HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Végre elhangz...

Végre elhangzott az EP-ben: szobrot Orbánnak

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Ahhoz képest, hogy a Fidesz a Soros-pártiak EP-választási kampányban tartott erődemonstrációjának minősítette már előzetesen a Magyarországról szóló vitát, az Európai Parlament plenáris üléstermében szinte csak a felszólalók jelentek meg a tanácskozáson. Azonban ettől is tarthatott Orbán Viktor miniszterelnök, hiszen múlt héten Szijjártó Péter közölte, hogy a kormány nevében senki sem lesz ott az eseményen. A vitát négy parlamenti frakció kezdeményezte: a céljuk az volt, hogy áttekintsék, mi történt Magyarországon a Sargentini-jelentés elfogadása, a 7. cikkelyes eljárás megindítása óta. Persze mindezt azért, mert a frakciók aggódnak a túlóratörvény, a sorosozás, a migránsozás, a képviselők bántalmazása, az igazságszolgáltatás kormány alá rendelése, a CEU elűzése és a fideszes médiamonopólium kiépítése miatt.

Miért volt mégis érdekes ez a vita?

HIRDETÉS

Nemcsak Orbán Viktor nem áll ki a magyar kormány mellett, hanem pártcsaládjából, az Európai Néppártból senki. Kivétel ez alól – természetesen – a fideszes politikusok. Az is árulkodó, hogy senki sem volt hajlandó a néppárti frakció részéről elmondani az ilyenkor szokásos hivatalos álláspontot, amelyben illene megvédeni a tagtársat. Ehelyett megkérték Deutsch Tamást, hogy szóljon az egybegyűltekhez. A fideszes politikus pedig elmondott egy fideszes kampányszöveget, amely szerint minden a bevándorlásról szól és a magyar kormány egyetlen bűne, hogy meg akarja védeni Európát a migrációtól. Ez megint egy olyan része az eseményeknek, ami gyakran visszaköszön: senki sem támadja (már) a Fideszt a kerítés miatt, sokkal inkább aggódnak a politikusok az egyetemi és tudományos függetlenségért, a sajtó és véleményszabadságért, és egyre erősebben a korrupció miatt.

Több felszólalásban is elhangzott, hogy a magyarországi korrupciós helyzet folyamatosan romlik, és ez elsősorban az EU-s pénzek terén jelentkezik. Az egyébként szintén néppárti német Ingeborg Grassle azt mondta, egyre több a probléma közbeszerzések tisztaságával és a kormány alig vagy semmit nem tesz az uniós pénzek lenyúlása ellen. Egy szintén néppárti politikus, a luxembourgi Christoph Hansen úgy véli, ennek véget kell vetni, ellenkező esetben az Orbán-kormánynak számolnia kell a pénzügyi következményekkel.

Orbán szobrot érdemel

Voltak azért olyanok, akiknek szimpatikus az Orbán-kormány. Ezek jó ideje már a szélsőjobbos, illetve EU-ellenes erők, amelyek azt látnák legszívesebben, ha az egész uniós projekt véget érne, és mindenki boldogulna a saját hazájában. (Ekkor persze szintén nem lennének uniós pénzek.) A holland Olaf Stuger járt az élen a magyar miniszterelnök méltatásában, szerinte nem bíróságra kellene citálni Orbánt, hanem szobrot állítani neki, és el is kellene kezdeni a gyűjtést erre a célra.

HIRDETÉS

Magyar–magyar ellentét

A kevés résztvevő között még szűkebb tábort alkottak a magyar képviselők, közülük heten szólaltak fel és ez belpolitikai vitává változott. Gál Kinga fideszes politikus Niedermüller Péter DK-s képviselővel akaszkodott össze, és elmondta, hogy a frusztrált magyar ellenzéknek csak az a célja, hogy „nevetséges produkciójukat európai szintre emeljék”. A szocialista Szanyi Tibor arról beszélt: az EP-választásokon le kell törölni Orbán arcáról a szélsőjobbos mosolyt, a jobbikos Balczó Zoltán pedig arról, hogy minden demokratikus eszközzel, de Magyarországon kell megdönteni az orbáni rendszert.

Sargentini: Inkább nem megyek Magyarországra

Mi lesz most?

Felszólalt a magyar kormánypropaganda két célpontja, Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő és Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is. Sargentini sérelmezte, hogy az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács még nem foglalkozott érdemben a 7. cikkelyes eljárással, erre a soros román elnökség nevében Melania Ciot azt mondta, számukra a jogállamiság nagyon fontos. Timmermans pedig következetességet ígért, közölte, minden egyes magyar törvénysértés esetén a jog eszközeivel lépnek fel, így próbálják jobb belátásra kényszeríteni a magyar kormányt. De utalt arra is, hogy az égvilágon senki sem kényszerítette Magyarországot arra, hogy az EU tagja legyen.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,750lájkolóTetszik
2,956követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek