Szexrabszolgaként tartottak apácákat papok – ismerte el a pápa

Szexrabszolgaként tartottak apácákat papok – ismerte el a pápa

Ferenc pápa

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első alkalommal ismerte el a pápa az apácák szexuális zaklatását. Mint mondta, az egyház rendezni igyekszik az ügyet, de ez „még folyamatban van” – idézte a BBC-t a 444.hu.

A pápa történelmi jelentőségű közel-keleti körútján nyilatkozott az apácák ellen a papok által elkövetett bűnökről. Beismerte, hogy papok és püspökök zaklatták az apácákat, de azt is hozzátette, hogy az egyház tud a történtekről és „dolgozik az ügyön”. Ekkor említette meg azt is, hogy az egyik rendet azért kellett feloszlatni a XVI. Benedek pápának, mert még az alapítója is szexrabszolgaságra kényszerítette a belépőket. A Vatikán szóvivője, Alessandro Gisotti később a CBS kérdésére csak annyit árult el, hogy egy franciaországi rendre utalt a pápa.

Ferenc pápa szerint az apácák zaklatása jelenidejű probléma, bár szerinte az elsősorban csak „bizonyos, jellemzően új alapítású” rendekre volt jellemző.

Tavaly novemberben a katolikus apácarendek világszervezete közleményben ítélte el „a hallgatás és titkolózás kultúráját”, amely megakadályozza az áldozatokat abban, hogy a nyilvánosság elé álljanak.