jemenben.

Amerika most a kivonulással párhuzamosan a rendezési folyamatot is felrúgná. Méghozzá úgy, hogy nem ajánl helyette alternatívát. Ez szimplán felelőtlenség, de nem meglepő. A Fehér Ház ugyanis az utóbbi időben már csak a maga érdekeit nézi, s ha valamivel a legkisebb mértékben is elégedetlen, akkor a téteket felsrófolva, ezzel tárgyalási pozícióit javítva a zsarolás taktikájához folyamodik. A kapcsolatok leépítésével, megszakításával fenyeget nemzetközi szervezeteket, és gond nélkül kijátssza ezt a kártyát a legfontosabb szövetségeseivel szemben is. A washingtoni ultimátumokhoz így már hozzászokhatott a világ. Trump Szíriával kapcsolatos lépései alighanem szintén csak egy geopolitikai alku részeként értelmezhetők, amelyben a tétek még nem látszanak elég világosan, az ár, milliók elhúzódó szenvedése azonban már egyértelmű.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/1. számában jelent meg, 2019. január 4-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/1. Magyar Hangban? Itt megnézheti. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Stier Gábor
Stier Gábor
A Magyar Hang külpolitikai szakújságírója, a Moszkva tér főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,781lájkolóTetszik
2,967követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Megvan a Jobbik új vezetése

Jakab Péter elnöki posztja biztosra vehető volt. Az esti órákra az is kiderült, hogy az elnökségbe is az ő emberei kerültek be.