Kezdőlap Külföld Repülőről szó...

Repülőről szórt konfettivel búcsúztatták az erdélyi cigányvajdát

Kusturica-filmbe illő temetése volt szerdán egy erdélyi cigányvajdának a kolozsvár melletti Gyaluban. A hetvenhét éves korában elhunyt Varga Rudolf udvarát és a háza előtti utcát vörös szőnyeggel terítették le, a szertartás alatt kisrepülőgépről konfettit szórtak, de a gyászolók bánatára a román katonaság megtagadta a díszegységet a díszsortűzhöz. Az erdélyi mitropolita, Andrei Andreicuţ kolozsvári érsek a vajdát annak ellenére eltemette, hogy a község önkormányzata a temetés előtt figyelmeztette a rokonokat: nem egyeztek bele abba, hogy a helyi temető egy lezárt részén, közvetlenül a hősi halottaknak fenntartott parcella mellett ássák meg a sírt.

HIRDETÉS

A temetés nem nélkülözte a showelemeket: a 33 szobás, négy toronnyal díszített palota erkélyéről óriásposztert lógattak le, melyről az elhunyt a Dallas filmsorozat egyik hősének, Jockey Ewingnak öltözve nézett le a gyászolókra. A román és roma lobogókkal letakart koporsót nagycímletű bankjegyekkel rakták meg, a fő helyen a jelenlegi kormányfő, Viorica Dăncilă által küldött koszorú volt – a vajda lánya, ugyanis immár a harmadik kormányfő személyes romaügyi tanácsadója.

A vagyonos cigányvajda már a Ceausescu-rezsim alatt módosnak számított: a kommunista hatalom 13 kilogramm aranyat kobzott el tőle tiltott fémkereskedés miatt, de ebből a férfi közel kilenc kilót visszaperelt a rendszerváltás után. A mínusz tíz fokos hideg ellenére a szerdai temetésen ezerfősnél nagyobb tömeg vett részt.

Bár a község önkormányzata rendkívüli ülésen arról döntött, hogy a kiszemelt részbe nem temethetik a civányvajdát, annak jó bukaresti kapcsolatokkal rendelkező lánya úgy nyilatkozott a román sajtónak hogy „oda temetem apámat, ahova akarom”, és úgy is tett. A szertartást egyébként a Fekete Pajzs őrző-védő cég emberei biztosították, de a csendőrség is odaküldött két rohamkocsit.

A Maszol azt is megírta, a jómód ellenére a vajda évről-évre fűtési támogatást kért és kapott az önkormányzattól, mivel papíron nem rendelkezett jelentős jövedelemmel. Súlyos szembetegséggel betegnyugdíjazták, ennek ellenére rendszeresen vezette jobbkormányos Mercedesét is.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

23,336lájkolóTetszik
1,080követőKövetés
11,836feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Dolgoznék, de már nem kellek – Magyar Hang-ajánló

2019. évi harmadik számunk jelenik meg január 18-án, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek

Kétévnyi propaganda százmilliárdért

Tavaly több mint 50 milliárdot, tavalyelőtt csaknem 50 milliárdot költött el erre a kormány.