HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Orbán, a vicc...

Orbán, a vicces miniszterelnök

HIRDETÉS

Florian Scheuba osztrák komikus ismét a magyar miniszterelnökön és a nevéhez fűződő korrupción köszörülte a nyelvét az osztrák Der Standard mai számában. A humorista szerint Orbán Viktor elszántnak tűnik, amikor „zéró toleranciát” emleget a korrupcióval kapcsolatban, de ez láthatóan nem vonatkozik a családjára és baráti körére.

HIRDETÉS

Scheuba emlékeztetett, hogy a magyar kormányfő néhány évvel ezelőtt elfogadtatott egy törvényt, amely alapján akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható az, aki „vicceket és karikatúrákat közöl a Szent Koronáról”. Scheuba 2013 decemberében két művészkollégájával az akkori bécsi magyar nagykövettől, Szalay-Bobrovniczky Vincétől akarta megtudni, hogyan kell elképzelni egy ilyen büntethető viccet a gyakorlatban. Őexcellenciája igyekezett humorosan válaszolni a kérdésekre, és ahogy Scheuba írja, az általuk vitt Korona-másolatot a nagykövet rá is húzta az irodájában lévő lámpára. Ez felháborodott reakciókhoz vezetett a magyar parlamentben, és a komikus szerint ez az eset vezetett a nagykövet visszahívásához. 

A szerző emlékeztet arra, hogy Hegedűs István, Orbán egykori párttársa a magyarországi tüntetésekkel kapcsolatban azt nyilatkozta, van néhány elég brutális vicc Orbánról, és ez elég veszélyes egy olyasvalaki számára, aki autoriter módon igyekszik fellépni. Nem lenne meglepő, ha a miniszterelnök hevesen reagálna a róla szóló viccekre – folytatta Scheuba  -, és ez már be is következett, meglehetősen váratlanul. A komikus felidézte, hogy Orbán azzal a vicces kijelentéssel lepte meg a világot sajtótájékoztatóján, hogy azt mondta, Magyarországon egyáltalán nem hajlandó eltűrni a korrupciót, nulla tolerancia van. “Ez úgy hangzik egy szorgos kleptokrata szájából, mintha Zuckerberg nulla toleranciát sürgetne az adóelkerülőkkel szemben és vitatná, hogy a Facebook ismeri a felhasználók adatait. Tehát jó vicc, amivel Orbán akár alátámaszthatta volna, hogy kész az öniróniára. Ám leginkább az rajzolódik ki belőle, hogy nagy heccet akar csinálni” – fejtegette Scheuba. 

Mint kifejtette, ugyanerre példa Perényi János, “a szent-lámpabúrás korona miatt szerencsétlenül járt nagykövet” utódja, aki nekiugrott Scheubának tavaly tavasszal, miután a humorista Orbán és a klánjának néhány bűnös összefonódásáról írt kommentárt. A később szintén menesztett Perényi aztán azzal került a címlapokra, hogy egy 250 ezer eurós Aston Martin luxusautót szerzett be, és jogellenesen volt rajta a diplomáciai rendszám. Ez persze – teszi hozzá – orbáni mércével mérve maximum bagatell, ám annál meglepőbb, hogy a diplomatát elbocsátották a Külügyből.  Úgy tűnik tehát, hogy Orbán komolyan veszi a „zéró toleranciáját”, legalábbis családja és baráti körén kívül. – Ha legalább visszafizetné az EU csalásügyi hivatala által követelt 43 millió euró legalább egy részét, nekünk is lenne okunk a nevetésre – fejezi be a humorista.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,951lájkolóTetszik
2,835követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kiteljesedés

Nagyon úgy tűnik, a haladás azt jelenti, minél inkább megyünk előre az időben, annál nagyobb hülyeségeket – vagy galádságokat – lehet állítani és elhinni egy füst alatt.