HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Egyre kiterje...

Egyre kiterjedtebb a „polgári lázadás” Szerbiában

HIRDETÉS

Ismét több tízezren vonultak fel Belgrádban szombaton az Egy az ötmillióból – Elég a véres ingekből nevű rendezvényen, melyen korábban Orbán Viktornak is üzentek.

HIRDETÉS

A demonstrálók ezúttal a Bölcsészettudományi Kartól a kormány épületéig vonultak. A tüntetés elején Cedomir Cupic, a Politikatudományi Kar egykori oktatója elmondta: az egyetemeknek óriási felelősségük van abban, hogy a polgárok mellé álljanak, az ellenzéki pártoknak pedig együtt kell kiállniuk, hogy megüzenjék a tüntetések alapvető célját, vagyis hogy Aleksandar Vucic államfőnek le kell mondnia.

Csak magukra számíthatnak a szerb tüntetők, a Nyugat hallgat | Magyar Hang

A demonstrálóknak most mintha egyszerre lett volna elegük mindabból, ami az országban zajlik. Hétről hétre egyre többen vannak.

Zoran Ivosevic, a szerb Legfelsőbb Bíróság egykori bírája is felszólalt az eseményen, aki szerint Vucic felfüggesztette a jog uralmát Szerbiában, ezért már nem is beszélhetünk jogállamról, mivel a hatalmon lévők alávetették az államot az egyéni érdekeiknek.

A rendezvény fő szervezője, Jelena Anasonovic emellett elmondta: nem nyugtatja meg őket, hogy őrizetbe vették azt a politikust, aki megrendelte a támadást Milan Jovanovic újságíró ellen, akinek nemrég gyújtották fel a házát. Anasonovic szerint ugyanis Vucic mindvégig tudta, ki volt a felbujtó. A beszédek után a tömeg a szerb köztévé épületéhez és a legrégebbi szerb napilap, a Politika szerkesztőségéhez vonult, rendőri jelenlét azonban alig volt érzékelhető.

Sorvezető illiberálisoknak: 3456 bérkommentelője van a szerb kormánypártnak | Magyar Hang

Az SNS vezetői most már teljesen nyíltan vállalták, milyen eszközökkel biztosítják, hogy a párt akarata mindig többségi véleménynek tűnjön.

Ám a tüntetések – melyeket a belgrádi ellenzéki lap, a Danas „polgári lázadásnak” nevez – nem álltak meg Belgrád határán belül. Az elmúlt két hónapban már közel 30 városban jelentettek be megmozdulásokat, melyek közül Kursumlija, Trstenik, Nis, Kragujevac és Kraljevo emelkedik ki leginkább. Ez utóbbi városban az 1996-os nagy demonstrációról is megemlékeztek, innen indult ki ugyanis az a nagy tüntetéshullám, amely abban az évben egész Szerbiára kiterjedt.

HIRDETÉS

Belgrádi riportunkat a Magyar Hang február elsején megjelenő számában olvashatja.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,659lájkolóTetszik
2,803követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Mészáros Lőrinc vagyonosabb, mint hittük, hamarosan a világ 1200 leggazdagabb embere közé léphet

Kétszer annyit birtokolhat a gázszerelő, mint korábban napvilágot látott, akár a kétmilliárd dollárt is meghaladhatja a családi összvagyon.