HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Orbán Viktor:...

Orbán Viktor: Meg kell várni az uniós választást

HIRDETÉS

Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti választást, az európai polgárok döntését – az MTI beszámolója szerint többek között erről beszélt Orbán Viktor, miután a visegrádi országok  (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak Pozsonyban. A magyar miniszterelnök szerint a tavaszi voksolás után is folytatni kell a V4 és Németország együttműködését, amelyet ezúttal is “a pozitív hangvétel és őszinte hangvétel” jellemzett.

HIRDETÉS

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy nem tudni, milyen lesz az Európai Unió az EP-választás után, de az biztos, hogy “nem olyan lesz, mint amilyen eddig volt”. Ha demokratikus EU-t akarunk – és mint mondta, ők azt akarnak -, annak karakterét, haladási irányát csak a polgárok dönthetik el. A kormányfő szerint “lehet vitatkozni a demokrácia milyenségéről – liberális, illiberális vagy éppen keresztény” -, de az biztos, hogy “a demokrácia képletéből a démoszt nem lehet kihagyni”. – Ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát, akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat, és visszajutnánk oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt elindultunk – fogalmazott, hozzátéve, hogy “mi az ellen lázadtunk fel 30 éve, hogy egy birodalmi központnak az ukázait kellett végrehajtanunk”.

Orbán Viktor úgy értékelte, hogy pozitív és őszinte tárgyaláson vannak túl, mert “a közös történelmi siker mindig felülírja a jelenkor vitáit”. Márpedig itt “méretes” történelmi siker van, hiszen 30 évvel ezelőtt Németország és Európa még ketté volt szakítva, és mára mindkettőt újraegyesítették – mutatott rá.    

A miniszterelnök arról is beszélt, a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek. Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magállamai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig az európai gazdaság növekedési motorja – vélekedett. Abban egyetértenek, hogy erős Európát akarnak, és ezért együtt akarnak dolgozni a jövőben.

Újságírói kérdésre beszélt az uniós támogatásokról is, kifejtve, hogy a hozzánk érkező uniós pénzek 80 százaléka visszakerül azokba az országokba, ahonnan jött, ezért “semmilyen szemrehányást nem áll módunkban elfogadni”. Az uniós pályázatokon ráadásul bármely európai cég indulhat – tette hozzá. Azt is megerősítette hivatalosan, hogy hétfőn találkozik a Budapestre érkező amerikai külügyminiszterrel, akivel “katonai és biztonságpolitikai kérdések szerepelnek a napirenden”.

HIRDETÉS

A szlovák miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a migráció megfékezésére közös programot készítenek elő a visegrádi országok Németországgal együttműködve Marokkóban. Peter Pellegrini tájékoztatása szerint a migráció külső okainak felszámolásán alapuló program több évre szól, annak részleteit, illetve a tervezett források mértékét néhány héten belül nyilvánosságra hozzák.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,763lájkolóTetszik
2,383követőKövetés
16,707feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Élet a Fidesz után – Ki szabadítja ki a jobboldalt?

Orbánék újkádárista politikát visznek. Veszik a szimpátiát, a szavazatot. Nem beszélnek őszintén a nemzet égető, nagy gondjairól, állapotáról.

Tiborcz István, a jótékony