HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Történelmi ve...

Történelmi vereséget szenvedett Theresa May és a brexit-megállapodás

HIRDETÉS

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

HIRDETÉS

Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást. Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége – írja az MTI.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonnal bejelentette, hogy szerdán bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen. 

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök közölte, hogy tekintettel a megállapodás elutasításának mértékére, a kormány tárgyalási és szavazási időt biztosít a Munkáspárt bizalmatlansági indítványának.

Azt is mondta, hogy ha kormánya bizalmat kap, akkor ő egyeztetéseket kezd az alsóházi képviselőkkel arról, hogy mire lenne szükség a megállapodás elfogadtatásához. A Downing Street szóvivője kedd este jelezte, hogy Maynek nem áll szándékában lemondani.

HIRDETÉS

May szövetségese, a most ellene szavazó ír Demokrata Unionista Párt már jelezte, támogatja a miniszterelnököt a bizalmi szavazáson. Szóvivőjük szerint látni akarják, ahogy a konzervatív kormány végigviszi a brexitet. A BBC szerint a pártjának azon része is May mellett fog szavazni, aki kedden ellene szavazott. Így pedig meg lehet a többség.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitteren azt írta, hogy tiszteletben tartja az eredményt, egyúttal sürgette, hogy Nagy-Britannia mielőbb tisztázza a szándékait a brexittel kapcsolatban. „Az idő majdnem lejárt” – tette hozzá.

Eredetileg decemberben voksoltak volna a brexit-megállapodásról, de akkor elhalasztották, mert hiányzott a kellő támogatás. Amennyiben nem lesz megegyezés, és nem is táncolnak vissza a britek, úgy 2019. március 29-én brit-uniós megállapodás híján válik le az EU-tól az Egyesült Királyság, aminek nem láthatók előre a következményei.

Theresa May az elmúlt napokban arról beszélt, hogy ha az alsóház elveti a brexit-egyezményt, akkor Nagy-Britannia vagy kilép minden megállapodás nélkül, vagy a tagja marad az Uniónak. Az utóbbit tartotta valószínűbbnek. A megállapodás hiányának legfőbb okai az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló tartalékmegoldás miatt kialakult súlyos nézeteltérések.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,974lájkolóTetszik
2,422követőKövetés
16,838feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Orbán hamis mítoszt épít – Magyar Hang-ajánló

Németh Miklós- és Gémesi György-interjú; megszólal a „kutyagyilkos bisztró” pultosa; gyerekkönyvmelléklet; vajteszt. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Savazz rá

A politikai szimpátia már nem értékrendfüggő, hanem rajongásfaktor. A szívem a pártért dobog. A párt az élet. A párt a család. Nincs igazság.

A vizsga