HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Alig érkezik ...

Alig érkezik menekült Ausztriába

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nem kell messzire menni, hogy lássuk, illetve számokkal bizonyítsuk: hiába a kormánypárti tévé- és rádióadókon, nyomtatott és online lapokban naponta sulykolt migránsveszély, valójában jelentősen csökkent az Európába érkezett menekültek száma. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, mi tapasztalható Ausztriában. Nyugati szomszédunkhoz olyan kevés menekült érkezik, hogy egyes régiókban bizonyos – menekülteket érintő – ellátások iránt hamarosan megszűnhet az igény.

HIRDETÉS

Az osztrák ellátórendszerben külön szervezet – Jugend am Werk – foglalkozik a valamilyen problémával küszködő fiatalok munkába állításának megkönnyítésével. Így például mozgássérülteknek, szociális problémával küzdő fiataloknak nyújt támogatást, és gondját viseli az Ausztriába érkezett fiatalkorú menekülteknek is. Szállást és ellátást, valamint minimális készpénztámogatást biztosítva igyekszik megkönnyíteni integrációjukat az osztrák társadalomba.

Egy Graz közelében működő Jugend am Werk szervezet tapasztalataiból arra lehet következtetni, hogy a magyar határkerítés megépítését követően kialakult új, Szlovénián keresztül Ausztriába vezető útvonalon az elmúlt időben alig-alig érkezik menekült, különösen nem fiatalkorú.

A szervezetben dolgozó magyar szakember tájékoztatása szerint amíg két évvel ezelőtt harminc fiatalkorú menekült beilleszkedését kezdte segíteni a helyi szervezet, addig ma lassan munka nélkül maradnak. A nagykorúvá váló fiatalok beilleszkedését ugyanis egy másik, a felnőtt menekültekkel foglalkozó szervezet felügyeli. Így – miután az elmúlt egy évben nem érkezett új menekült hozzájuk, s mert a két évvel ezelőtti harmincból huszonhatan nagykorúvá váltak, nekik mindössze négy fiatal gondját kell viselniük. A tendencia pedig azt mutatja, hogy amint ők elérik a nagykorúságot, utánpótlás híján már semmiféle dolguk nem lesz a menekültekkel.

HIRDETÉS

De nem csupán ez mutatja, hogy jelentősen visszaesett az Európába igyekvő bevándorlók száma azt követően, hogy az unió 3+3 milliárd euró fejében megegyezett Törökországgal a menekültáradat megállításáról, illetve arról, hogy az iszlám ország visszafogadja azokat, akik nem kapják meg a menekültstátuszt a közösségben. Ezt a folyamatot segítette elő az is, hogy az unió vezetői támogatásokat szavaztak meg a kibocsátó, illetve tranzitország afrikai államok számára az életkörülmények javítása érdekében. Azt remélve ettől, hogy a helyben maradásra ösztönzi az esetleges menekülőket.

Migráció és korrupció a bizottság évnyitó ülésén, ahol Magyarország is szóba került | Magyar Hang

Azt idei év első ülését tartotta az Európai Bizottság, amelyet egyébként általában minden héten szerdára hívnak össze. A hagyományoknak megfelelően egy vagy több uniós biztos ezt követően tájékoztatja a sajtót a fontosabb döntésekről és válaszol a kérdésekre.

Forrásunk tapasztalatai egybevágnak az osztrák kormány által közöltekkel is. Sebastian Kurz kancellár, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője a Welt am Sonntag című lapnak nem rég azt nyilatkozta, hogy az EU-ba illegálisan érkezők száma 95 százalékkal csökkent 2015-höz képest.

Hasonló adatot közölt január elején az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége, a Frontex is: a szervezet 92 százalékos mérséklést közölt a három évvel korábbi számokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy mindössze 150 ezer embert regisztráltak a tagállamok külső határain. Ez ötéves mélypontnak felel meg.

Az áradat jelentős csökkenését mutatják a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai is. Ezek szerint a kiugróan magas számokat produkáló 2015-ös évet követően 2016-ban 390 432 menekült érkezett Európába, 2017-ben számuk 186 768-ra csökkent, a tavalyi év első tíz hónapjában pedig 118 997 menedékkérőt regisztráltak, szemben a tavaly január-október közötti 163 162 menekülttel.

Vagyis a magyar kormány retorikájával szemben szó sincs arról, hogy folyamatos és növekvő a migránsveszély, hiszen drasztikusan csökken az Európába érkező menekültek száma, s azok sem a Balkánon keresztül érkeznek, sokkal inkább tengeri útvonalon, Olasz-, illetve Spanyolországban szállnak partra. Ráadásul az új olasz kormány határozottan lép fel a bevándorlók befogadása ellen, sok esetben megtiltják az őket szállító hajók kikötését az olasz partokon, így az Európába érkező menekültek számának további csökkenése várható. Ugyanakkor az is tény, hogy amíg korábban boldog-boldogtalant befogadtak a nyugat-európai államok, addig ma már jelentősen csökkent a menekültstátuszt kapók száma, illetve a beérkezők növekvő részét küldik vissza a kibocsátó országba a szigorodott szabályozásnak köszönhetően.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,717lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orbán Viktor a sajtóját ugratja

Meglepő volt, milyen könnyen esett ki a végrehajtó hatalmi szerepéből, amikor a Fidesz pártelnökének címzett kérdést kapott.