HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Migráció és k...

Migráció és korrupció a bizottság évnyitó ülésén, ahol Magyarország is szóba került

HIRDETÉS

2019 első ülését tartotta az Európai Bizottság, amelyet egyébként általában minden héten szerdára hívnak össze. A hagyományoknak megfelelően egy vagy több uniós biztos ezt követően tájékoztatja a sajtót a fontosabb döntésekről és válaszol a kérdésekre. Szóba került természetesen a migráció is, ezzel kapcsolatban Dimitrisz Avramopulosz belügyi és migrációs biztos azt mondta, hogy tavaly a válság előtti szintre csökkent az illegális határátlépések száma.

HIRDETÉS

Ez teljesen ellentétben áll azzal, amit a magyar kormány szokott hangoztatni, amikor a folyamatosan növekvő és kezelhetetlen illegális bevándorlással fenyegetnek. Ami a számokat illeti, ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, az uniós határőrizetért felelős Frontex adatai szerint 2018-ban körülbelül 150 ezren keltek át a Földközi-tenger térségében jogosulatlanul, ezzel a 2013-as szint alá csökkent az engedély nélkül az EU-ba lépők száma.

Öt éve nem jött ilyen kevés migráns | Magyar Hang

A Frontex adatai szerint tavaly 150 ezren jutottak be illegálisan az EU területére. Ez a szám utoljára 2013-ban volt ilyen alacsony.

Avramopulosz ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a menekültügyi eljárásokat szabályzó dublini rendelet reformja elodázhatatlan, mert amíg nincs új direktíva, addig a régi van érvényben, amely a frontországokra (Görögország, Olaszország, Spanyolország) helyezi a terheket, ez azonban nélkülözi a tagállamok közötti szolidaritásért. Ez az az reform, amelyet elsősorban Magyarország ellenez, arra hivatkozva, hogy felerősíti az illegális migrációt. Holott a tervezet lényege, hogy ha egy tagállam nem képes megbirkózni a menekültügyi eljárásokkal, akkor a többi tagállam is beszáll az eljárások lefolytatásába.

Az adatok azt is mutatják, hogy a bevándorlóknak körülbelül nyolc-tíz százaléka lesz jogosult menekültstátuszra, a többieket visszairányítják a származási országukba. A tavalyi számokat alapul véve Magyarországnak legfeljebb egy-két tucat eljárás lefolytatását kellene vállalnia, ami szintén messze van a kormány által hangoztatott tömeges méretektől.

HIRDETÉS

Konkrétan Magyarországnak címezte szavait a sajtótájékoztató másik résztvevője, Jyrki Katainen, az Európai Bizottság növekedésért és versenyképességért felelős finn alelnöke, aki szintén az Európai Néppárt politikusa, csakúgy, mint Orbán Viktor. Katainen egy brit újságíró kérdésére válaszolt, aki a magyarországi korrupció magas szintjét firtatta.

A bizottsági alelnök úgy fogalmazott, hogy „korrupció ott jelentkezik, ahol a jogállamiság nem működik megfelelően”. Hozzátette, hogy az EU-nak vannak eszközei arra, hogy ezt vizsgálják, de a következő hétéves költségvetési javaslatban van egy új elem is, ami arra irányul, hogy fagyasszák be a kifizetéseket azoknak az országoknak, ahol nem működnek a jogállami szabályok. Kijelentette: nem látja be, miért használják fel olyan országokban az uniós adófizetők pénzét, ahol nem tartják tiszteletben a jogállamisági elveket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,097lájkolóTetszik
2,191követőKövetés
15,911feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek