HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Történelmi ve...

Történelmi vereséget szenvedett Theresa May és a brexit-megállapodás

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást. Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége – írja az MTI.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonnal bejelentette, hogy szerdán bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen. 

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök közölte, hogy tekintettel a megállapodás elutasításának mértékére, a kormány tárgyalási és szavazási időt biztosít a Munkáspárt bizalmatlansági indítványának.

HIRDETÉS

Azt is mondta, hogy ha kormánya bizalmat kap, akkor ő egyeztetéseket kezd az alsóházi képviselőkkel arról, hogy mire lenne szükség a megállapodás elfogadtatásához. A Downing Street szóvivője kedd este jelezte, hogy Maynek nem áll szándékában lemondani.

May szövetségese, a most ellene szavazó ír Demokrata Unionista Párt már jelezte, támogatja a miniszterelnököt a bizalmi szavazáson. Szóvivőjük szerint látni akarják, ahogy a konzervatív kormány végigviszi a brexitet. A BBC szerint a pártjának azon része is May mellett fog szavazni, aki kedden ellene szavazott. Így pedig meg lehet a többség.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitteren azt írta, hogy tiszteletben tartja az eredményt, egyúttal sürgette, hogy Nagy-Britannia mielőbb tisztázza a szándékait a brexittel kapcsolatban. „Az idő majdnem lejárt” – tette hozzá.

Eredetileg decemberben voksoltak volna a brexit-megállapodásról, de akkor elhalasztották, mert hiányzott a kellő támogatás. Amennyiben nem lesz megegyezés, és nem is táncolnak vissza a britek, úgy 2019. március 29-én brit-uniós megállapodás híján válik le az EU-tól az Egyesült Királyság, aminek nem láthatók előre a következményei.

Theresa May az elmúlt napokban arról beszélt, hogy ha az alsóház elveti a brexit-egyezményt, akkor Nagy-Britannia vagy kilép minden megállapodás nélkül, vagy a tagja marad az Uniónak. Az utóbbit tartotta valószínűbbnek. A megállapodás hiányának legfőbb okai az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló tartalékmegoldás miatt kialakult súlyos nézeteltérések.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,564lájkolóTetszik
3,458követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Mostoha

Valótlanul állítottuk, hogy családunkban minden rendben van. A valóság ezzel szemben az, hogy semmi sem volt rendben.