Egyre kiterjedtebb a „polgári lázadás” Szerbiában

Egyre kiterjedtebb a „polgári lázadás” Szerbiában

Szerb kormányellenes tüntetők 2019. január 26-án (Fotó: Majláth Ronald)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét több tízezren vonultak fel Belgrádban szombaton az Egy az ötmillióból – Elég a véres ingekből nevű rendezvényen, melyen korábban Orbán Viktornak is üzentek.

A demonstrálók ezúttal a Bölcsészettudományi Kartól a kormány épületéig vonultak. A tüntetés elején Cedomir Cupic, a Politikatudományi Kar egykori oktatója elmondta: az egyetemeknek óriási felelősségük van abban, hogy a polgárok mellé álljanak, az ellenzéki pártoknak pedig együtt kell kiállniuk, hogy megüzenjék a tüntetések alapvető célját, vagyis hogy Aleksandar Vucic államfőnek le kell mondnia.

Csak magukra számíthatnak a szerb tüntetők, a Nyugat hallgat | Magyar Hang

A demonstrálóknak most mintha egyszerre lett volna elegük mindabból, ami az országban zajlik. Hétről hétre egyre többen vannak.

Zoran Ivosevic, a szerb Legfelsőbb Bíróság egykori bírája is felszólalt az eseményen, aki szerint Vucic felfüggesztette a jog uralmát Szerbiában, ezért már nem is beszélhetünk jogállamról, mivel a hatalmon lévők alávetették az államot az egyéni érdekeiknek.

A rendezvény fő szervezője, Jelena Anasonovic emellett elmondta: nem nyugtatja meg őket, hogy őrizetbe vették azt a politikust, aki megrendelte a támadást Milan Jovanovic újságíró ellen, akinek nemrég gyújtották fel a házát. Anasonovic szerint ugyanis Vucic mindvégig tudta, ki volt a felbujtó. A beszédek után a tömeg a szerb köztévé épületéhez és a legrégebbi szerb napilap, a Politika szerkesztőségéhez vonult, rendőri jelenlét azonban alig volt érzékelhető.

Sorvezető illiberálisoknak: 3456 bérkommentelője van a szerb kormánypártnak | Magyar Hang

Az SNS vezetői most már teljesen nyíltan vállalták, milyen eszközökkel biztosítják, hogy a párt akarata mindig többségi véleménynek tűnjön.

Ám a tüntetések – melyeket a belgrádi ellenzéki lap, a Danas „polgári lázadásnak” nevez – nem álltak meg Belgrád határán belül. Az elmúlt két hónapban már közel 30 városban jelentettek be megmozdulásokat, melyek közül Kursumlija, Trstenik, Nis, Kragujevac és Kraljevo emelkedik ki leginkább. Ez utóbbi városban az 1996-os nagy demonstrációról is megemlékeztek, innen indult ki ugyanis az a nagy tüntetéshullám, amely abban az évben egész Szerbiára kiterjedt.

Belgrádi riportunkat a Magyar Hang február elsején megjelenő számában olvashatja.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.