HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Naponta hat e...

Naponta hat ember halt meg a Földközi-tengeren

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ismét riasztó arányban vesztették életüket 2018-ban azok a menekültek és bevándorlók, akik a Földközi-tengeren próbáltak eljutni Európában – ez derül ki az ENSZ menekültügyi szervezete, vagyis az UNHCR legújabb, DesperateJourneys című jelentéséből. A becsült adatok szerint a múlt esztendőben 2275 ember halt meg vagy tűnt el, ez azt jelenti, hogy átlagosan hat haláleset jutott az év minden egyes napjára. A Líbia és Európai közötti tengerszakaszon például minden 14 Európába érkezőre egy halott jutott, ami drámai emelkedés 2017-hez képest. Mindezt úgy, hogy tavaly összesen 139 300 menekült és bevándorló érkezett Európába, ez az elmúlt öt év legalacsonyabb száma.

A jelentés kitér arra, hogy egyes európai államok politikája odavezetett, hogy emberek tömegével rekedtek hosszú napokra a tengeren, arra várva, hogy engedélyt kapjanak a kikötésre. Azt írják, hogy sokak számára az, amikor Európában partra léptek, egy olyan rémálomszerű utazás utolsó állomása volt, amely során megkínozták, megerőszakolták más módon szexuálisan bántalmazták őket, és folyamatosan ki voltak téve a fenyegetésnek, hogy váltságdíj fejében elrabolják és fogva tartják őket. A nemzetközi közösségnek sürgősen lépnie kell annak érdekében, hogy felszámolja ezeket az embercsempész hálózatokat és igazságszolgáltatás elé állítsa a fenti bűnök elkövetőit.

Alig érkezik menekült Ausztriába | Magyar Hang

Nem kell messzire menni, hogy lássuk, illetve számokkal bizonyítsuk: hiába a kormánypárti tévé- és rádióadókon, nyomtatott és online lapokban naponta sulykolt migránsveszély, valójában jelentősen csökkent az Európába érkezett menekültek száma. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, mi tapasztalható Ausztriában. Nyugati szomszédunkhoz olyan kevés menekült érkezik, hogy egyes régiókban bizonyos – menekülteket érintő – ellátások iránt hamarosan megszűnhet az igény.

Az ENSZ szerint helyenként némi reménysugár is felcsillant. Miközben a politika szintjén zsákutcába jutott az a törekvés, hogy szülessen egy régiós megközelítés a tengeri életmentés és a partra szállítás kezelésére, jó néhány állam kötelezte el magát arra, hogy átveszi a Földközi-tenger középső részén kimentett embereket.

HIRDETÉS

A menekültek és bevándorlók által használt útvonalak egyébként jelentősen átalakultak. Először lépett Spanyolország az első helyre helyre, mint legfőbb belépési pont Európába, szárazföldön 8 ezren, a tengeren pedig 54 800-an érkeztek oda. Görögországba a vízen keresztül – 2017-hez hasonlóan – 2018-ban is nagyjából 30 ezren érkeztek, viszont szárazföldön már háromszor annyian érkeztek, mint korábban. Olaszországba 2018-ban nagyjából 23 400 menekült és bevándorló érkezett, azaz ötödannyi, mint az előző esztendőben.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,693lájkolóTetszik
3,471követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek