HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Repülőről szó...

Repülőről szórt konfettivel búcsúztatták az erdélyi cigányvajdát

HIRDETÉS

Kusturica-filmbe illő temetése volt szerdán egy erdélyi cigányvajdának a kolozsvár melletti Gyaluban. A hetvenhét éves korában elhunyt Varga Rudolf udvarát és a háza előtti utcát vörös szőnyeggel terítették le, a szertartás alatt kisrepülőgépről konfettit szórtak, de a gyászolók bánatára a román katonaság megtagadta a díszegységet a díszsortűzhöz. Az erdélyi mitropolita, Andrei Andreicuţ kolozsvári érsek a vajdát annak ellenére eltemette, hogy a község önkormányzata a temetés előtt figyelmeztette a rokonokat: nem egyeztek bele abba, hogy a helyi temető egy lezárt részén, közvetlenül a hősi halottaknak fenntartott parcella mellett ássák meg a sírt.

HIRDETÉS

A temetés nem nélkülözte a showelemeket: a 33 szobás, négy toronnyal díszített palota erkélyéről óriásposztert lógattak le, melyről az elhunyt a Dallas filmsorozat egyik hősének, Jockey Ewingnak öltözve nézett le a gyászolókra. A román és roma lobogókkal letakart koporsót nagycímletű bankjegyekkel rakták meg, a fő helyen a jelenlegi kormányfő, Viorica Dăncilă által küldött koszorú volt – a vajda lánya, ugyanis immár a harmadik kormányfő személyes romaügyi tanácsadója.

A vagyonos cigányvajda már a Ceausescu-rezsim alatt módosnak számított: a kommunista hatalom 13 kilogramm aranyat kobzott el tőle tiltott fémkereskedés miatt, de ebből a férfi közel kilenc kilót visszaperelt a rendszerváltás után. A mínusz tíz fokos hideg ellenére a szerdai temetésen ezerfősnél nagyobb tömeg vett részt.

Bár a község önkormányzata rendkívüli ülésen arról döntött, hogy a kiszemelt részbe nem temethetik a civányvajdát, annak jó bukaresti kapcsolatokkal rendelkező lánya úgy nyilatkozott a román sajtónak hogy „oda temetem apámat, ahova akarom”, és úgy is tett. A szertartást egyébként a Fekete Pajzs őrző-védő cég emberei biztosították, de a csendőrség is odaküldött két rohamkocsit.

A Maszol azt is megírta, a jómód ellenére a vajda évről-évre fűtési támogatást kért és kapott az önkormányzattól, mivel papíron nem rendelkezett jelentős jövedelemmel. Súlyos szembetegséggel betegnyugdíjazták, ennek ellenére rendszeresen vezette jobbkormányos Mercedesét is.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,079lájkolóTetszik
2,175követőKövetés
15,885feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Már felháborodni is kár…

A minap megszegtem a saját szabályomat, és már reggel belenéztem a hírözönbe, de én már nem leszek ideges, csak röhögök az egészen.