HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A gázhercegnő...

A gázhercegnő és a csokoládékirály helyett a komikusban reménykednek a magyarok

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

2019 a választások éve Ukrajnában. A kárpátaljai magyarság nem számít tisztességes játszmára, sem világmegváltásra. A legtöbben lemondóak, sokuknál az is kérdéses, hogy egyáltalán a szavazóládákhoz járulnak-e a március 31-ei elnökválasztáson. Egy biztos: Petro Porosenko regnáló elnöknek mennie kell a posztjáról.

HIRDETÉS

Mielőtt kirobbant volna a botrány, és Janukovics volt az elnök, már majdnem háromezer hrivnyát (30 ezer forint) kerestem – mondja egy 36 éves gyári munkás Beregszászban. – Nem tűnik nagy pénznek, ma semmit nem érne, de akkor jól el lehetett boldogulni belőle. Ma papíron több mint tízezer hrivnyát (100 ezer forint) keresek, az adók miatt alig nyolcat kapok kézhez. Csak az éhkoppot kerülném el az összegből, ha nem vállalnék pluszmunkákat. Mire volt jó a Majdan? Mit értünk a szabadság és méltóság forradalmával? Az ország fele lángokban, és megkaptuk a nyakunkba a csokoládékirályt, aki koldusbotra juttatott bennünket, hogy tovább bővíthesse a birodalmát.

Erő, nyelv, hit – Petro Porosenko mindent bevet | Magyar Hang

Viharosnak ígérkezik a választások éve Ukrajnában. Március végéig sok meglepetésre – provokációk és lejáratások – sorára lehet számítani.

Alternatívák terén nincs széles kínálat: a kisebbségi jogok biztosítását nyilatkozatban hamisan garantáló, a választási ígéreteiből egyetlenegyet sem teljesítő – többek között édességgyártásból meggazdagodott – Porosenkót az ukrán nemzeti érzelmű választókat célzó Julija Timosenko válthatja. A gázhercegnőként elhíresült politikus aligha bánna kesztyűs kézzel az országban élő nemzeti kisebbségekkel.

– Aki már egyszer bemutatkozott, arra többé nem vagyunk kíváncsiak – jelenti ki határozottan egy ungvári járási történész. – Timosenkónak a miniszterelnöksége alatt épp elég ideje volt rá, hogy bizonyítson. Attól, hogy frizurát váltott, még ugyanaz a tolvaj marad, aki a csőd szélére sodorta és szétlopta az országot, de a jelek szerint még nem szedte meg eléggé a zsebeit. Elég volt a régi motorosokból, a börtöntöltelékekből és Leila hercegnőkből. Új arcokra van szüksége az országnak.

HIRDETÉS

A hőn áhított vérfrissítés a televíziók képernyőjéről érkezhet meg az elnöki székbe a színész-komikus Volodimir Zelenszkij személyében. A választási kampány egyik legérdekesebb figurájának ígérkező Zelenszkij újévi köszöntőjében jelentette be, hogy harcba száll a posztért. Az ukrán politikumot évek óta pellengérre állító színész Nép szolgája című sorozatából – amelyben Ukrajna elnökét alakítja – kölcsönözte pártja nevét, és a valóságban is igyekszik hű maradni annak ideológiáihoz: vallástól, nyelvtől, végzettségtől függetlenül toborozza az utca emberét a ZE-csapathoz, és választási programját is a lakossági visszajelzések alapján kívánja összeállítani.

Petro Porosenko elszámította magát | Magyar Hang

Az ukrán elnök számára a hadiállapot bevezetése még kevés lehet az újraválasztáshoz.

Az ukrajnai orosz nyelvű műsorokat is követő kárpátaljai magyarság jelentős részének szimpatikus a showman, aki a rossz nyelvek szerint Ihor Kolomojszkij ukrán oligarcha bábja, de egyelőre nem sikerült karaktergyilkosságot elkövetni ellene. A komikus még nem adta be hivatalos bejegyzését, ahogy Timosenko és az ország jelenlegi vezetője sem.

Az elnöki posztért indulók végleges listáját február 9-én hozzák nyilvánosságra Ukrajnában. A márciusi elnökválasztás ugyanakkor csak félsiker a majdani elnöknek. Ugyanis ha az októberi parlamenti választásokon nem kerül többségbe a győztes pártja, akkor könnyen szorult helyzetben találhatja magát. Ügyesen kell tehát sáfárkodnia az ígéretekkel a jelölteknek, hisz a két voksolás közötti időszak épp elegendő lehetőséget biztosít a kiábrándulásra a korrupcióban, államadósságban úszó, IMF-hiteleken tengődő országban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/3. számában jelent meg, 2019. január 18-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/3. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,708lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Az elvtelenségbe tartó járaton nincs végállomás”

Egyesülhet az LMP és a Párbeszéd? Megkérdeztük, mit szólna ehhez a zöldpárt három korábbi társelnöke, Szél Bernadett, Schiffer András és Hadházy Ákos.

Pénz semmiért