Kezdőlap Külföld Michelangelo-...

Michelangelo-képet loptak egy belga kisvárosból?

Zele egy belgiumi, közelebbről kelet-flandriai kisváros, húsz kilométerre a festői Genttől, húszezer lakossal. És most éppen elindultak a hírnév felé, mert lehet, hogy a templomuk egy igazi Michelangelo-festményt rejtett, a híressé válás folyamatát azonban átmenetileg megszakította, hogy a festményt ellopták.

HIRDETÉS

A történetből egyszer majd biztosan készül egy izgalmasan vicces krimi, és még csak hozzá sem kell költeni a valósághoz. A 99 centiméter széles, 145 centiméter magas festmény középpontjában az anyja ölében alvó gyermek Jézus látható, akit Mária és József néz, a háttérben pedig Keresztelő Szent János figyeli őket. A Madonna el silencio nevű műalkotás három évtizede volt a Szent Ludgerus templomban, ahol a lelkipásztor egyben történész is, és elhatározta, hogy könyvet ír festményükről.

Valószínűleg ezzel meg is pecsételte a kép sorsát, merthogy kutatásai során rájött, hogy a kép valószínűleg a XVI. században készült. Sőt, azt is megállapította, hogy a festmény nagyon hasonlít azokra a képekre, amelyek Michelangelótól, illetve tanítványaitól származnak, és Nagy-Britanniában, Portland hercegének gyűjteményében találhatók, azonban a zelei kép azoknál nagyobb és jobb állapotban van.

Jan Van Raemdonck atya a karácsonyi időszak előtt döntötte el, hogy az addig egy eldugott helyen tartott festményt bemutatja a gyülekezetnek is, az ünnepi időszakban egy festőállványra helyezte el és a templom közepére állította, hogy mindenki láthassa. (Ennek annyi előnye mindenképpen van, hogy jelenleg az itt készült fotók alapján körözi a rendőrség a képet.) A lelkész elmondta a gyülekezetnek, hogy a kép valószínűleg egy olasz mester munkája, de – állítja – Michelangelo nevét nem említette.

Mindenesetre, ha valóban a reneszánsz mester munkája, akkor a kép értéke 100 millió euró is lehet, de ha valamelyik tanítványa készítette, akkor is nagyon komoly összegről beszélhetünk. Jan Van Raemdonck atya egyébként már meg is egyezett egy olasz szakértővel, hogy megmutatja neki a képet, azonban mire a szakértő megérkezett volna Belgiumba, a festményt pénteken hajnalban ellopták.

Ehhez csak egy hengerzárat kellett feltörnie a tolvajnak, aki valószínűleg egy 17 és 20 év közötti fiatalember, sötét ruhában és hátizsákkal. A rendőrség tehát körözi a képet és a tettest, Zele lakói pedig reménykednek, hogy visszakapják még fel sem fedezett műkincsüket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,230lájkolóTetszik
1,616követőKövetés
13,909feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Karanténba zárva – Magyar Hang-ajánló

Orbán Viktor és a Néppárt, Éger István-, Szalma Botond- és Zoboki Gábor-interjú, mitrovicai riport, 44 év után új polgármestert választ Ibrány. Keresse a friss számot!

Kiemelt cikkek

Puszta paradicsom

Már 2019-et írunk, s csak nem szűnik a bódévilág, itt van velünk, elkísér, hurcoljuk, levakarhatatlan, élt, él és élni fog örökkön örökké, tán nem?

A tőke és az elvek